Lottie Knutsons sommarpärlor i Sverige

Sverige från A till Ö

Publisert:
Sommar i Sverige
Sommar i Sverige

Bad, cykling, vandring och fika. Reseexperten Lottie Knutson tipsar om personliga sommarpärlor med genuina upplevelser, romantik, mat och husrum.

Alingsås, Västergötland

I fikastaden Alingsås börjar kafévandringen redan vid tågstationen. Eller vid späd ålder om man har turen att födas här. I Alingsås går lokala bebisar nämligen direkt från amning till fika med dopp: det vimlar av blommiga kaffekoppar, bakelser och kanelbullar. Vart och vartannat pastelligt trähus med innergård är ett topprankat kafé: Nygrens, Ekstedts och Nolbygårds Ekobageri till exempel. Sedan sover vi gott på stiliga Grand hotel Alingsås. Självklart ordnar hotellet fika för den som inte fått nog under dagen.

Brösarp, Skåne

Att vandra bland betande kor och korsvirkeshus i i Brösarps backar är ett så kallat bucket list-måste. På listan finns förstås också Brösarps Gästgiveri, som varit värdshus sedan 1684. Äggakakan med knaperstekt fläsk och rårörda lingon är bäst i världen. Rummen är romantiska och spa:t nyrenoverat. Den som kan slita sig tar en tur med Skånska Järnvägar mellan Brösarp och St. Olof, för att verkligen gnugga in den rätta retrokänslan.

Dalslands kanal, Dalsland

Dalslands kanal består av 25 mils vattenled med akvedukten i Håverud som grande finale. Kanalen knyts samman av sjöar, orörd natur och djurliv. Sekelskiftesbåten M/Storholmen passerar slussar, brukssamhällen och herrgårdar på vägen mot Bengtsfors. Sedan blir det rälsbuss tillbaka till Håverud och det lyxiga vandrarhemmet Upperud 9:9, inrymt i en gammal spannmålssilo någon kilometer uppströms.

Cykla längs Göta Kanal
Cykla längs Göta Kanal

Göta kanal, Östergötland

Det må vara fullt på kryssningsbåtarna utmed Göta kanal. Men vad gör det, när det 200-årsfirande byggnadsverket har nio mils bilfri cykling och betande kanalfår? Innan avfärd dricker vi brunn och bor ståndsmässigt på Söderköpings brunn. Kanalutsikt och Musik på Brunnen ingår i övernattningen.

Falsterbo, Skåne

Det är ingen slump att rika Stockholmsfamiljer med smak för kritvit sand, badhytter och golf pressar upp priserna i Skanör-Falsterbo. Den som inte har råd med egen skånelänga eller gatuhus med stockrosor tar in på Gästgifvaregården. Värdshuset toppar varken service- eller städtoppen, men är trots allt det mest genuina boendet i trakten. Efter ett obligatoriskt inköp av de handmålade träskorna – ett plottrigt måste här på Näset – är det sedan fritt fram för hästshower, saltstänkta bad och mingel på Badhytten.

Fryksås, Dalarna

Skansen på riktigt. Eller en levande Zorn-målning. Det är känslan på den gamla fäbodvallen från 1500-talet med utsikt över Siljansbygden. På dagarna vandrar och cyklar vi i trakterna runt Orsa-Grönklitt. Sedan tar vi in på Fryksås hotell och gestgifveri, med 17 enkla men fräscha rum. Maten är lokalproducerad och vyn mot fäbodarna och Orsasjön makalös.

Vacker natur i Järvsö
Vacker natur i Järvsö

Järvsö, Hälsingland

Utmed Ljusnan finns så mycket sandstrand att trakten kallas Hälsinglands riviera. Dessutom myllrar bygden av Hälsingegårdar. Alla Lill-Babsfantaster får en automatisk dos Hälsingegård på stjärnans museum, vid kulturcentrat Stenegård. Här ryms hantverk, musik, butiker, auktioner, kafé och restaurang. Men bäst äter vi på Järvsöbadens gästgiveri: den heminlagda sillen får vuxna män att falla i gråt - och stjärnkrögare att köa. Hemligheten? Norsk sill av toppkvalitet, eget källvatten och kärlek.

Ljungby, Småland

I det småländska kulturlandskapet runt Ljungby finns inte bara sagovandringar och gårdsbutiker. Här lägger Metallica-fans blommor vid Cliff Burtons minnesmärke, där gitarristen omkom i sin turnébuss 1986. Både hårdrockare och vanliga livsnjutare söker sig därefter till Toftaholm herrgård: en klassiskt gul sekelskiftesbyggnad med krattad grusuppfart och originalflyglar. Sedan badar vi bastutunna vid Vidöstern och äter gourmetmat i de vackra salarna. www.toftaholm.se Koordinater till Cliff Burtons minnessten: 57°00’01.4”N 14°00’08.9”Ö.

Strandflickornas havshotell
Strandflickornas havshotell

Lysekil, Bohuslän

Det blir inte mer bohusklippor och salta bad än i Lysekil vid Gullmarsfjordens mynning. En av Kuststigens vackraste delar passerar här. Självklart serveras skaldjur med solnedgång på Restaurant norra hamnen 5. Sedan sover alla nostalgi-romantiker gott på Strandflickornas havshotell, sprängfyllt med järnsängar, spetsgardiner och Toile de Jouy-tapeter.

Långserud, Värmland

Vi gungas till sömns på husbåten – eller bland trädkronorna. På Naturbyn finns varken el eller wifi. Allt är handbyggt av grundaren Thomas Pettersson, ekologiskt och hållbart. Den som inte vill laga mat över öppen eld och dricka källvatten cyklar till näraliggande Wiksfors bruk. Där serveras eget öl och pizza från vedeldad ugn på restaurang Wedbränt.

