Upptäck oförglömliga öar i förbisedda Krabi

Thailändska doldisen har öppnat upp spektakulärt vackra stränderna igen

Publisert:
Khao sok
Khao sok

Krabi är tillbaka.

Destinationen med Sydostasiens kanske mest spektakulära kustlandskap och övärld har åter öppnat portarna på vid gavel.

Efter pandemin står nya hotell, och ny flygplats, klara och nu välkomnas alla besökare igen.

– Så ovanlig vacker! säger jag.

– Ja. Många vet inte hur det ser ut här borta, svarar servitören som ställer ner ett glas färsk mangojuice vid mitt bord.

Framför oss breder ett lungt djupturkost hav ut sig och längs hela horisonten reser sig lodräta kalkstensklippor ur havet. Vyerna från Tubkaek Beach imponerar, till och med för att ligga i berömda Phang Nga Bay i thailändska Krabi.

Tubkaek är Krabis senaste ”riviera”, en relativt ny och mindre omtalad kust i området. Här har ett antal hotell etablerat sig med rofylldhet och panoramautsikter som gemensam nämnare. Den senaste är femstjärniga Banyan Tree Krabi, i vars inbjudande trädgård intill stranded jag nu sitter och stortrivs i.

Stranden i Ao Nang
Stranden i Ao Nang

Tillbaka med besked

Regionen Krabi har haft en tuff tid under pandemin, men är tillbaka med besked. Nu börjar allt äntligen ta fart igen. Många helt nya hotell och restauranger har öppnat och även om Krabis nya flygplatsterminal är försenad kommer den snart möjliggöra betydligt fler direktflyg hit.

Fridfulla Tubkaek Beach ligger bara några kilometer från Ao Nang, centralort för turismen i Krabi.

Naturen själv med sina stupande berg runtom verkar ha sett till att Ao Nang inte blivit för stort för sitt eget bästa.

I stället finns en sympatisk småskalighet med låga byggnader, mycket grönska och precis lagom många restauranger, barer och butiker.

Last Fisherman Bar
Last Fisherman Bar

Bästa stränderna

Jag besöker Ao Nang sent samma eftermiddag och går till Last Fisherman Bar, där borden står utställda nära strander. Då och då reser sig någon badsugen gäst och går direkt ner till de inrullande vågorna.

Ao Nang Beach är ingen dålig strand, tvärtom, men för det flesta här duger den mest för ett kvällsdopp. Anledningen är förstås överflödet av spektakulärt vackra stränder som väntar en kort båttur bort, legendariska ställen som exempelvis Railay, Maya Bay och Monkey Bay. Alla Krabi-besökare åker på minst ett par båtutflykter till stränder som dessa.

Faktum är att många gör en utflykt per dag eftersom det finns så mycket i omgivningarna att uppleva.

Elena Dragiycheva
Elena Dragiycheva

Många kommer tillbaka

På Last Fisherman har jag stämt möte med Elena Dragiycheva, destinationsansvarig på TUI. Elena flyttade till Krabi år 2000, samma år som filmen ”The Beach” hade premiär och gav regionen världsberömmelse.

– Då var det 10–15 hotell här, minns Elena. Nu är det över 300.

Elena berättar att hela 70 procent av hennes gäster i Krabi är återkommande besökare. Det finns faktiskt de som kommit tillbaka varje år i 20 år. Elena förstår dem.

– Krabi är mindre än Phuket, det är familjeorienterat och avslappnat. Ändå finns det nattliv och puls. Som turistort är Ao Nang det charmiga alternativet mitt emellan.

Hon har under åren märkt att de många stamresenärerna påverkar stämningen positivt.

– Många resenärer i Ao Nang lär känna varandra och blir väner för livet. Det finns en välkomnande atmosfär som gör det lätt att träffa nya människor.

Covid-pandemin drabbade Krabi ovanligt hårt, intygar Elena. Restriktionerna stängde ner hela Ao Nang, som blev en spökstad. Elena gör en gest mot alla som promenerar på stranden och säger:

– Nu håller allt på att bli som förr, tack och lov!

Har blivit underskattat

Efter två årtionden på plats, vilka personliga favorittips till Krabi vill du ge?

– Gör en utflykt till nationalparken Khao Sok norrut eller ta båtturen som kallas The Sunset tour runt ett antal öar. Båda är oförglömliga, säger Elena.

