Tänk på det här innan du gör gellack – expertens råd
Att ”fixa” sina naglar, hemma eller på salong, är populärare än någonsin. När gellacken kom var det många som hurrade. Äntligen ett skonsamt alternativ – som dessutom håller i flera veckor. Men är det verkligen helt riskfritt att använda gellack? Vi har tittat närmare på den nya generationen nagellack.
Visst är det en härligt med välvårdade händer och fina, jämna naglar. Att ta nagelbehandlingar, eller manikyr som det också kallas, är otroligt populärt. Numera är det snarare regel än undantag att det finns en eller flera nagelsalonger i varje galleria eller stad.
– Det finns tyvärr väldigt många oseriösa aktörer på marknaden. Jag har jobbat med detta länge och vill verkligen rekommendera alla att kolla upp så att salongen man ska gå till är seriös, säger nagelterapeuten, hudterapeuten och fotvårdaren Anne-Maria Smedberg som driver Celekt klinik i Halmstad.
Hygieniska brister
Anne-Maria har över 35 års erfarenhet och är utbildad kemist i botten. Anne-Maria säger att nummer ett på checklistan alltid ska vara att kolla så nagelterapeuten har f-skatt.
– Men jag tycker även att man bör höra av sig till sin kommun och fråga när deras miljö- och hälsoskyddsinspektörer senast utförde en tillsynskontroll av salongen, säger hon.
Det är nämligen ofta de hygieniska bristerna på salongen som leder till att kunderna drabbas av besvär som svamp eller nagelbandsinflammationer. Något som kan drabba alla, oavsett vilket material eller vilka typer av konstmaterial som används. Anne-Maria arbetar inte längre med att bygga naglar, på grund av de många ohälsosamma ämnen som ingår i vissa material.
Tycker akryl ska försvinna
– Jag var med när akrylen kom till salongerna på 1980-talet och alla jublade över hur hållbara och starka naglarna blev. Dock har det sitt pris. Nagelterapeuterna som arbetar med akryl hela dagarna andas in detta otroligt starka ämne, som ingår i de härdplaster och limmer som används för att forma och bygga upp naglarna. Tyvärr finns det alldeles för många salonger som slarvar med utrustningen som ska suga ut dammet som uppkommer när man filar bort den gamla akrylen och ska bygga nya naglar, säger Anne-Maria.
Hennes hopp är att akrylen helt ska försvinna från salongerna eftersom det finns mycket som pekar på hur hälsofarligt ämnet är. Det kan nämligen orsaka en rad besvär: allergier, kontakteksem, astma och verka starkt irriterande på ögon, hud och luftvägar.
– Akryl är extremt hälsofarligt att andas in. Det ger nervskador på hjärnan och jag hoppas att det på sikt försvinner helt från nagelsalongerna. På senare år har landets arbets- och miljömedicinska enheter också tagit mot allt fler nagelterapeuter med de besvär som är typiska för akrylen, säger hon.
Gel bättre än akryl
Så, vad är det då för skillnad på akryl- och gelénaglar? Och är de sistnämnda egentligen så pass mycket skonsammare? Kort förklarat: Alla konstmaterial inom nagelteknologin består av akrylater, men materialen har olika sammansättning och de bearbetas och härdas på olika sätt. Akryl består av ett pulver och en vätska som härdas med hjälp av syre och ju varmare det är, desto hårdare härdar akrylmaterialet. Gelé däremot, som började bli populärt för cirka 10–15 år sedan, består också av akrylat, men utblandat med en slags gelé. Jämfört med akryl innehåller gelén en mycket mindre mängd starka ämnen. Antingen bygger nagelskulptören konstnaglar av gelé eller så använder han eller hon gellack i stället för vanligt nagellack, som härdas under en UV-lampa. Det blev även enormt populärt att köpa ett helt kit med UV-lampa, gellack och alla redskap som behövs för att själv kunna skapa hållbara naglar hemma.
– När gelén kom och började säljas för hemmabruk var det vissa som fick allergiska reaktioner på huden runt naglarna. Det stoppades under en period, men sedan arbetade man fram skonsammare gellack och nu har det börjat säljas igen, säger Anne-Maria.