Trollsjön
Trollsjön

Riksgränsen, Norrbotten

Riksgränsen och Niehku mountain villa är en lyxig vildmarksdröm. De 14 rummen är bokstavligen inrymda i Malmbanans gamla lokstallar. Gränsstenen Sverige-Norge ligger några steg bort, liksom Rallarvägen till Rombaksfjorden. En dagsvandring till Trollsjön i dalgången Kärkevagge är ett måste, liksom sjön Katterjaure som klyvs av norsk-svenska gränsen. Sedan spanar vi efter ”den gyllene vagnen” bland alla svarta släp på Malmbanan och njuter av livet i största allmänhet. www.niehku.com

Rydebäck, Skåne

Ett stenkast från Rydebäcks strand ligger ett nyöppnat spa-hotell för vuxna: Hotel 1622. Byggnaden är en del av Rydebäcks gård, klädd i handslaget tegel. De 34 designrummen har frilagda bjälkar och Mallorcinska textilier. Restaurang Tegel serverar lokalt rotad mat under antika valv. Men allra bäst är spa:t, lyxigt och genialiskt färgsatt.

Beddingestranden vid Trelleborg
Beddingestranden vid Trelleborg

Sydkusten, Skåne

Skånska Sydkusten är diskretare än Österlen, men minst lika vacker. Här blandas vinodlare, sandstränder, korsvirkeshus och blomsterbönder. Hällåkra vingård, Lilla isie boställe och Hedmans krog i Wästra torp ligger på Söderslätt. Vid kusten är Beddinge-stranden en storfavorit. Där har Restaurang pärlan återöppnat ännu en gång. Inne i Trelleborg bor vi på Hotell dannegården, där italienske kocken Federico bjuder ljumma gastrokvällar på innergården.

Trosa, Sörmland

Trosaborna vill nästan inte ha fler turister. I alla fall inte på sommaren. Då är staden redan sönderälskad av tusentals besökare. Men vi vill också fly Stockholm – och tar direktbussen till den romantiska småstaden i skärgården. Vi hyr kanot, vandrar utmed ån, äter smörrebröd på Två små svin och vedugnspizza på Kölsvinet. Sedan väntar anrika Trosa stadshotell eller rock’n’roll-djungelromantiska Bomans.

Tällbergsgården
Tällbergsgården

Tällberg, Dalarna

Sluttningen mot Siljans stränder väcker konstnärsdrömmar. Vyerna kan förevigas med den lokale målaren Anders Ståhl, som håller kurser i friluftsmåleri: Holens gammelgård i silverglänsande, grånat timmer. Faluröda boningshus med handgjord gärdesgård. Efter Zorn-måleriet pustar vi ut på Tällbergsgården. Där är ägarparet Jerk och Carina Åkerblad på plats sedan 16 generationer. Stadsministern checkar kanske in samtidigt; i Tällberg samlas nämligen kändisar, gourméer, vandrare och spelemän från när och fjärran.

Vadstena, Östergötland

Semester som Heliga Birgitta? Det går utmärkt för den som kniper ett rum på Vadstena klosterhotel. I den pittoreska medeltidsstaden kombineras historiens vingslag med spa-behandlingar och gourmetmat. Solen går ner över Vättern. Middagen avnjuts i munkarnas gamla sovsalar. Metertjocka väggar, stengolv och höga kryssvalv ger en aning om hur livet en gång levdes i klostret. En historisk vandring skvallrar dessutom om glada slottsfester från tiden innan Heliga Birgitta satte stopp för alla roligheter, vilket tack och lov är återställt numera.

Varberg, Halland

På Varbergs torg är det torghandel varje onsdag och lördag. Vi shoppar frukt, gamla Fantomen och skänker en slant till Frälsningsarmén. Sedan väntar Strandpromenaden med fyra kilometers gång- och cykelväg från Kallbadhuset. På vägen mot Apelvikens strand passeras de berömda nakenbaden: Käringhålan och herrarnas Goda hopp. Sedan, med 52 steg till strandbrynet, maxar Varbergs kusthotell alla saltstänkta semesterdrömmar med thalassospa och skaldjur.

Åtvidaberg tåg
Åtvidaberg tåg

Åtvidaberg, Östergötland

Östgötaledens 140 mils vandring passerar Åtvidaberg och baroniet Adelwärd vid Bysjön. Vi åker med musikbåten Vågspelet, fiskar kräftor och besöker slottet Adelsnäs. Fikapausen med mandelkubb sker på Linds konditori vid torget. Eller så blir det kaffe vid Risten Lakviks museijärnväg i stationshuset. Tillbaka i Åtvidaberg är Villa baro vårt toppdesignade boende med gourmetmat, golf och yogasalar.

Gullviks havsbad
Gullviks havsbad

Örnsköldsvik, Ångermanland

Gullviks havsbad är Ö-viks vackraste strand och naturreservat. Gullvik har egen bastu vid strandkanten. På sommaren flyttar bastun 25 meter ut i havet – och nås via egen brygga. Sedan smakar det bra med fika på Lundbergs konditori och middag på Linnea&Peter. Även om alla inte älskar surströmming är färjan till Ulvön ett måste. Båstoppet innan Ulvön, Trysunda, är en vykortsvacker dröm. Sedan väntar Ulvön med Lotsberget, kapellet och mysiga Ulvö Hotell.

Badkläder till sommarens resa

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten