Bästa frisyrerna för tunt hår

Frisörens bästa tips

Publisert:

Tunt, fint, skört hår.

Din klassiska skandinaviska hårtyp kan ofta kännas hopplös.

Men lugn, det finns lösningar.

Julia Lennartsson, frisör och hårstylist på salong Blanca i Stockholm, möter alla typer av hårkvaliteter i sitt jobb. Och för dig med riktigt tunt hår har hon några särskilda frisyrtips.

– Jag rekommenderar ofta kunden att klippa håret ovanför axlarna, så att det svävar fritt. Om du har ett rakt hår ska du inte klippa ur, eller klippa upp. Utan jag vill försöka hålla en jämn kant. Om du har tunt hår har du ofta tunt framtill, och då kan det vara bra att styla en lugg för volym, till exempel en klassisk gardinlugg.

Gardinluggen trendigast just nu

Gardinluggen var riktigt het på 70-talet, och har med besked gjort sin comeback nu. Väldigt få kunder önskar pannlugg numera, enligt Julia.

– Den kan vara bra, men det handlar egentligen mest om ansiktsform. Om du har mer längd på håret, så kan det få håret att se fylligare ut. Är du till exempel långsmal i ansiktet, är pannlugg ett alternativ.

– Det går också att klippa en kort nacke och spara längd framtill och upptill.

Klipp av stripiga längder

Julia uppmanar också att våga klippa av dina tunna, stripiga längder.

– Spara inte på ett hår som inte mår bra. Tyvärr är det vår dna som bestämmer väldigt mycket över hur vårt hår blir i sin kvalitet. Har du ett skört, flygigt tunt hår och alltid har haft så kommer ditt hår aldrig bli tjockt och fylligt. Det jag gör med mina kunder som har ett sånt hår är att vårda, vara försiktig med värme/blekning och försöka hålla en kortare frisyr. Vi kan aldrig få ett nytt bättre hår, men vi kan vårda och ta hand om det vi har efter våra förutsättningar, säger hon.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Ida Söderberg på journalistprogrammet i Sundsvall. Har också läst ett år psykologi på Umeå universitet.