Alltid sommar på Azorerna

Publisert:
Azorerna
Azorerna

Moder Jord gör sig ständigt påmind på Azorerna. Där badar reseexperten Lottie Knutson i blomsterhav, varma källor, vulkansjöar och med Atlantens valar.

Tropiskt klimat

Allt började med en vulkanisk skräll. Sedan sänkte sig friden. Nio vulkanöar blev till blomstrande berg mitt i Atlanten. Än i dag är det växtkraften som utmärker Azorerna. Runt sjöar som Eldsjön och Tvillingsjöarna kantas vandringslederna av rosa azalea och pastellig hortensia.

På gröna vulkankullar betar kor.

Överallt och året runt. De balanserar i de brantaste backar, oberört idisslande. Här gäller grönbete med havsutsikt. Inte konstigt att ostarna smakar himmelskt, liksom yoghurten, köttet och fisken från havet runtomkring.

Klimatet är milt, fuktigt och tropiskt. Det sägs att öarna bjuder fyra årstiders väder – varje dag. Vi befinner oss mitt i Atlanten, i kraftfältet mellan tre jordplattor: Europa, Amerika och Afrika. Energierna är tydliga. De bubblar fram i form av varma källor, dinosaurieskogar, vulkaner och kratersjöar.

Ett bad i botaniska trädgården i Furnas varma, bruna källor är ett måste. Det sägs ge evig ungdom – och minnen för livet. Också för naglarna, som antar samma färg som vattnet. Åtminstone någon vecka eller två.

Pastellfärgade hus

Pastellfärgade hus och vackra blommor på Azorerna.
Pastellfärgade hus och vackra blommor på Azorerna.

Eftersom magnetism och energier genomsyrar Azorerna är ingen förvånad över att religionen fortfarande lever i byarna, med den vitrappade lavastenskyrkan i centrum. Eller att seglare, vandrare och gourméer kompletteras av andliga grupper som håller seanser och yogar i magnetfälten.

Ett besök på öarna blir en närmast religiös upplevelse. Det är omöjligt att inte bli betagen av landskapet. De rundade vulkankullarna. Sjöarna. De pastellfärgade husen. Blomsterprakten. Den glittrande Atlanten, med möjlighet att skåda val och simma med delfiner.

Nuförtiden jagas förstås ingen val. Valjägarnas gamla spaningsplatser används numera i jakt på naturupplevelser och fototillfällen. Valspejarna söker efter kaskelottval och delfiner – och står i ständig kontakt med båtarna ute på Atlanten.

Delfinerna på Azorerna
Delfinerna på Azorerna

Delfinflockar

Självklart måste vi ut. Det blir en snabb ribbåt i stället för katamaran. De djärva förses med våtdräkt och får simma med sadel- och flasknosdelfiner, som lever permanent runt öarna. Mobilerna får ligga i plastpåse. Det blåser och skvätter rejält. Också de som stannar ombord blir blöta utan lånejackor och byxor.

Stora delfinflockar på upp till 100 individer simmar och hoppar runt båten. Marinbiologen berättar att de inte bara kommunicerar via ultraljud, utan också genom sina hopp. Då och då dyker flocken ner och jagar, men kommer upp inom några minuter. Då är det dags för andningspaus och förflyttning.

Det är rejäl sjö. Några passagerare hänger illamående över relingen. Vi andra spanar ivrigt efter val, som inte visar sig lika ofta. I genomsnitt bjuder var tredje tur både på val och delfiner. Delfinerna syns nästan varje gång. När den vanligaste valen, kaskelotten, faktiskt visar sig i form av den klassiska luftstrålen är upplevelsen förstås fulländad.

Fisk till middag.
Fisk till middag.

Från samma salta vatten kommer kvällens fisk och skaldjur. Vi njuter lokal tonfisk och havsabborre på enkla serveringar. Sälta och mineraler präglar också de utmärkta vinerna från ön Pico, där den vita varianten blir favorit.

De röda Pico-vinerna har också förbättrats avsevärt de senaste åren. Ett glas rött avnjutes med hängmörad, lokal T-benstek. Kvalitén på öarnas nötkött är enastående, tack vare att djuren lever och betar ute året runt.