Solen sjunker och badara återvänder till sina bord för att njuta av den stundande solnedgången. Drinkar beställs in och det doftar ljuvligt från de thailändska curryrätterna som serveras.

Längs horisonten avtecknar sig de närmaste öarnas sällsamma siluetter.

Varför reser inte ännu fler människor hit? Trots några av de absolut vackraste landskapen i Sydostasien har Krabi med tiden blivit aningen underskattat och förbisett.

Högst oförtjänt, måste man säga. Själv upptäcker jag gärna Krabi igen och igen.

Lekker Café
Lekker Café

Bra restauranger och caféer

• Last Fisherman Bar

Bra mat, goda drinkar samt direktkontakt med stranden. Vad med behöver man? Brukar räknas som bästa strandbaren i Ao Nang.

• Lekker Café

Underbara frukostar och luncher, bowls med färsk frukt. Välskött i holländsk regi. Inte alla hittar hit då det ligger längs huvudvägen några hundra meter inåt land.

• Cafe 8.98

Definitivt en klass över alla andra kaféer i centrala Ao Nang. Cappuccino, juicer, smoothies och en lång rad lättare rätter av hög kvalitet.

• Lae Lay Grill

Läckra grillade skaldjur och mycket annat på en höjd ovanför stan. Boka bord till kl 17 och få solnedgångsvyerna på köpet.

Tubkaek Beach
Tubkaek Beach

Underbara utflykter från Krabi

• Railay Beach

Gamla hederliga Railay Beach gör fortfarande besökare stumma av beundran. Anländer man med dagens första båt från Ao Nang (bara 15 min) har man denna ikoniska strand nästan för sig själv. Bra ställen för frukost finns. Phra Nang Beach och Princess Cave är en bra fortsättning här.

• Maya Bay

Sedan filmen ”The Beach” (år 2000) är sagolika Maya Bay världskändis. Numera har nödvändiga restriktioner införts. Inga båtar i själva viken och inga bad gäller, vilket räddat undervattenslivet. Ändå extremt populärt utflyktsmål.

• Ko Tapu (James Bond Island)

Längst in i Phang Nga Bay ligger den säregna ön känd från Bond-filmen ”The Man with the Golden Gun”. Missa inte den flytande byn Koh Panyee village i närheten. Till och med byns forbollsplan flyter på vatten.

• Tubkaek Beach med Dragons chest

Krabis ”nya” riviera med flera exklusiva hotell på rad. Njut av vyerna och är middag på stranden. Den äventyrlige ladda upp med vandring i det bergiga regnskogsreservatet Dragons Chest (tar minst fyra timmar).

• Khao Sok

De lodräta kalkstensklipporna i Krabi är vid kusten upp till 300 meter höga. I nationalparker Koh Sok har de växt upp till 900 meter (!) och står kring en insjö på vars djungelklädda stränder man kan se elefant, buffel och leopard.

• Sunset Tour med sju öar

En av de mest omtyckta turerna i Krabi som brukar innefatta bad och snorkling, drinkar, barbeque-middag på stranden i solnedgång och besök på sju öar, vanligen Koh Yawasam, Koh Tub, Koh Kai, Mor-öarna, Koh Tan Ming och Koh Poda.

• Tiger Cave Temple

Tempelkomplex som ger fin inblick i thailändska buddismen. De flesta besökare går upp i toppen av ett 278 meter högt berg där några buddhafigurer sitter. Ta med vatten och se upp för de tjuvaktiga aporna.

Banyan Tree krabi
Banyan Tree krabi

Hotell i Krabi

• Venice Krabi Resort

Lyxresort som vill efterlikna en thailändsk fiskeby på styltor. Alla bungalows går att nå med gondol och har en stor gemensam lagun.

• Banyan Tree Krabi

Nyöppnat och superlyxigt med bästa läget på Tubkaek beach. Rum, restauranger, utsikter, omgivningar - allt lever upp till den höga Banyan Tree-standarden.

• Tinidee Hidaway

Ovanligt och trivsamt boutiquehotell med både exklusiva villor och sovsal i traditionellt långhus. På natursköna Tonsai Beach, granne till Railay beach.

• Bluesotel Smart

Nyhet i centrala Ao Nang. Moderna och fräscha rum. Den suveräna tak-poolen är redan älskad av gästerna. Endast för vuxna.

Badkläder till sommarens resa

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten