”Har varma duschar gett mig Grovers sjukdom?”

Hudläkarna svarar på läsarfrågor

Publisert:

Vad orsakar Grovers sjukdom? Kan riktigt heta duschar vara boven i dramat?

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU

Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till livsstil@redaktionen.se Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.

Läsarfråga

Hej.

Jag har blivit diagnostiserad med Grovers sjukdom och behandlas just nu under tre veckor med cortisonsalva.

Vad vet man om den här sjukdomen som var helt okänd för mig fram till nu?

Jag gillade att duscha riktigt hett efter varje pass på gymmet, kan det ha varit en orsak till utslagen och klådan?

Hudläkarna svarar

Hej!

Grovers sjukdom, eller som det också kallas, Transient Akantolytisk Dermatos (TAD) är en hudåkomma som orsakar utslag på framför allt bålen. Grovers sjukdom är ofarlig men kan orsaka svår klåda. Det är svårt att fastställa exakt hur vanligt det är, men det verkar drabba män i något högre utsträckning än kvinnor. Man vet tyvärr inte heller den exakta orsaken till att man drabbas, men man vet att symtomen försämras av framför allt värme, svettning och solljus - så det är inte omöjligt att dina varma duschar har något med saken att göra! Att duscha varmt innebär ju också att man påfrestar hudbarriären, vilket bör undvikas. Svettning är det som framför allt verkar vara en tydlig försämrande faktor vid Grover sjukdom och det finns en teori om att sjukdomen kan ha att göra med en tilltäppning av de så kallade eckrina svettkörtlarna - detta behöver man dock forska mer om.

Oftast drabbar Grovers sjukdom de centrala delarna av bröstet och ryggen och orsakar kraftigt kliande, rodnade knottror, men även små blåsor kan förekomma. Övre delen av armar och ben kan drabbas, men har man besvär i ansiktet, handflator eller fotsulor så handlar det troligast om någon annan diagnos. I vissa fall går besvären över av sig själva på 2-4 veckor, men i andra fall är symtomen mer envisa.

Ibland behöver man ta ett vävnadsprov för att ställa diagnos. 

Behandlingsmässigt är första steget att undvika aktiviteter som orsakar svettning. Nästa steg är att använda mjukgörande och receptbelagd kortisonkräm, vilket du ju verkar ha fått testa. Antihistamintabletter kan vid behov användas för att lindra klåda. Fungerar inte detta, får man ta en diskussion med sin hudläkare för att fundera på andra behandlingsalternativ - men med tanke på att många läker ut på ett par veckor till månader, behöver man sällan hamna i detta läge. Vi hoppas att dina besvär är hastigt övergående och att du slipper den besvärliga klådan och utslagen snart!

Utforska Livsstil

Om skribenten