”Min eksem gör att jag inte vill gå ut längre”
”Jag svettas enorma mängder – i ansiktet!”.
”Jag har vita fläckar under bröstet och mellan låren”.
”Min eksem gör att jag inte vill gå ut längre”.
Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.
FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU
Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till livsstil@redaktionen.se. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.
Läsarfråga
Hej!
Jag är atopiker, men under mina två senaste graviditeter har min hud varit fantastisk (fantastisk i mina ögon, säkert "vanlig" i andras ögon).
Bara några dagar efter förlossningarna så blev det däremot katastrof och jag fick mer utslag än någonsin tidigare och även nya sorter. Den här sista gången fick jag blåsor på halsen och i ansiktet.
Det kommer och går i skov och hinner precis vara bra några dagar (max en vecka) innan det blossar upp igen.
Har tappat all lust att gör mig i ordning, vill helst inte ens träffa folk för mitt självförtroende är nere på noll.
Vad beror detta på? Och kan jag på något sätt återskapa det stadium jag var i som gravid.
Mvh
Hudläkarna svarar
Hej och tack för din fråga!
Atopiskt eksem kan bete sig mycket olika hos olika personer. Medan vissa förbättras under graviditet, påverkas andra inte alls och några blir försämrade. Det låter som att du har det väldigt tufft med dina eksem och det är läge att söka hudläkare. Förutom de behandlingar du säkert är van vid, det vill säga tvålfri rengöringskräm, mjukgörare innehållande till exempel karbamid, antiinflammatoriska receptbelagda krämer och allergitabletter mot klåda, finns det idag ytterligare behandlingsmöjligheter. Det är olika typer av receptbelagda tablett- och injektionsbehandlingar som man kan ta ställning till i samråd med läkare. Även medicinsk ljusbehandling via hudklinik är ett alternativ. Blåsor och skorpor kan tyda på inslag av bakterier, vilket i vissa fall behöver behandlas med antibiotika. Man kan också fundera på om det finns någonting i omgivningen som man reagerar på i form av kontaktallergier. Har man inte gjort en utredning med så kallat lapptest, kan det vara läge. Sök hudläkare för att utvärdera vilken behandling som skulle fungera bäst för dig. Det du beskriver med nedstämdhet och påverkat självförtroende är inte alls ovanligt och det är ibland av värde att ha en samtalskontakt som komplement till behandlingen.
Med dagens medicinska framsteg finns gott hopp om att bli mycket bättre – och du är inte ensam!