Maten du inte får missa i Köpenhamn

Från kaféer till lyx – här finns något för alla

Publisert:
Köpenhamn – nordens mathuvudstad
Köpenhamn – nordens mathuvudstad

Köpenhamn är Nordens mathuvudstad – om inte hela världens.

Den kulinariska nivån är skyhög och nyfikenheten stor på hur allt kan bli ännu bättre och ännu mer ekologiskt hållbart.

Här skapas framtidens nordiska mat-trender.

Det är en solig eftermiddag i Köpehamn och staden visar upp sig från sin absolut bästa sida. Människor samlas överallt. Trottoarer är fullsatta till sin sista plats. Till och med i en av de öppningsbara broarnas övervakningstorn finns en bar varifrån folk skålar med förbipasserande.

På vattnet glider mångder av farkoster fram fyllda med glada sällskap, inte minst många picknick-båtar vars bord belamras med vinflaskor och tallrikar dignande med tilltugg. I sommarens Köpenhamn odlas det danska ”hygget” med full kraft. I konsten att ha trevligt tillsammans tycks danskarna oslagbara.

Köpenhamn är sedan länge Nordens odiskutabla mathuvudstad och nivån höjs hela tiden från år till år. Just mat och dryck spelar en enorm roll för danskarnas gemyt. Intresset är av tradition mycket starkt. Köpenhamns stadsdelar har ofta matfestivaler som samlar tusentals deltagare och blir folkfester.

Kastanjelikör i Torvehallerne
Kastanjelikör i Torvehallerne

24 Michelinstjärnor

I en saluhall som välkända TorvehallerneKBH märker man hur rik Köpenhamns matkultur är. Från de många diskarna kan du ta med dig tungt lastade smørrebrød, lyxiga tacos eller marinerade humrar till närmaste bord. Det är möjligt att köpa allt från hela flundror till färska kryddor, danskt nybakat rågbröd och handgjord choklad. Eller provsmaka kastanjelikör och specialkryddat gin. Fick ens smaklökar bestämma skulle man aldrig gå därifrån.

Samtidigt firar den finare gastronomin allt större triumfer i Köpenhamn. Att staden har 24 Michelinstjärnor fördelade på 15 restauranger säger något, liksom att Köpenhamn-krogarna Noma och Geranium är etta respektive tvåa på den prestigefulla listan ”50 best restaurants in the World”.

Noma, utsedd till världens bästa restaurang flera år i rad, myntade uttrycket ”Det nya nordiska köket” och har haft en oerhörd påverkan på Köpenhamns krogscen. Krogens principer att bara använda närodlade och ekologiska råvaror har blivit närmast en norm idag.

Med en så stark och levande matkultur som frodas i Köpenhamn, vad väntar framöver?

Mat på restaurang Amass
Mat på restaurang Amass

Nya sätt dominerar

Ett av svaren finns i det gamla industriområdet Refshaleøen. Här flödar idéer kring nya sätt att göra mat. Ekologiska kaféer och bagerier ligger bredvid urban farming-odlingar som i sin tur omges av en brokig samling restauranger. Här finns allt från Alchemist, hyllad och orginell Michelinstjärne-krog kända för sina avancerade multimediaupplevelser till Reffen, ett antal enklare gatumatstånd och restauranger kring en öppen plats.

Här hittar vi också charmiga La Banchina, en krog i en före detta vänthall till en lokal färjestation med endast 16 platser vintertid. På sommaren expanderar stället i en vildvuxen trädgård och rymmer även traktens mest populära badbrygga samt en ständigt bokad bastu. Det informella och mysiga korsas med hög nivå på mat och dryck.

Inom synhåll från La Banchina ligger stället som startade allt härute. När kocken Matt Orlando öppnade sin restaurang Amass på Réfshaleøen bestod området bara av öde industribyggnader.

– Sedan min uppväxt i New York älskar jag övergivna platser, så jag föll genast för Réfshaleøen, förklarar Matt. Innan dess had Matt Orlando nått i princip så långt man kan komma inom gastronomin genom att vara chefskock på Noma. Han slutade och ägnade sex månader åt att fundera på hur världens mest hållbara restaurang skulle kunna se ut. Resultatet blev Amass, med egna odlingar tjugo meter utaför entrén och återvinning som det stora ledordet.

Matt Orlando
Matt Orlando

Hållbarheten viktig

Genom åren har Amass minskat sitt avfall med 75% och man uppfinner hela tiden nya rätter som tillvaratar sådant som blir över, allt från citronskal till använt kaffe. Succén är ett faktum. Att bli populära är viktigt för att sprida restaurangens budskap, menar Matt Orlando.