Samma kor förser också öarna med mjölk. Den blir till himmelsk yoghurt och ost. Varje azorisk ö tillverkar egen ost i olika varianter, från helt färsk som ofta avnjutes med en pikantsås till vällagrade varianter med minst ett års lagring och känsla av parmesan.

Till dessert blir det öarnas berömda ananas, som också odlas tack vare mikroklimatet. Varje frukt kräver 18 månaders odlingstid – och är sprängfylld med sötma och smak. De söta aromerna sprider doftspår redan på den lokala matmarknaden i huvudorten Punta Delgada, som är fylld med fina råvaror och noll tingeltangel.

Generellt är Azorerna påtagligt oexploaterade. Öarnas första femstjärniga hotell öppnade för några år sedan, liksom det första boutiquehotellet. Solresor och Rolfs flyg och buss är de enda svenska researrangören på öarna, men också där talar vi om små volymer i samklang med natur och befolkning.

Lagoa Azul och Lagoa Verde
Lagoa Azul och Lagoa Verde

Fantastiska vandringsleder

På de talrika vandringslederna är det därför sällan någon trängsel. Vår favorit är de två milen runt vulkankratern som kantar tvillingsjöarna Lagoa Azul och Lagoa Verde vid De sju städerna, Sete Cidades, som i verkligheten bara är en sömnig by.

En annan unik vandring går ned från Pico Barossa till den enda sandstranden vid kratersjön Lagoa do Fogo.

Vandringarna ger många tillfällen att njuta öarnas blomsterprakt. Inte konstigt att botaniker kompletterar vandring- och yogagrupperna: energifälten täcks för det mesta av bördig vulkanjord. Detta lockade plantageägare som etablerade apelsinodlingar och trädgårdar med exotiska växter redan på 1700-talet.

Blomningstafetten sträcker sig året runt. Från tidig vår bjuds blommande azalea och rhododendron. På försommaren är det dags för hortensia och Afrikas blå lilja. I augusti lyser gul kanonviska. Framåt september slår belladonnaliljan ut, vilket är förklaringen till att portugiserna kallar den giftiga skönheten ”flickan som börjar skolan”. Det är kanske säkrast att ha barnen i tryggt förvar, eftersom bären från belladonna är dödligt giftiga. Från november är det dags för den milda men regniga vinterns kamelia och hibiskus.

Vidare finns här Europas enda teodling. Bananer, bambu, ja till och med den berömda ananasen sprutar ur jorden med samma kraft som geisrar och varma källor. All denna energi smittar. Nyfrälsta lovar vi ett snart återbesök till de klorofyllstinna öarna, där varje dag bjuder fyra årstider – vår, sommar, höst och vinter. Bara att välja. Kallt blir det aldrig. Vackert är det alltid.

Sao Miguel
Sao Miguel

Azorernas färgstarka öar

Sao Miguel

De flesta besökare kommer till Azorernas största ö, Den gröna ön, som bjuder varierad vandring över vulkankullar, i tropiska skogar via varma källor och stränder.

Santa Maria

Den gula ön, eller Solens ö, hyser en berömd vit sandstrand och är Azorernas torraste och minst regniga ö.

Pico

Berget på ön Pico är den högsta punkten i hela Portugal. Detta är en stenig ö, Pico kallas också Den grå ön, som efter att valjakten förbjöds numera odlar och producerar delikata viner.

Flores

Den mest avlägsna och isolerade ön har extra många skära azaleor som blommar och har därför fått namnet Den rosa ön.

Sao Jorge

Ön lockar många vandrare och är som ett San Miguel i miniformat med vulkankullar, vattenfall och grönska. Samt bruna klippformationer som givit Sao Jorge smeknamnet Den bruna ön.

Graciosa

Den vita ön är liten och platt med stora vinodlingar. Namnet kommer från den bleknade vulkansten som finns här.

Terceira

Den lila ön har fått sitt smeknamn efter den typiska lila fasadfärgen på många av Terceiras hus. Här finns staden Angra do Heroismo, den näst största på Azorerna.

Faial

När hortensian blommar på Den blå ön lyser sluttningarna i pastelliga toner. Här stannar seglarna på Peter’s Bar på väg över Atlanten.

Corvo

Lilla, svarta lavaön Corvo har bara ett par hundra invånare och ligger allra längst västerut i arkipelagen.

Badkläder till sommarens resa

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten