Stora trenden – släpp fram ditt grå hår

Publisert:

Trenden med grått hår är starkare än någonsin. Färre besök hos frisören under pandemin har bidragit till att fler gett sig chansen att låta sin naturliga hårfärg komma fram.

– Börja med slingor. Då blir kontrasterna mindre, tipsar Maria Hellström, frisör på Green Heads i Stockholm.

Pandemin ställde in en de flesta frisörbesöken och för många var det första gången på länge som ens naturliga hårfärg kröp fram. Och kanske var det inte så farligt som man trodde utan faktiskt ganska vackert. Den grå trenden växer sig nämligen större nu än någonsin. Både i Hollywood och hemma.

– Många har aldrig gett sig själv chansen att låta sitt gråa hår komma fram. Och plötsligt upptäcker de att det är ganska härligt. Sedan finns det en trend också att bejaka sitt naturliga jag, säger frisören Maria Hellström.

Men att gå från kolsvart till naturligt grått kan kännas som ett oöverstigligt hinder

Maria Hellström är certifierad grön salong- frisör
Maria Hellström är certifierad grön salong- frisör

– Det bästa är att ta det stegvis. Att man börjar med att lägga in en allt ljusare ton i håret för att vänja sig vid en mildare kontrast. Slingor är ett bra sätt att avleda den starka kanten.

Att sluta färga håret inför sommaren är ett av tipsen som frisören Maria är inne på. Och att låta det få ta tid.

– Inför sommaren är en bra årstid att sluta färga håret eftersom solens blekande effekt hjälper till att ta fram den naturliga hårfärgen. Kanske att man lägger in några slingor på våren, då är man nästan i hamn till hösten, förklarar Maria.

Hur ska man sköta om ett grått hår?

– Se till att göra rensande behandlingar då och då som tar hand om beläggningar annars kan håret lätt se matt och gult ut. Oftast behöver man använda lite fetare och fuktgivande produkter än tidigare eftersom fukten lämnar ett grått hår snabbare.

Vad är den största skillnaden på ett grått hår och hårfärgen man hade när man föddes?

– Ett grått hår blir oftast tunnare och känns finare eftersom hårstråna saknar färgämnet melanin. Melaninet återfuktar håret naturligt. Många upplever också att man inte behöver tvätta håret lika ofta. Många föredrar att bara ha i balsam i samband med tvätt och att man ibland gör man en rensning med schampo.

Hur ska man tänka kring silvershampo för att dämpa det gula?

– Där får man testa sig fram så att det inte går åt det lila hållet. Att använda silverschampo som blondin är inte samma sak som att göra det som gråhårig. Pigmenten har en tendens att göra gråa hårstrån lila. Bästa lystern får du genom ett rent och välvårdat hår.

Helen Mirren visade upp sitt grå svall på filmfestival i Cannes 2021
Helen Mirren visade upp sitt grå svall på filmfestival i Cannes 2021
Andie MacDowell gjorde succé med sina naturligt grå lockar på röda mattan.
Andie MacDowell gjorde succé med sina naturligt grå lockar på röda mattan.
Meryl Streep har låtit det blonda håret bli naturligt grått.
Meryl Streep har låtit det blonda håret bli naturligt grått.

ANNONS

Köp Redken Color Extend Graydiant här – schampo anpassat för grått hår

Lyko (Extern länk)

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Agneta Elmegård är reporter på Aftonbladet sedan 2000. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Stockholms Universitet. Agneta är utbildad i hållbarhetsstrategier vid Cambridge University i England och 2019 blev hon listad som en av skandinaviens mest inflytelserika personer inom ”Green Beauty” av Diversified Communication UK.