”Fungerar verkligen antirynkkrämer?”

Publisert:

Fungerar antirynkkrämer eller är det bara Botox som kan släta ut fina linjer och rynkor?

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU

Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till redaktionen@livsstil.se Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.

Läsarfråga

Går det att motverka åldrande utan injektioner? Alltså, hjälper faktiskt antirynkkrämer?

Hudläkarnas svar

Hej och tack för din fråga som är mycket vanligt förekommande!
Många är intresserade av att motverka hudens åldrande men ändå inte beredda att ta till någon form av injektionsbehandling såsom botulinumtoxin (till exempel botox) och fillers eller kirurgisk åtgärd för att åstadkomma detta.
Först lite allmänt kort om hudens åldrande. Kollagen och elastin finns i vårt mellersta hudlager (läderhuden) och är det som ger huden spänst och elasticitet.
Vi föds med ett överflöd av kollagen i huden, men redan vid 20 till 30 års ålder börjar detta brytas ned samtidigt som vi producerar nytt kollagen allt långsammare, vilket på sikt leder till fina linjer och rynkor. Detta kallas det inre åldrandet och det har vi svårt att påverka då det styrs bland annat av våra gener. Vi har även ett så kallat yttre åldrande av huden som i stället styrs av miljö och livsstil, såsom exempelvis miljöföroreningar, solexponering och rökning. UV-strålningen från solen står för en stor del, så är det något man kan göra i förebyggande syfte är det att skydda sig från solen.

Tänk kritiskt

Har man redan fått rynkor och vill göra något aktivt åt detta finns en hel del olika metoder (dock med varierande resultat) och samtliga av dessa syftar egentligen till en och samma sak- – att stimulera till en ökad kollagenproduktion i huden så att den blir spänstigare, fylligare och att förekomst av rynkor och oönskade pigmenteringar minskar.

Det finns på marknaden en uppsjö av hudvårdsprodukter som utlovar mycket avseende anti-aging och här kan man spendera mycket pengar. Men man får tänka lite kritiskt – mycket utlovas men det är inte alltid produkterna lever upp till det. Många produkter innehåller en lång lista av ingredienser som kan vara mer eller mindre effektiva. Det är inte heller alltid säkert att ju fler ingredienser – desto bättre, snarare oftast tvärtom, utifrån aspekten hudvänlighet.

Det är också viktigt att komma ihåg att det finns många faktorer att ta hänsyn till när man vill få en substans att verka aktivt i huden. Ämnet måste vara i rätt storlek för att kunna tränga igenom det översta hudlagret och nå ner i mellanlagret – läderhuden - där man vill att det ska verka (stimulera kollagenproduktionen). Dessutom måste ämnet bibehållas stabilt, det vill säga i sin ursprungliga form, trots påverkan av yttre faktorer såsom omgivande ljus och luft.

Goda resultat med retinoider

Det finns många substanser i hudvård som sägs ha effekt på fotoaging (UV-strålningens åldrande effekt på huden). Vanligt förekommande är exempelvis peptider, hyaluronsyra samt olika typer av antioxidanter så som vitamin C och E.
Den substans som är mest välstuderad och visat bäst resultat är retinoider. Det är ett samlingsnamn för olika sorter av vitamin A. Retinoider används bland annat för att behandla akne men man har även sett effekt på fotoaging. Det har därför blivit en populär ingrediens inom kosmetikaindustrin.

Man har genom studier sett goda resultat på fina linjer, rynkor och oönskade pigmenteringar. Det finns olika typer av retinoider och de skiljer sig främst åt i styrka. Den starkaste är den naturliga formen av vitamin A-syra – Tretinoin och några syntetiska liknande ämnen (till exempel Adapalen) – dessa finns endast på recept i Sverige och använd framförallt för aknebesvär.

I hudvårdsprodukter som säljs på kosmetikamarknaden återfinns (nämnda i fallande stryka): retinylaldehyd, retinol samt olika så kallade estrar av ämnet (retinylpalmitat, retinylpropionat, retinylacetat). Det vanligaste förekommande är retinol som förekommer i olika koncentrationer. Viktiga saker att tänka på om man vill köpa en produkt med retinoid är att inte köpa en öppen burk då substansen är känslig för ljus och luft. Hög koncentration av en retinoid kan ge irritation i huden i början och därför kan man behöva starta med användning varannan dag.
Man får också komma ihåg att det krävs tålamod – man ser effekt först efter tre till sex månaders användning.

Det här bör du satsa på

Sammanfattningsvis – är det något du kan satsa på som grund i antiagingsyfte är det en dagkräm med solskyddsfaktor (ska du dock vara ute en dag på sommaren är det bättre att satsa på en ren solskyddsprodukt) och en nattkräm med någon form av retinoid, gärna någon av de starkare varianterna.
Lycka till med din hudvård och återkom gärna med fler frågor i detta spännande område!

Utforska Livsstil

Om skribenten