Utländska journalister väljer: Här är bästa resmålen i Sverige

Lista: 7 favoriter som hyllas internationellt

Publisert:

Sverige är fantastiskt. Åtminstone enligt New York Times, CNN, Vogue, BBC och The Telegraph.

På sistone har pressen öst lovord över våra svenska sevärdheter.

Nu är det dags att summera. Här är platserna som framkallar floder av superlativ hos utländska resejournalister.

Strunta i den där helgen i Paris. Svenska västkusten är ett bättre val för en minisemester. Åtminstone enligt den amerikanska nyhetskanalen CNN, som har satt Göteborg på listan över världens bästa resmål 2023.

Göteborg firar 400 år

Tajmingen är ingen slump.

I sommar kommer Sveriges näst största stad att fira 400 år med matupplevelser, musik, konst och underhållning.

Partyt drar igång med folkfest i Frihamnen den 2-5 juni och avrundas den 3 september med Frihamnsdagarna, Kulturkalaset och Göteborgsvarvet.

Invigningen första helgen i juni vill du inte missa, enligt CNN. Då är dessutom kung Carl XVI Gustav i stan för att skåla in 50 år på tronen.

New York Times tipsar sina läsare om Glaskogens naturreservat med 80 kristallklara sjöar och 30 mil vandringsleder i värmländsk vildmark. BBC rekommenderar den småskaliga vingården Långmyre vineri på Gotland och Lonely Planet sätter ljuset på Göta Kanals cykelväg, som fått en ansiktslyftning och nyligen utsetts till nationell cykelled av Trafikverket.

Djupt inne i skogen

Men kanske mest snack är det kring nya Trakt Forest Hotel som hyllas av allt från Vogue till The Telegraph. Djupt inne i Smålandsskogen har kändisarkitekten Gerth Wingårdh skapat fem svävande rum med minimal miljöpåverkan, som ska påminna om den gamla tidens jakttorn.

”Ett helt unikt ställe” och ”en dröm för dig som söker lugn och ro”, skriver Travel & Leisure.

Göta kanal.
Göta kanal.

Andra favoriter

Trakt Forest Hotel – Treehotel får akta sig

■ Två ord: Glöm Treehotel. Nu är det småländska Trakt Forest Hotel som gäller, enligt tidningar som Vogue, The Telegraph och Travel & Leisure. Mitt i skogen har Gerth Wingård designat fem ”svävande rum” med kaminer, fluffiga dubbelsängar och gigantiska fönster där man blir ett med naturen. Pris från 6 200 kronor per natt.

• traktforesthotel.com

Glaskogen – hyllas av tidningarnas tidning

■ 80 sjöar med kristallklart vatten, 30 mil vandringsleder genom vildmark och en av Sveriges bästa stjärnhimlar. I Värmlands största naturreservat Glaskogen kan hela familjen paddla kanot, vandra, fiska, bo i tält eller varför inte under bar himmel, tipsar New York Times. Att det är nära till attraktioner som Selma Lagerlögs Mårbacka, Naturbyn, Ulvsby Herrgård och Sveriges äldsta konsthantverksbutik Arvika Konsthantverk gör inte saken sämre.

• glaskogen.se

Lapplands smakpromenader – lockar foodisar in i skogen

■ Grattis, Lappland! Ni är Skandinaviens bästa matdestination, enligt det anrika resemagasinet Condé Nast Traveler. Tidningen hyllar bland annat hyllar matkreatören Eva Gunnares unika smakguidning till de åtta samiska årstiderna. Under fyra timmar bjuds deltagarna på älggräs, tallar, ormrötter, rölleka, picklad maskros och annat ätbart, alltid plockat och förädlat av Eva själv. Riktigt spännande, tycker Condé Nast Traveler.

• eolapland.se

Långmyre vineri – ett litet Toscana

■ Är det Italien? Nej – men lika exotiskt. Gotlands största vingård Långmyre är en av anledningarna till att Sverige börjar bli en vinregion att räkna med, enligt brittiska BBC. Här, i ett litet Toscana nära öns sydligaste tipp, växer 26 000 vinplantor med fem olika sorters druvor som förvandlas till vitt och rött av det svenskitalienska paret Emma Serner och Andrea Guerra. Ett måstestopp på nästa resa, rekommenderar BBC.

• langmyrevineri.com

Göteborg – i år vill du hit

■ Göteborg firar 400 år med musik, konst, mat och festivaler – och är ett av världens hetaste resmål 2023, enligt CNN. Festligheterna drar igång med folkfest i Frihamnen den 2-5 juni och avrundas den 3 september med Frihamnsdagarna, Kulturkalaset och Göteborgsvarvet. Samtidigt fyller några av stans största turistattraktioner 100 år: Botaniska trädgården, Göteborgs konstmuseum, Akvariet på Sjöfartsmuseet, Slottsskogvallen, Naturhistoriska museet och Liseberg, som öppnar nya bergochdalbanan Luna och fantasihotellet Grand Curiosa. Du hör!

• goteborg2023.com

Göta kanal – perfekt för cykelsemestern

■ Sveriges mest ikoniska vattenväg har kallats både skilsmässodike och slöseri med pengar, men efter de senaste årens renovering har det aldrig funnits en bättre tid att cykla längs Göta kanal, tipsar Lonely Planet. Totalt handlar det om 87 kilometer bilfri väg där du kan titta på slussning, klappa fåren och äta picknick vid vattnet medan båtarna passerar. Ta med egen hoj eller hyr i Borensberg, Glasbruket, Bergs slussar, Åsgården, Norrqvarn Hotell eller Sjötorp.

• gotakanal.se

Ohboy – Sveriges första cykelhotell

■ Malmö är både ”coolare och mer kompakt” än Stockholm och givetvis bor man på Skandinaviens första cykelhotell, som är specialritat för billösa, tipsar brittiska Independent. Ohboy i Västra hamnen är ett allkonstverk av grön brutalism som drivs av arkitekter och är täckt av växter som lockar till sig fjärilar och bin. Alla rum har en cykel – ”perfekt för att utforska stans 490 kilometer cykelvägar”, enligt tidningen.

• ohboy.se

Utforska Livsstil

Om skribenten