”Hur vet jag om mina födelsemärken är farliga?”

Publisert:

Hur vet man egentligen när ett födelsemärke är farligt och hur ska man göra för att hålla koll på dem?

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU

Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till wellness@wellness.se. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.

Läsarfråga

Hej! Jag har väldigt många födelsemärken och tycker det är svårt att veta när man ska misstänka att något av dem är farligt.. Hur ska man tänka?

Hudläkarna svarar

Hej och tack för din viktiga och aktuella fråga!

I takt med att sommaren närmar sig och vi klär oss i färre lager blir vi ofta mer medvetna om vår hud och våra märken – vilket är jättebra! Det är inte alltid helt lätt att själv avgöra om ett födelsemärke är snällt, d.v.s. godartat, eller om det behöver kontrolleras, men det finns två enkla tips som hjälper till en bra bit på vägen. 

Den fula ankungen

Det första som man ska ha med sig är en väldigt enkel, men användbar regel. Den kallas ”den fula ankungen”, eller på engelska ”ugly duckling”, och handlar om att man ska vara vaksam på om något av ens födelsemärken utmärker sig jämfört med andra märken. Grundregeln är nämligen att alla födelsemärken som man har ska vara ganska lika varandra såväl till färg, form som storlek. Om man märker att något märke avviker och att en fläck skiljer ut sig från övriga bör man därför söka vård och få det kontrollerat. 

ABCDE-regeln

Den andra regeln som man bör känna till, är den så kallade ABCDE-regeln. Varje bokstav i ABCDE-regeln representerar något som man ska hålla utkik efter när man undersöker sin hud:

A Asymmetri: titta på formen på märket. Är det jämnt och har en fin symmetri eller är det stökigt och asymmetriskt? Om märket är ojämnt är det ett observandum.

B Borders: titta på kanterna av märket. Är kanterna jämna och fina, eller är de oregelbundna och kanske till och med suddiga? Ojämna och diffusa kanter är ett observandum.

C Colour: titta på färgen på märket. Har märket samma färg som övriga och har en jämn färg, eller utmärker det sig från övriga märken och kanske till och med har många olika färger i sig? Avvikande och många färger i samma märke är ett observandum.

D Diameter: titta på storleken på märket. Är märket ungefär lika stort som övriga, eller skiljer det ut sig genom att vara större? Man brukar säga att man ska vara extra vaksam på födelsemärken som är större än 5-6 millimeter. Tänk dock på att det finns såväl både snälla märken som är stora, liksom det också finns elaka märken som är små.

E Evolution: detta är något av det viktigaste och handlar om märket har ändrat sig, eller utvecklat sig, på något sätt. Om man har ett befintligt födelsemärke som förändrats ska man söka vård. Om man märker att ett helt nytt märke, som man inte känner igen - och som dessutom skiljer sig från övriga - har uppkommit, ska man inte heller tveka att visa upp det för en läkare!

Du skriver att du har väldigt många fläckar och vi förstår att det kan kännas svårt att hålla koll på alla. Ytterligare ett tips som kan underlätta, är att fotografera huden med jämna mellanrum i samband med att man undersöker sin hudkostym. Detta är särskilt användbart för att få en bra överblick på t.ex. ryggen, där det ju annars är väldigt svårt att se sina märken. Om man tar regelbundna kort kan man dessutom alltid jämföra med gamla bilder för att se om en fläck är ny eller har ändrat sig jämfört med tidigare!

Med dessa enkla kom-ihåg-regler kommer man långt för att upptäcka avvikande födelsemärken i huden. Tänk också på att förebygga oron som många drabbas av i slutet av sommaren genom att undvika att vistas i direkt solljus mellan klockan 11-15, skydda sig från solen med kläder i första hand och komplettera detta med att smörja in sig med solskyddsfaktor 30 till 50! Ha nu en härlig, ”solsäker” sommar!

Utforska Livsstil

Om skribenten