Tipsen: Så fixar du en budgetsemester i Sverige

Reseexperten Lottie Knutsons tips för en billigare semester

Publisert:

Man brukar säga att Sverige är som bäst på sommaren. I år kan dock semestern på hemmaplan bli extra kostsam med tanke på inflationen. Det går dock att komma undan för en billigare peng, genom att tänka utanför boxen.

Ökade priser i samhället gör att vi har mindre pengar i plånboken. För dig som vill stanna i Sverige och göra något för en liten budget finns det knep, enligt reseexperten Lottie Knutson. Hon höjer dock ett varningens finger för att ta den snabba vägen.

– Boka aldrig resor på kredit.

Så kan du ha en budgetsemester i Sverige.
Så kan du ha en budgetsemester i Sverige.

Få mer pengar i plånboken

Till att börja med, har du ont om pengar och vill ha en större semesterkassa? Då kan du exempelvis växla in oanvända presentkort, växla in gamla utländska valutor till svenska kronor, och sälja saker som datorspel eller skidor.

– Hyr ut rum till en student eller sommarjobbare som letar bostad – eller via Airbnb för några nätter.

Så kan du resa och bo billigare

Boka tåg, flyg eller buss så tidigt som möjligt innan resorna blir för dyra. Just buss är ett underskattat färdmedel.

– Förakta inte kvalitets-bussbolagen som har fina rundresor i Sverige med bra hotell och utfärder, till exempel Ekmanbuss, säger Lottie Knutson.

Koppla ditt kreditkort till exempelvis SJ, SAS eller Norwegian för att få poäng varje gång du betalar med ditt kort. Dina köp i matvarubutiken blir till poäng som kan bytas in mot en resa eller hotell.

Ett annat tips är att registrera dig på Secret escapes, eller liknande medlemsklubb, som har erbjudanden på rabatterade priser på finare hotell i både Sverige och andra delar av världen samt resor. Bokar man hotell via dem ingår ofta museibesök.

Om du inte har råd att bo på hotell kan du kolla på sajter för bostadsbyte för att byta bostad med någon annan, eller så kanske du har någon bekant i en annan stad som kan tänka sig ett byte.

Reseexperten Lottie Knutson ger råd på hur du kan komma undan billigare.
Reseexperten Lottie Knutson ger råd på hur du kan komma undan billigare.

Husvagn och tält-semester

Är du husvagn- eller husbilsägare och vill slippa dyra campingplatser så har många bönder och markägare ställplatser på ängar till en billigare peng, tipsar Lottie Knutson.

– Det finns sajter där privatpersoner låter en husvagn eller husbil parkera på tomten mot en liten avgift.

Att tälta är annars gratis och det går att köpa begagnat, vilket inte behöver vara så dyrt. Tar du dig fram på cykel, som även det går att hitta begagnat, blir semestern billig.

Gör inte som alla andra – Lotties tips

  • Res utanför skolloven om du har möjlighet.
  • Skippa en sommar vid kusten och kolla i stället upp affärshotellen i de svenska storstäderna. De har ofta erbjudanden för familjer på sommaren och vissa av dem har även pool. Passa på att besöka nöjesparker, om du har råd, annars räcker det att upptäcka staden tillsammans med familjen.
  • Ta bara några dagar borta, det räcker gott och väl för att få ett miljöombyte.
  • Undvik Skåne, Stockholms skärgård, Gotland och Västkusten vilka är de populäraste resmålen och även dyrast. Leta dig i stället inåt landet eller norrut. Till exempel kan du ta färjan till Åland eller Bornholm i stället för Gotland, vilket är betydligt billigare.

Badkläder till sommarens resa

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Malin WigenMalin Wigen är reporter på Livsstil sedan maj 2023. Vid sidan om är hon reporter och redaktör på Aftonbladet Family sedan 2019. Malin började på Aftonbladet 2016, då arbetade hon på tidningens sociala medier-redaktion.