Ta tåget till weekend-destinationen
8 weekendresor med tåg
Vem har sagt att tågälskare måste avstå weekendresor?
Särskilt inte nu, när direkttågen äntligen rullar till Tyskland, Danmark, Norge och en rad platser i Sverige.
Reseexperten Lottie Knutson visar raka spåret till drömhelgen.
Världen vimlar av läckra och nostalgiska tågresor. När tågvisslan väl ljudit finns ingen återvändo. Långsam njutning är och förblir höjden av lyx. Världen vimlar av läckra och nostalgiska tågresor. När tågvisslan väl ljudit finns ingen återvändo: långsam njutning är och förblir höjden av lyx.
Dessutom ingår vyerna utanför tågfönstret och ankomst direkt till citykärnan.
Så glöm stress, förseningar och biljettstrul: med tåg blir transporten en del av upplevelsen. Eller åtminstone något att minnas.
Direkttåg till Norge
Äntligen går direkttågen till Norge igen. Helgluffen startar i Göteborg eller Stockholm. Väl i Oslo blir det en natt vid centralstation och utekväll i huvudstaden.
Sedan provar vi ”Norge i et nøtteskall” med Bergensbanen och Flåmsbana. För vem kan motstå fjordar, fjäll och gröna dala, på en och samma dag? Och från spåret?
Sceneriet börjar direkt efter Oslo: dalgångarna smyckas med vattendrag, gårdar och fäbodar. Efter Nesbyen skymtar Hardangervidda: 1 300 meter över havet med snö och vindpinade björkar. Den som vill vandra hoppar av i högfjällsbyn Voss. Tar kanske en natt på Store Ringheim: en gammal fjällgård en kvarts promenad från station.
Stationen i Voss är knutpunkt för vidare äventyr på Bergensbanen mot Flåmsbana och en tur på Nærøyfjorden.
Ikoniska Flåmsbana är ett stickspår till Bergensbanen och ett måste. Den går ner till Flåms. I närheten av byn ligger Norges äldsta gästgiveri: Walaker. Pensionatet från 1640 har spetsgardiner, glasverandor och äppelträd mot fjorden. Ägarfamiljen är densamma efter nio generationer. De hjälper till med transport från Flåms för övernattande gäster.
Färden fortsätter sedan från Flåms på fjordarna: mot Bergen med elkatamaran över Nærøyfjorden och Aurlandsfjorden. Alla är Unesco-klassade förgreningar av Sognefjorden och lika vackra året om.
Den som inte övernattat utmed vägen stannar en natt i Bergen. Eller åker direkt tillbaka i någon av Bergensbanens nya PlussNatt-liggstolar. De fälls smidigt ned i sängläge mellan Bergen och Oslo. Lite som flatbeds, fast utmed rälsen i stället för på flyget.
Nattåg till Hamburg
Äntligen rullar sovvagnarna mellan Stockholm och Hamburg. Den nya förbindelsen med SJ kallas Euro-Night. Väl i Hamburg skapas den rätta maritima känslan i Altona, St. Pauli eller Ottensen. Där finns väggmålningar om livet i hansastaden.
Sjöbuset förstärks med en båttur från Landungsbrücken till världsarvsklassade Speicherstadt. Här finns bland annat kryddmuseet där alla får lukta och smaka rejält. Med lika stor maritim känsla firas femåriga Elbphilharmonie, kallat Elphi, med livemusik och utställningar. Sedan sover vi på tåget eller tar en natt på designhotellet Tortue i centrum.
Snälltåget till Berlin
Liggvagnarna från Sverige rullar in i Berlin. Här möts vi av husväggar som bokstavligt talar till oss. Det sker i form av gatukonst med namn som Banksy och BLU. Gatukonsten från fasaderna fortsätter på East Side Gallery i Friedrichshain-distriktet. Här används en kilometer av Berlinmuren som gigantisk utomhusduk.
Samtidigt har kulturcentrat Humboldtforum äntligen öppnat, efter 30 års väntan. Finsmakarna bor sedan på Adlon Kempinski mitt emot Brandenburger Tor. Lyxen mixas med fördel med currywurst under någon järnvägsbro innan Snälltåget går tillbaka mot Sverige.
Trondheim – Vikingarnas huvudstad
Vikingarna visste vad de gjorde då de valde Trondheim till huvudstad: här finns Bakklandets träkvarter, Nidarosdomen och kajakpaddlarna i Nidelva. Dessutom är färden med Norrtåg från Sundsvall eller Östersund en anledning till resan i sig: de svensknorska fjällen passerar som en vikingafilm utanför fönstret.
Väl framme välkomnar Norges nya matcentrum med Michelinkrogar och boende på tjusiga Britannia eller Thon.
Hyggehelg i Köpenhamn
I Danmarks huvudstad omfattar de sköna konsterna både kropp och själ. På måbra-fronten har tempelspa:t vid namn Aire Ancient Baths gjort succé. Samtidigt överträffar stadens krogar sig själva.
På Glyptoteket har originalpalmerna i vinterträdgården vuxit ännu lite mer sedan sist. Samtidigt kompletterar Glypotekets tillfälliga utställningar egyptiska gravkamrar och antikens klassiker.
Drinken intas därefter på Sanders, smörrebrödet på Sankt Annæ och sömnen på Guldsmedens fem hotell.
Arctic circle train
Det är något visst med en region som har ishavet som snökanon. Där norrskenet dansar på vintern och midnattssolen på sommaren. Där det gäller att inte krocka med Malmbanan på väg ner för Riksgränsfjället.
Efter nattåget Stockholm–Kiruna fortsätter Arctic Circle Train ovan polcirkeln utmed Malm-A banan till Narvik. Utmed rutten ligger Niehku Mountain Villa i Riksgränsen, integrerat i de gamla lokstallarna.
För smalare plånböcker är Abisko Fjällstation ett bra val, med Aurora Sky Station på Nuoljas topp och lokal gourmetmat till norrsken respektive midnattssol.
Högtryck i Västerås
Om Steam Hotel gjort Västerås till en destination så möjliggör tåget den gröna resan hit. Det 100-åriga ångkraftverket ligger en kvarts promenad från Centralstation.
Många gäster stannar sedan i 48 timmar. Och varför skulle de lämna hotellet? Här ryms 18, alltså arton, våningar med 227 rum, 800 kvadrats poolklubb, restauranger och barer.
Kritikerna menar att Steam är ett Disneyland för hipsters. Men det bekymrar inte besökarna. De bor i industriromantiska rum, njuter mat och dryck samt roar sig med biljard, shuffleboard, brädspel, flipper, pingis och gym i retrostil. Eller guppar runt i 7:e våningens varma utomhuspool och eldrelax. Sedan tar de tåget hem, med ny energi från det gamla kraftverket.
Matmeckat Bornholm
Vi tar tåget till Ystad, där stationen ligger precis vid färjan över till Bornholm. Ankomsten sker efter en dryg timme till ön med flest konstnärer i hela Danmark. Liksom soltimmar. Liksom mathantverkare.
Missa inte gårdsbutiken i Hallegård med hemrökta specialitéer. Sedan är det nära till Svaneke Bryghus, Michelinstjärniga Kadeau i Aakirkeby och helgboendet på Stammershalle. Här finns rapsfält, kyrkor, gallerier, krogar och dynerna runt Dueodde och Balka.
Byn Svaneke har utnämts till Danmarks vackraste stad. Men egentligen är det lika pittoreskt i Gudhjem, Allinge och Listed.