Därför ska du aldrig låna din partners rakhyvel

Publisert:

Har du lånat en rakhyvel av en kompis eller partner någon gång?

Vi med, men det är slut med det nu.

Förutom hårfria kroppsdelar får du nämligen även ägarens bakterier i din hud som bonus.

Vi har alla varit där. I duschen, desperata efter en rakhyvel, sett sin partners eller rumskompis och tänkt ”äsch jag lånar den, det är väl inte så farligt”.

Men att låna en rakhyvel av någon annan är en större hälsorisk än man kanske tror. De vassa bladen må se sterila ut men de är förvånansvärt bördiga för bakterier att växa på. De flesta av oss byter dessutom rakblad alldeles för sällan vilket förstås betyder fler bakterier.

Även om du är försiktig när du rakar dig så skapar dessutom rakbladen små, små sår och revor i huden. Och här kan alltså virus, bakterier och svampar ta sig in och orsaka infektioner.

– Att få in någon annans bakterier eller virus i din hud är inte idealiskt. Det är vanligare att få hårsäcksinflammation om du delar rakhyvel med någon annan säger dermatologen Joyce Imahiyerobo-Ip till Self Magazine.

Hårsäcksinflammation ser ut som små röda finnar på huden där du rakat dig. Även andra typer av hudirritationer som klåda och rodnad kan bero på din liberala inställning till rakhyveln. I extremt sällsynta fall kan även blodburna virus som till exempel hepatit smitta via rakhyvlar.

Nästa gång krisen slår till är det med andra ord läge att låta stråna vara tills du orkat köpa en egen rakhyvel. För att undvika att andra lånar din kanske du inte ska lämna den i duschen heller.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.