Största sminktrenderna 2021 – makeupartisten guidar

Publisert:
Naturliga ögonbryn och sotade ögon är stora trender i vår.
Naturliga ögonbryn och sotade ögon är stora trender i vår.

Efter ett år i soffan är extra allt ledord 2021. Dramatiska ögon, cerisa läppar och eyeliner sätter färg på tillvaron. Makeupartisten och brynexperten Felicia Kjellgren guidar till de stora trenderna.

Nytt år och nya trender med extra allt. Makeup-artisten och brynexperten Felicia Kjellgren guidar oss genom säsongens hetaste smink- och skönhetstrender där färg, ögon och bryn är i fokus. 

Vilka är de hetaste makeup-trenderna våren 2021?

– Inför våren 2021 ser vi mycket uttrycksfulla ögon, det vill säga kreativ eyeliner, smokey eyes och glitter på diskreta och väl valda ställen, exempelvis undre fransraden. Färg kommer nästan alltid till våren, men 2021 går inspirationen till ”upplyftande” färger som höjer humöret. Tänk ceriserosa läppar i vårsolen, lavendel-ögonskugga till fräknarna och en gul eyeliner en regnig onsdag. 

Finns det någon trend som sticker ut lite extra?

– Just fokuset på ögon sticker ut lite extra. Det är jätteroligt att smokey eyes får sig en extraskjuts. Det är egentligen en klassiker men jag gillar i synnerhet den ”inte-helt-perfekta” varianten. Det är både enkelt och snyggt på alla.

Vilken är din personliga favorittrend i vår?

– Min favorittrend, om vi bortser från bryn, är den naturliga basen som lyfter fram huden med lättare foundation och en mix av dewy skin (naturlig lyster) och nedmattade partier. Det funkar så bra på många hudtyper också. Jag gillar när trender lyfter fram så som vi faktiskt ser ut.

ANNONS

Fixa perfekta smokey eyes - handla snyggaste ögonskuggan hos Lyko.

Lyko (Extern länk)

Felicia Kjellgrens favorittrend för 2021 är den naturliga basen med lätt foundation, naturlig lyster och nedmattade partier.
Felicia Kjellgrens favorittrend för 2021 är den naturliga basen med lätt foundation, naturlig lyster och nedmattade partier.

Tidigare har breda och väl ifyllda bryn à la Cara Delevingne varit en stor trend i många säsonger, men nu verkar vi gå mer åt naturliga bryn, är det så?

Bryntrenden består fortfarande av fylliga och naturliga bryn, men lite mer nedtonade och inte så buskiga. Soap brows eller en transparent gel är ett bra sätt att påbörja brynen, det är bara att borsta i. Sedan när håren ligger där du vill ha dem, fyll i försiktigt med en smal brynpenna i glesa partier.

Vad är alltid ett säkert kort när det kommer till makeup?

– En transparent eller färgad bryngel. Det fungerar på alla bryn och får dem att se mer välvårdade ut. Man kan vara helt osminkad, men borstar man till brynen så lyfter det hela ansiktet.

Nämn en sminkprodukt alla borde ha i sin necessär i år

– Med tanke på årets trender säger jag: ett multi-balm eller ett multi-gloss. Mjuka läppar får du på köpet, men det går också att dutta på kindbenen eller näsryggen som en highlighter, vilket går helt i linje med vårens trender.

5 hetaste sminktrenderna

Det är dags att ta fram läppstiften igen! Hermès var ett av modehusen som gav sina modeller starka markerade läppar.
Det är dags att ta fram läppstiften igen! Hermès var ett av modehusen som gav sina modeller starka markerade läppar.

1. Läppstiftsrevansch

Naturliga läppbalsam i all ära, men våren (eller i alla fall till sommaren) 2021 är förhoppningsvis munskydden ett minne blott samt att nya tider är värt att firas med färg på läpparna. Det bjuds på både vågade och kaxiga nyanser i kombination med ljusa mer neutrala toner. Så lyft din outfit med en snygg färg på läpparna. Vågat eller neutralt - du bestämmer. 

ANNONS

Läppstift eller lipgloss? Handla allt för perfekta läppar hos Lyko.