Hon och hennes terapeuter utför varken behandlingar med akryl, gelé eller gellack, men om hon ska uttala sig kring gellack och gelénaglar säger hon:
– Gel är väl okej, det är samma material som tandläkarna använder till plomber. Det är med andra ord det mest skonsamma som finns på marknaden om man nu prompt vill använda dessa konstmaterial.
Nagelterapeuten Anne-Maria Smedbergs bästa tips!
Ska du testa gellack eller gelénaglar? Tänk på detta:
1. Går du till salong? Kolla upp så att det är en seriös aktör och fråga gärna vad produkterna innehåller.
2. Se till att nagelterapeuten jobbar professionellt – nagelbanden kräver varsamhet, om de filas sönder är det lätt att bakterier kommer in och orsakar nagelbandsinflammation – något som kan vara riktigt svårt att bli av med.
3. Även om det är personalen på salongen som har störst risk att skada av hälsofarliga ämnen, kolla så det finns ett bra utsug på salongen - så att även du slipper att andas in dammet som uppkommer när gelén eller akrylen filas ner.
4. Ska du testa hemma? Var noga med att köpa utrustningen och produkterna av en seriös aktör. Internet svämmas över av oseriösa aktörer.
5. Lägg gärna en liten klick av gellacket på underarmen för att se så att du inte reagerar på det, innan du lackar naglarna.
6. När du lackar – var supernoga med att inte måla på nagelbanden. Även om gel är skonsammare än akryl kan vissa personer överreagera på dessa ämnen.
7. Alla naglar behöver paus från nagelbehandlingar emellanåt för att återfå sin naturliga styrka. Se till att lägga in någon månads paus några gånger per år.
Gelénaglar – vad menas?
De vanligaste typerna av konstnaglar är gelé- eller akrylnaglar. Så vad är egentligen skillnaden? Vi reder ut!
- Gelnaglar
Gelnaglar är en form av konstnaglar i gelé, som skulpteras fram i flera lager på den naturliga nageln. Dessa naglar är gjorda av gelmaterial som innehåller akrylat. Gelén placeras på naglarna och härdas UVA-ljus. Materialet är doftfritt, men om gelén råkar hamna på huden eller nagelbanden, kan det smärta när den härdas under lampan. Det finns exempel på personer som fått allergiska reaktioner av gelmaterialet, men de flesta tål det.
- Akrylnaglar
Akryl är ett starkare material än gel och används ofta på personer som vill förlänga sina naglar. När akrylen väl har härdat ordentligt, vilket tar ett par dagar, är materialet inte farligt. Det är främst under tiden när nagelteknologen jobbar med akrylen och innan den stelnar som de farliga ångorna frigörs. Men även när han eller hon slipar ner den gamla akrylnageln och dammet riskerar att dras ner i lungorna.
- Gellack
Gellack kallas ofta den nya generationens nagellack, eftersom det snabbt blev mycket populärt. Främst på grund av dess hållbarhet. Gellacket är ett nagellack blandat med gelé, som håller mycket längre än vanligt nagellack, upp till 4–5 veckor. Nagellacket måste härdas i en UV-lampa. Gellack är skonsammare än akryl, men vissa personer som är extra känsliga kan drabbas av överreaktioner.
Gellack benämns också ibland som ”shellack” vilket egentligen är det populära nagelmärket CND:s namn på sina gellack.
- Att tänka på!
Om du söker vård eller ska opereras är det bra att tänka på att patienter ofta avråds från att både ha nagellack av olika slag eller konstnaglar. Detta eftersom vårdpersonalen ofta mäter syremättnaden i blodet med en så kallad pulsoximeter som fästs på fingertoppen (eller örat i vissa fall). Utrustningen har vissa begränsningar och kan visa fel om nageln är täckt av en lösnagel, nagellack eller gellack. Dessutom kan färgen på naglarna vara ett riktmärke för hur en patient mår, till exempel under en operation. Om färgen går mot blått kan det tyda på syrebrist eller cirkulationsstörning. Med andra ord kan färgat nagellack, gellack eller en påbyggnad på nageln leda till svårigheter att bedöma detta. Ett exempel är Södersjukhuset i Stockholms riktlinjer inför en operation, som lyder: ”Färgen på läppar och naglar talar om hur du mår, därför är det viktigt att du inte använder läppstift, nagellack eller lösnaglar när du ska opereras.”
Källor: 1177.se, sodersjukhuset.se