6 steg till fina sommarfötter

Så fixar du bästa hemma-pedikyren

Publisert:
Förbered fötterna inför sommaren med hemma-pedikyr.
Förbered fötterna inför sommaren med hemma-pedikyr.

Fila, peela och smörja. Mycket kan du själv bidra med för att höja din fothälsa. Här är hemligheterna till fina fötter hela livet ut.

Med sol och semester runt hörnet åker sandalerna fram. Det är då man inser att fötterna blivit försummade. Bäst är naturligtvis att gå till ett proffs och fixa fötterna, men mycket av fothälsan kan du klara av själv.

– Det vanligaste folk söker för i sommartider är förhårdnader. Det är när man får på sig andra typer av skor under sommarhalvåret som det trycker på andra ställen än man är van vid. Man filar för mycket eller glömmer smörja fötterna. Det är då man får besvär. Man ska hellre smörja än att fila, berättar Charlotte Hagerell, medicinsk fotvårdare på Fotavtrycket i Stockholm.

– Självhjälp är inte alltid det bästa. Speciellt nu när det har blivit populärt med alla sliphjälpmedel. Folk slipar för mycket. Fila max en gång i veckan, annars tror kroppen att det ett angrepp på gång och du får ännu fler förhårdnader. Killar är speciellt bra på det här med att överfila i duschen.

Klipper fel

Ett annat klassiskt fel man gör är att klippa tånaglarna på fel sätt.

– Nageltrång får man för att nageln inte klipps av rakt. Man ska aldrig klippa ner nageln på sidorna för då får nageln för sig att gå åt sidan i stället för framåt och då är det kört.

Ett annat bra tips som Charlotte Hagerell vill dela med sig är att skaffa ett smart fotinlägg.

– Inlägg som pelott för att få upp fotvalvet är en bra grej. Då åker tårna upp. Men framför allt, gå till en specialist. Läkare är inte intresserade av det under knäna. Fråga de som kan, vi är nördar på fötter och det är det roligaste vi vet. Pilla inte på vårtorna! Vårtplåster i all ära men har du drabbats av fotvårtor är det bästa tipset att gå till en specialist. Egenvård kan sluta i katastrof.

– Det är dödsstraff på att fila en vårta, för då sprider de sig. Det är ett virus. Ta itu med det så fort det går, grundtanken är att alltid visa upp för en specialist än att hålla på och pilla och fila själv.

ANNONS

Beställ praktiskt pedikyrset här!

Lyko (Extern länk)

Så tar du hand om dina fötter

 1. Fotbad. Starta med ett härligt fotbad med välgörande och uppmjukande fotsalt. Strö i fotsalt i vattnet alternativt några droppar jungfruolja, pepparmint- eller kamomillolja i vattnet. Sitt i fotbadet minst 20 minuter.
 2. Peela fötterna. Blanda 1 dl havssalt med 1 dl sand, eller köp en färdig fotpeeling som gör jobbet åt dig. Doppa dina fuktiga fötter i sandblandningen och massera fotsulorna och tårna med cirklande rörelser i minst fem minuter. Skölj fötterna under svalt rinnande vatten.
 3. Fila. Torka fötterna och fila bort förhårdnaderna på hälar och trampdyna med en mild fotfil. Har du liktornar och svåra förhårdnader som måste skäras bort? Då ska du låta en fotvårdsspecialist ta hand om fötterna.
 4. Klipp. Klipp naglarna rakt av så att nagelbanden syns ovanför nagelbädden. Klipper du ner naglarna för långt ner på sidorna kan du drabbas av nageltrång. Forma naglarna skonsamt med en vanlig nagelfil.
 5. Massage. Massera underben och fötter med och en uppfriskande crème eller olja som ger foten ny energi. Du kommer att märka en betydlig skillnad efteråt. Låt krämen sjunka in några minuter.
 6. Färg på naglarna. Se till så att naglarna är fria från fotkräm och olja. Stryk på ett genomskinligt nagellack. Låt torka. Stryk på två lager med ditt favoritnagellack.

Fotspecialistens bästa tips

 • Fila mindre, smörj mer.
 • Olivolja i fotbadet som i medelhavsländerna: Jungfruolja är bäst för den är antibakteriell”.
 • Använd salt för att skrubba lätt, smörj in fötterna efteråt.
 • Om man tycker om att gå i högklackat. ”Sätt dig i ett svalt fotbad. Då lugnar svullnaden ner sig. Med varmt vatten är det tvärtom, då svullnar fötterna.
 • Nagelsvamp, tror många att de har. ”I 70 procent av fallen är det en tryckskada som gjort att nageln blivit konstig. Mixtra inte med svampmedel själv. Låt en specialist slipa ner nageln.

Källa: Charlotte Hagerell, fotvårdare på Fotavtrycket, Stockholm

Artikeln först publicerad i Aftonbladet 30 juni 2020.

Utforska Livsstil

Ta hand om dina fötter

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Om skribenten

 • Agneta Elmegård är reporter på Aftonbladet sedan 2000. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Stockholms Universitet. Agneta är utbildad i hållbarhetsstrategier vid Cambridge University i England och 2019 blev hon listad som en av skandinaviens mest inflytelserika personer inom ”Green Beauty” av Diversified Communication UK.