Korta frisyrer: Stylistens bästa tips

Hårstylisten guidar dig som vill ha en kort frisyr

Publisert:
Zoe Kravitz i blekt kort frisyr.
Zoe Kravitz i blekt kort frisyr.

Page, pottfrisyr eller snagg.

Kort hår kommer i olika former.

Julia Lennartsson, frisör och hårstylist, guidar dig i hårdjungeln.

Trender kommer och går, men pagen består.

När en kund med längre hår har bestämt sig för att låta längderna falla ber hon ofta om en frisyr som går precis ovanför axlarna, enligt Julia Lennartsson, frisör och hårstylist på salong Blanca i Stockholm

Julia Lennartsson, hårstylist på salong Blanca i Stockholm, tipsar om säsongens trender. På Julias Instagram @byjulial, kan du få  mer inspiration.
Julia Lennartsson, hårstylist på salong Blanca i Stockholm, tipsar om säsongens trender. På Julias Instagram @byjulial, kan du få mer inspiration.

Page, gärna med lugg

– Många ber om page som går ovanför axlarna och kunderna vill gärna ha gardinlugg till. Förr var lugg tillsammans med page ett big no-no. Det blev lite fyrkantigt. Men gardinluggen är mycket mjukare och formar ansiktet annorlunda, säger hon.

Spikrak page med lång lugg.
Spikrak page med lång lugg.

Forma luggen efter virvlarna

Julia tipsar också om fördelarna med en lugg.

– Lugg i alla former kan förändra din frisyr väldigt mycket. Den behöver inte vara rakt avklippt, utan den går att forma efter dina virvlar. Man klipper alltså luggen utifrån vad kunden har för hårfäste. Det lyfter ansiktet och känslan av att ha en frisyr.

En axellång page med mycket lockar och trendig lugg.
En axellång page med mycket lockar och trendig lugg.

Pottfrisyr – ett trendsäkert kort

Pottfrisyren är också ständigt trendig. Sångerskan Petra Marklund, också känd under artistnamnet September, har varit inspiration för många och frisyren är fortfarande aktuell.

Petra Marklund i pottfrisyr.
Petra Marklund i pottfrisyr.

– Den klassiska pottfrisyren som fortfarande är populär bland många med kort hår. Petra Marklund satte ju trenden med den omtalade "September-frisyren", därefter har hon burit upp de flesta korta klassiska frisyrerna med en trendigare touch.

– Den är skitsnygg och i tiden. Den kännetecknas av riktigt kort i nacken med en jämn kant runt om. Men håret är inte stilla, utan busigt och får massa volym.

Satsa på snaggat

Något som är väldigt inne just nu – men som kräver en del mod – är att raka av sig håret helt. Att göra en GI Jane, med andra ord.

Snaggat och blekt hår.
Snaggat och blekt hår.

– Kunden ber om att raka så att det är ungefär 6–7 millimeter hår runt hela huvudet. Sen bleker vi det. En jättesnygg frisyr, säger Julia.

Kort i bak och längre fram

– Många kunder som kommer till mig har alltid en låg tofs och tuperat håret i övrigt för volym. Då brukar jag klippa en kort nacke, och hålla längden framåt. Formen blir samma som du har det uppsatt, men en frisyr.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Ida Söderberg på journalistprogrammet i Sundsvall. Har också läst ett år psykologi på Umeå universitet.