Retinoider – mirakelsubstansen mot rynkor?

Publisert:

Det är många som vill hinna ”mirakelkrämen” som ska förhindra åldrandet av huden. Men finns den?

Hurdläkarna Lykke Barck och Marta Laskowski reder ut allt du vill veta om retinoider och hur du får bäst effekt av din antirynkkräm.

Det finns många dyra anti age-produkter på marknaden som utlovar strålande resultat men finns det något som verkligen fungerar?
Den substans som är mest välstuderad och visat bäst resultat på ”anti-aging” av huden är retinoider.

Vad är retinoider?

Retinoider är ett samlingsnamn för olika sorters A-vitaminer. Dessa ämnen består av små fettlösliga molekyler som har förmågan att ta sig ner i huden, förbi den så kallade hudbarriären. Retinoider kan därför ha effekt på celler som finns längre ned i huden – i läderhuden – där processen av åldrandet pågår. I läderhuden finns nämligen bland annat kollagen och elastin som bryts ner allt eftersom vi blir äldre, vilket leder till mindre elastisk hud och rynkor.

Finns i krämform och tabletter

Retinoider kan stimulera nybildningen av kollagen och elastin. Dessutom hämmar retinoider pigmentbildningen i huden och retinoider har därför seglat upp som en populär ingrediens inom hudvårdsindustrin. Inom den medicinska världen används retinoider såväl i krämform som tabletter mot diverse hudåkommor, till exempel mot akne eftersom retinoider även påverkar talgproduktionen och verkar hämmande på inflammation i huden.

Det finns både naturligt förekommande retinoider och de som framställs syntetiskt, de skiljer sig åt i sin kemiska struktur och styrka. Den aktiva naturliga formen, d.v.s. den som har direkt effekt på cellerna, av retinoid i huden är tretinoin (vitamin A-syra). Övriga naturligt förekommande substanser måste genomgå en omvandling i hudens celler innan de kan vara verksamma.

Hudläkarna Lykke Barck och Marta Laskowski driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård.
Hudläkarna Lykke Barck och Marta Laskowski driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård.

Så vad ska man leta efter i ingredienslistan?

Den starkaste varianten av retionider (så kallat tretinoin och några syntetiskt framställda liknande substanser) förskrivs på recept och används framför allt mot akne.
I hudvårdsprodukter som säljs på kosmetikamarknaden förekommer följande retinoider (nämnda i fallande stryka): retinylaldehyd, retinol samt olika så kallade estrar av ämnet (retinylpalmitat, retinylpropionat, retinylacetat). Det vanligaste förekommande är retinol som förekommer i olika koncentrationer.
Kan man då lita på att krämen som innehåller retinol verkligen åstadkommer det den utlovar?

Den starkaste varianten av retinoid (tretinoin och syntetiska motsvarigheter) är den mest välstuderade och har i vetenskapliga studier visats kunna ge en jämnare hudton och hudtextur och minskning av rynkor. Även några studier på retinol har visat liknande resultat.

4 tips till dig som funderar på att köpa en produkt:

1. Välj rätt förpackning
Retinol (retinoider) är känslig för ljus (UV) och luft och kan lätt brytas ned. Köp därför inte en produkt med detta ämne som är förpackad i en öppen burk. Av samma anledning är det bra att använda en sådan produkt som nattkräm.
2. Välj en produkt med tillräckligt högkoncentration
Det finns produkter med olika koncentration retinol. De flesta studier är gjorda på 0.1% eller mer. Produkten får gärna innehålla även vitamin C då denna kombination har visat sig vara extra gynnsam för anti-aging effekt.
3. Använd försiktigt i början
Hög koncentration av retinol kan ge irritation (rodnad, fjällning och sveda) i huden och i början kan man behöva starta med användning varannan eller till och med var tredje dag eller en produkt med lägre koncentration. Efter ett tag vänjer sig huden och man kan då trappa upp användningen till varje kväll. Komplettera gärna med en återfuktande kräm dagtid.
4. Ha tålamod
Det är viktigt att komma ihåg att det krävs tålamod – detta är ingen ”quick-fix” - man ser effekt först efter tre till sex månaders användning men forskningsmässigt är detta det närmaste ”mirakelkräm” man kan komma!

Utforska Livsstil

Om skribenten