Bakuchiol – hudvårdshjälte eller för bra för att vara sann?
Hudläkarna reder ut allt du vill veta
Det pratas en hel del om bakuchiol i hudvårdsvärlden just nu. Substansen kallas för en hudvårdshjälte och ska vara effektiv mor rynkor utan att ge några negativa bieffekter.
Det låter fantastiskt men stämmer det? Hudläkarna Lykke Barck och Marta Laskowski reder ut allt du vill veta.
Bakuchiol är en substans som blivit trendig inom hudvårdsindustrin den senaste tiden. Det benämns ibland som "hudvårdshjälte" och har även kallats det "naturliga retinolet" då den sägs ha liknande effekt på huden som retinol (en form av retinoid).Substansen har dock inte samma kemiska struktur som retinol.
Bakuchiol utvinns från en växt som kallas Babchi (psoralea corylifolia). Plantan växer bland annat i Kina, Indien och Sydafrika och har sedan länge använts i österländsk medicin mot flertalet hudsjukdomar då man sett att det kan minska inflammationen i huden.
Vad gör bachukiol i huden?
Bakuchiol är en relativt liten molekyl vilket gör det möjligt för substansen att tränga ner till djupare hudlager. Man har i laboratoriestudier sett att bakuchiol ökar produktionen av kollagen, minskar nedbrytningen av densamma samt hämmar nybildning av pigment. Precis som retinoider/retinol är bakuchiol dessutom en potent antioxidant vilket möjliggör att effekten av solens skadliga UV-strålar på huden minskar.
Bakuchiol sägs därav bland annat ha effekt mot det synliga åldrandet av huden och uppkomst av oönskade pigmenteringar med jämnare hudton, färre rynkor och ökad fasthet som resultat. Bukuchiol sägs även ha fuktgivande egenskaper och därmed positiv effekt på torr hud. Likt retionoider påstås substansen dessutom ha effekt mot akne då den kan verka hämmande på inflammation och aktivitet i talgkörtlarna samt ha antibakteriell effekt på huden.
Vad skiljer då bakuchiol från retinol/retinoider?
Vid användning av retinoider, framförallt i början, kan huden irriteras. Man kan uppleva rodnad, torrhet, klåda och sveda. Dessa biverkningar har inte noterats i samma utsträckning vid användning av bakuchiol. Substansen upplevs mer tolerabel och kan därför även användas av de personer som upplever att de har en känslig hud. Då man använder retinoider får man vara extra försiktig vid vistelse i solljus då huden ofta blir mer ljuskänslig, vilket inte tycks ske vid användning av bakuchiol. Till skillnad från retinoider bryts inte substansen ned av solljus vilket möjliggör användning även dagtid, till skillnad från retinolet som oftast ingår i en nattkräm och med fördel köps i tub eller likande (inte öppen burk).
Sammanfattningsvis kan man säga att bakuchiol påstås ha alla positiva effekter som retinoider har men saknar dess negativa effekter på huden.
Det låter nästan för bra för att vara sant... Så vad säger då forskningen - vilka faktiska resultat har man sett i klinsika studier på människor?
Vad säger forskningen?
Många substanser inom hudvårdsindustrin sägs vara dermatologiskt eller klinsikt testade, vilket egentligen bara betyder att ett antal personer använt produkten under överseende av en hudläkare eller annan kvalificerad personal och att man fört protokoll. Det säger dock egentligen inte så mycket om bevisad effekt av själva produkten. De studier man allra helst vill ha för att kunna säga något om effekten av olika substanser är så kallade dubbelblindade randomiserade kontrollerade studier. Detta innebär att man slumpvis delat upp försökspersonerna i två olika grupper där den ena, i det här fallet, behandlas med retinoid och den andra med bakuchiol. Varken försökspersonerna eller forskarna vet vilken substans de använder under tiden.
Har det då gjorts några sådana studier på bakuchiol? För det första ska väl sägas att det än så länge finns ganska få och relativt små studier, men det finns några studier där man jämfört en färdig produkt innehållande bakuchiol med en retinolinnehållande produkt. Där har man sett de resultat som utlovats och nämnts enligt ovan. Den koncentration som använts i studierna var 0,5% på vardera substans.
Man önskar och kommer säkert att framöver få se fler studier av bra kvalitet på bakuchiol men sammanfattningsvis verkar det vara en lovande ingrediens inom hudvårdsindustrin.
ANNONS
Köp nattkräm med bakuchiol från Ole Henriksen hos Lyko!
Lyko (Extern länk)