Plocka fram solkrämen – så skyddar du dig mot solen

Publisert:

Redan vid vårsolens första strålar är det dags att plocka fram solkrämen – sedan gäller det att smörja både ansikte och händer säsongen ut.

Var är inte rädd att använda för mycket solkräm och slarva inte med solskyddsfaktorn, råder plastikkirurgen Anna von Platen.

– Det har verkligen skadliga effekter om man inte skyddar sig.

Vårsolen har äntligen börjat titta fram igen och det är hög tid att plocka fram solkrämen, menar Anna von Platen, plastikkirurg på Estetiska institutet.

– Ett misstag många gör är att man är duktig på att smörja in sig på stranden, men man glömmer bort det när man är ute och fixar i trädgården, seglar, eller åker skidor. Det är också vanligt att man glömmer bort att smörja in sig när det är molnigt ute, när det är blåsigt och man inte känner att det är varmt, säger Anna von Platen.

Skapa en rutin

Redan i början av säsongen är det därför bra att skapa dig en rutin och smörja in både ansiktet och händerna, efter att du borstat tänderna exempelvis. Men minst lika viktigt är det att använda en solkräm med hög faktor över 30 och som har UVA-skydd. De lägre skydden med spf 6 till 12 är så låga att de inte ger ett fullgott skydd.

– Man ska börja på våren och fortsätta smörja in sig så länge det är soligt ute. I vårt land har många ljus och ljuskänslig hy och därför räcker inte de lägre.

Anna von Platen, plastikkirurg på Estetiska institutet.
Anna von Platen, plastikkirurg på Estetiska institutet.

Men hur är det nu med själva solkrämen? Kan det vara farligt att smörja in sig för mycket och innehåller den inte ämnen som kan vara skadliga för oss? Svaret är nej, enligt Anna von Platen.

– Bensofenon-3 är ett ämne som används i många solskyddskrämer då det utgör ett bra skydd mot UVA. Detta ämne har påståtts ha hormonpåverkande egenskaper. Det finns dock inga vetenskapliga belägg för att så skulle vara fallet vid normal användning. Däremot kan det ge allergi.

Det är betydligt vanligare att använda för lite solkräm när man smörjer in sig.

– Man ska smörja mycket och ofta, till en vuxen ska man ta en handfull till hela kroppen. Testerna som graderingen baseras på är gjorda med mer kräm än vad de flesta använder. Om man tar för lite får man också ett mindre skydd, säger Anna von Platen.

Solkräm är ett komplement

För vuxna, som tål att vara i solen, kan 15–20 minuters solande per dag under sommaren vara mycket bra för hälsan eftersom D-vitamin bildas i huden. Men solar du längre tid än så finns det en risk att du bränner dig. Anna von Platen berättar att man ser en ökning av UV-skador, som till exempel hudcancer.

– Det har verkligen skadliga effekter om man inte skyddar sig.

Solkräm är långt ifrån någon mirakelkur mot solens skadliga strålar. Det bästa är faktiskt att försöka att undvika solen. Personer som över livet exponeras för mindre uv-ljus har dessutom mindre rynkor.

SPF ska istället ses och användas som ett komplement till annat solskydd. Det är viktigt att använda kläder och solhatt som ger ett ännu bättre skydd, menar Anna von Platen.

– Använda solhatt och täckande kläder och se solskydd som ett komplement till det. Det gäller vuxna men i synnerhet barn. Barn ska inte vistas alls i solen.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Ella KäckElla Käck är reporter och redaktör. Ella har främst en bakgrund som nyhetsreporter och utvecklingsredaktör, med ett särskilt fokus på sjukvård och hälsa. Utbildning: Ella har gått journalistprogrammet vid Stockholms universitet. Hon har tidigare även studerat litteraturvetenskap.
  • Clara ÖhrnClara Öhrn är content manager på Livsstil och har tidigare jobbat som reporter på Aftonbladets redaktion för feature och sociala medier. Clara har en kandidatexamen i media och kommunikationsvetenskap från Mittuniversitetet. Hon har även studerat Global Trendwatching på Amsterdam University of Applied Sciences och retorik vid Stockholms Universitet.