– Spelar det någon roll hur hållbar vår mat är om den inte smakar bra? Om du inte jobbar med smakerna genom hela processen kommer du inte göra någon nytta alls, säger han.

Köpenhamn är en stad besatt av mat och smaker. Den genomsnittliga nivån på allt ätbart sätter ribban. Därför är det lätt att känna att mna kommit till ett himmelrike när man blir hungrig i den danska huvudstaden.

Utforska såväl smakrik mat som dryck i den danska huvudstaden

Torvehallerne
Torvehallerne

Goda upplevelser

TorvehallerneKBH
Ett måste för den matintresserade i Köpenhamn. Saluhallarna innehåller en lång rad delikatessbutiker i två glasbyggnader som har två vackra marknader för frukt och blommor mellan sig. Frederiksborggade 21

BaneGaarden
En trevlig nykomling. I nio rustika och smakfullt renoverade stationsmagasin finns nu bodar som serverar mat från hela världen, som venezuelanska tapas, ovanliga japanska sushis och franska crepes.
Otto Busses Vej 45a

Kødbyen
Det före detta slakteriområdet i Vesterbro­området är en samlingsplats för mängder av barer och restauranger med både attityd och kreativa idéer, jämte konstgalleri­ er och nattliv. Kolla upp exempelvis Fleisch, Mesteren & Lærlingen, Gorilla, Warpigs och Kødbyens fiskebar.

Två farmer
Två utmärkta ekologiska farmer i Lejre, 35 minuter utanför Köpenhamn. Hegnsholt har gårdsbutik medan Godis Grønt erbjuder möjlighet att plocka och komponera sin egen sallad från samma odlingar som levererar råvaror till Noma.

Sallad på Godis Grønt
Sallad på Godis Grønt

Caféer och barer

Grød
Här kan du äta gröt från morgon till kväll. Frukostmeny med havregröt i lyxiga varianter, lunchmeny med italiensk risotto, indisk daal och asiatisk risgröt. Populärt – det finns nu tio Grød i Köpenhamn. Jægerborgsgade 50 med flera

Andersen & Maillard
Tar kaffe och bakverk på största allvar. Kaffet rostas i ett rum bredvid kaféet. Gudomliga prisbelönta croissanter.
Nørrebrogade 62

The Bird and The Churchkey
Köpenhamn enda öl­ och ginbar med över hundra olika sorters gin. Sjunk ner i de stoppade stolarna och välj bland många drinkarna.
Gammal Strand 44

Strøm Bar
Brukar räknas till en av stadens bästa cocktailbarer. Känd för sina ”gourmetcocktails” med enbart ingredienser gjorda i huset. Drivs av det svenska brödraparet Andreas och Michael Nilsson.
Niels Hemmingsensgade 32

La Banchina
La Banchina

Restauranger

Geranium
Världens bästa restaurang bredvid Noma. Spara ihop de tre tusenlappar en meny kostar och bered dig på årets – eller kanske livets smakupplevelse. Tre Michelinstjärnor.
Per Henrik Lings Allé 4

Amass
Mästerkocken Matt Orlandos finkrog var först på Refshaleøen och vill ambitiöst och föredömligt vara världens mest hållbara restaurang. Refshalevej 153

Aamans Etablissement
Smørrebrød och klassiska danska lunchrätter ges en modern touch på det mest eleganta och smakliga vis. Øster Farimagsgade 12

Restaurant Ark

Vegetarisk mat i toppklass. Utsedd till en av 2021 års bästa nya restauranger
i världen av resemagasinet Condé Nast Traveller. Har belönats med Michelins gröna stjärna.

Alchemist
Liknar ingen annan restaurang. Alchemist förenar ”holistiska” och konstnärliga multimedia­upplevelser med förstklassig mat. Två Michelinstjärnor. Refshalevej 173C

Gasoline Grill
Köpenhamns mest hypade hamburgerställe började i en nedlagd bensinmack och finns numera många andra ställen runt centrala staden.
Landgreven 10 med flera adresser.

Schönnemann
Svår att förbise. En institution i Köpenhamn med ett grundmurat rykte om att göra stadens bästa Smørrebrød.
Hauser Plads 16

La Banchina
En krog med flera ansikten. Vintertid serveras gourmetmenyer till endast 16 stolar inomhus. Sommartid är det rättframma grillade rätter
i den vildvuxna trädgården som gäller. Refshalevej 141

Badkläder till sommarens resa

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten