4 prisvärda ställen att besöka i Sverige under lågsäsong
Det ekonomiska läget har tvingat många att se över semesterkassan. Men det går att få en härlig weekend även med liten budget.
Här är fyra resmål runtom i landet att ta sikte på.
Skärgårdsluff i Stockholm
● Före sommaren råder ett helt annat lugn i Stockholms skärgård än under sommaren. Dessutom är det ofta billigare att besöka skärgården under lågsäsong.
Två öar som lever året runt – och som med fördel kan kombineras – är Svartsö och Möja i mellersta skärgården. Bägge öarna lockar med Saltkråkankänsla, fina och prisvärda vandrarhem samt bra krogar. På Svartsö finns mysiga Bistro Sågen och Svartsö Krog medan Möja kan skryta med en av landets mest genuina fiskekrogar: Wikströms fisk.
På både Möja och Svartsö finns även natursköna vandrings- och cykelvägar.
Vill du utöka öluffen finns flera fina öar i närheten, exempelvis Grinda och Finnhamn. Bägge har budgetvänliga boenden som öppnar för säsongen i slutet av april. En annan pärla i mellersta skärgården är Gällnö. Den 1 maj öppnar vandrarhemmet som erbjuder boende i egen stuga eller i byns gamla skola. Bland faciliteterna finns vedeldad bastu, utegrill och fullt utrustat kök. Vill du slippa laga egen mat ska du resa hit efter den 18 maj. Då öppnar Gällnö Bar, en mysmaximerad sommarkrog med både trädgårds- och bryggservering och regnsäker sjöbod.
Kallbad och pralinprovning i Helsingborg
● Helsingborg är ett av landets främsta resmål för alla kallbads- och bastuälskare. Här finns tre fina kallbadhus att välja mellan. Mest centralt ligger Kallis, en svart och stramt arkitektritad byggnad med rymliga bastur, separata nakenbad för damer och herrar och vidsträckt utsikt över Öresund. Några hundra meter norrut längs strandpromenaden finns klassiska Pålsjöbaden – med sina karaktäristiska gulmålade badhytter – och söder om staden ligger Råå kallbadhus.
Helsingborg håller även fanan högt när det gäller kafékultur. Här finns flera högklassiga fik att välja mellan – till exempel det anrika konditoriet Fahlmans, charmiga retrokaféet Ebbas fik, mysiga och vegovänliga Bruket (utsett till Årets kafé i Helsingborg 2022) samt Zoégas kombinerade kaffebutik och kafé som har lockat kaffesugna sedan 1901.
Ett annat måste för sötsaksälskare är Chocolatte, en av Sveriges främsta pralinbutiker. Här ligger chokladpraliner med smak av exempelvis brynt smör, prinsesstårta eller mojito uppradade i glasdiskar likt juveler. Vill du fynda ska du hålla utkik efter fabrikens andrasortering.
Behöver fikasuget byggas upp rekommenderas en promenad i fina och citynära Pålsjö skog. Två andra gröna vårhöjdare är Fredriksdal museer och trädgårdar samt Sofieros fina slottspark. Den senare har fri entré fram till sista april och tusentals rhododendronbuskar som blommar i ravinen ner till havet under senvåren.
Retrohelg i Nora
● Torget i centrala Nora kantas av färgglada trähus och butiker som hämtade från en tid innan de stora klädkedjorna tog över de svenska stadskärnorna. Här finns till exempel Noraskogs antik & byggnadsvård, Leon Sandberg bosättningsaffär – som har drivits av samma familj sedan grundandet 1859 – samt Nora Diversehandel, en skattgömma för alla med en fäbless för svunna tider.
Vid torget ligger också en av stadens främsta turistmagneter: glasskiosken Nora Glass, som säsongsöppnar den 21 april. Här säljs dagsfärsk glass i tre olika smaker, ett koncept som har hängt med sedan företaget startade 1923.
En annan sevärd kvarleva i den lilla Bergslagsidyllen är stationsområdet med sina gamla ånglok, tågstallar och sitt vackra stationshus. Här finns också tågvagnar från 1931 som har gjorts om till vandrarhem (som öppnar för säsongen den 17 maj). Sommartid finns möjlighet att åka ånglok eller rälsbuss på veteranjärnvägen mellan Nora och kulturreservatet Pershyttan, en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar.
Ett annat bra exempel på Noras förmåga att förvalta det gamla är Kvarteret Bryggeriet, ett varsamt restaurerat industriområde som har förvandlats till ett kulturkvarter med konstnärsateljéer, pralintillverkning, mysigt vegokafé och hantverksbutiker. I kvarteret finns också ölbryggeriet Nora Brygghus och hyllade Bryggerikrogen.
I trakten finns flera mysiga boenden som kan sätta guldkant på resan. Till exempel Lilla Hotellet, beläget i en sekelskiftesvilla mitt i Nora, eller Hotellet Dalkarlsberg, ett lyx-bed and breakfast i skogen en och en halv mil söderut.
Är ni en familj som reser tillsammans är främsta tipset att boka en av de två tidstypiska 1950-talslägenheter som kan hyras i Gyttorp, en halv mil väster om Nora. Det varsamt restaurerade och byggnadsminneförklarade lilla samhället är en sevärdhet i sig, skapad av arkitekten Ralph Erskine i mitten på 1900-talet. De nostalgiframkallande lägenheterna hyrs ut av Gyttorps Byalag.
Stadsomvandling och vårskidåkning i Kiruna
● Stadsomvandlingen i Kiruna gör staden till ett av Sveriges mest fascinerande resmål just nu. I höstas invigdes stadens nya centrum, som ligger tre kilometer öster om det tidigare och är en upplevelse i sig, inte minst för arkitekturintresserade.
Det finns flera guidade stadsturer som ger en djupare förståelse för omvandlingen, men också en kostnadsfri QR-promenad som Kiruna kommun har tagit fram. Den 2,5 kilometer långa promenaden tar dig genom stadens gamla centrum och berättar om byggnader och platser med anknytning till stadsflytten.
Två av stadens främsta sevärdheter är Kiruna Kyrka, som har utsetts till Sveriges vackraste kyrka och ska flyttas 2025, och anrika Hjalmar Lundbohmsgården, som nyligen har återöppnat efter flytt och renovering. Detta byggnadsminne, som en gång var bostad åt stadens grundare Hjalmar Lundbohm, rymmer numera både kafé och museum.
I Kirunas nya centrum finns bland annat det nya kulturhuset Aurora, med teater, konsthall och restaurang, och det intilliggande stadshuset Kristallen som rymmer Konstmuseet i Norr. Båda är gratis att besöka. Mittemot stadshuset ligger Sveriges nordligaste skybar, 45 meter upp i nyöppnade Scandic Kiruna – en given depå om du vill få en överblick av den snabbt föränderliga gruvstaden.
Vårvintern är enligt många Kirunabor den bästa tiden på året eftersom vädret är mildare och ljuset återvänder. I mars öppnar Kebnekaise fjällstation och Svenska Turistföreningens fjällstugor, dessutom finns citynära längdskidspår och citybacken Luossavaara med fyra nedfarter. Har du inte egen utrustning erbjuder Fritidsbanken i Kiruna kostnadsfria lån av fritidsutrustning.
I Kiruna finns också möjlighet att njuta av enkla gratisnöjen som att pimpla röding i vårsolen eller skåda norrsken (till slutet av mars). Och när snön har smält finns otaliga vandringsleder att välja mellan, exempelvis citynära Midnattssolstigen, en 4,3 kilometer lång led genom fjällbjörkskogen upp på Luossavaara.
Resan till Kiruna kan onekligen kosta en slant för de som bor i södra Sverige, så boka nattåg i god tid och se resan som en del av upplevelsen.