Lyko (Extern länk)

Naturliga ögonbryn med en ofixad look är en stor trend i vår. Här syns de trendiga brynen på Chanels vårvisning 2021.
Naturliga ögonbryn med en ofixad look är en stor trend i vår. Här syns de trendiga brynen på Chanels vårvisning 2021.

2. Naturliga bryn

Formen på ögonbryn har varierat under det senaste decennierna. Från supertunna, skulpterade, breda och i vår är det naturliga ofixade-men-fixade bryn som gäller. Det vill säga, sparsamt plockade bryn som får en skjuts av lite bryntvål vilket håller stråna på plats. Även en ögonbrynspenna som matchar din ögonbrynsfärg är att rekommendera. Med den tunna udden kan du fylla i där det är glest och vips har du ett par snygga bryn som ramar in och ger ansiktet ett lyft.

Tom Ford tar tillbaka 1980-talet med skimrande metallic och färgstarka ögonlock och läppar i sin vårvisning.
Tom Ford tar tillbaka 1980-talet med skimrande metallic och färgstarka ögonlock och läppar i sin vårvisning.

3. 1980-talet är tillbaka!

En av ljusglimtarna för våren 2021 är att det glada 80-talet är tillbaka. I alla fall när det kommer till färgstarka kulörer som rosa, lila, gult och orange på ögonlock och läppar. Ta en titt på Tom Fords SS21-visning för inspiration. Även skimrande metallic är en stor trend och kombinera gärna flera nyanser i en.

Chanel satte tillbaka de sotade ögonen på kartan med sin SS21-visning.
Chanel satte tillbaka de sotade ögonen på kartan med sin SS21-visning.

Smokey Eyes

Smokey eyes är en tidlös klassiker som drar blickarna till sig. Nu har denna dramatiska ögonmakeup fått ett uppsving under 2021 och detta är mycket tack vare Chanels SS21-visning. Looken kan appliceras med svarta, grå och gröna skuggor och matchas snyggt med mörka läppar, men känns det för dramatiskt - välj naturliga läppar i en diskret kulör.

Dior skickade ner sina modeller för catwalken med eyeliner runt hela ögat.
Dior skickade ner sina modeller för catwalken med eyeliner runt hela ögat.

Kreativa linjer

Under pandemin har många utövat sin kreativitet och teknik kring eyeliner, vilket sedan har delats frekvent i sociala medier. Kanske för att den nedre delen av ansiktet har täckts med munskydd under större delen av 2020. Våren 2021 är skarpa linjer fortfarande en het trend oavsett om det är en klassisk cat eye, 90-talslooken med eyeliner kring hela ögat eller en mer vågad variant som makeupartisten Jenna Kristina skapade för Christian Serratos i Netflix-serien “Selena”.

Felicias steg-för-steg-guide till perfekta smokey eyes

  • Börja med att applicera en ögonprimer över ögonlocket. Då håller sminkningen hela dagen och kvällen.
  • Välj en mörkare kajalpenna (den behöver inte vara kolsvart, utan kan vara grå, mörkbrun, mörkgrön) och måla lite slarvigt runt fransraden (både övre och undre), sudda sedan med en liten ögonskuggspensel. 
  • Fortsätt med en ögonskugga i liknande färg och sudda försiktigt med en mjuk ögonskuggspensel ovanpå kajalpennan, här kan du själv välja hur ”högt” du vill ta ögonskuggan. Antingen håller du dig kring fransraden eller fortsätter mot globlinjen.
  • Avsluta med mascara för mer definierad blick.
Smokey eye á la Felicia Kjellgren
Smokey eye á la Felicia Kjellgren

ANNONS

Fixa snygga ögonbryn med en trendig bryngel - handla hos Lyko här.

Lyko (Extern länk)

Veckans urval av hudvård

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Elina Malm  har sedan 2008 arbetat som journalist, digital redaktör och övergripande innehållschef på ett flertal mediehus i Stockholm – däribland Metro, Stampen, Bonnier Tidskrifter och Schibsted. Hon har tidigare arbetat på Aftonbladet år 2012 och 2014/2015, och nu är hon tillbaka som frilansjournalist för Wellness. Elina Malm har gått utbildningen “Journalistik och multimedia” på Södertörns högskola samt läst kurser inom ledarskap, digital marknadsföring och på sociala medier på bland andra Berghs School of Communication.