Så maxar du Thailandsresan

Glöm det vanliga: 7 aktiviteter som utklassar strandhänget

Publisert:
Thailand är givetvis så mycket mer är ljuvligt strandhäng.
Thailand är givetvis så mycket mer är ljuvligt strandhäng.

Du har längtat. Du har sparat. Du har planerat. Snart bär det i väg till Thailand.

Vad är du sugen på? Tuk-tuk-körskola? Sova i en trädtopp mitt i Bangkok? Kanske bo med elefanter med gott samvete?

Här är sju fantastiska aktiviteter som utklassar playan.

”Hello, where you go? Tuk-tuk, you want tuk-tuk?”

Så fort vi kliver av tåget i Chiang Mai börjar erbjudandena hagla. Men vi är inte här för att sitta i baksätet – vi är här för att köra.

Ut i värmen. Vi vinkar till oss en chaufför, förhandlar om priset och sticker direkt till The Tuk Tuk Club, Asiens första körskola för Svenssons som vill lära sig manövrera världens kanske coolaste transportmedel.

Enkla att köra

De trehjuliga fordonen är synonyma med Thailand; hälften moppe, hälften bil, målade i psykande färger, vanligtvis rattade av kompletta blådårar och med en tornado av avgaser bakom sig.

För att turister överhuvudtaget ska få sätta sig i förarsätet krävs en säkerhetsgenomgång, en körlektion med en licensierad instruktör och ett slalomliknande förarprov runt koner. Sen är du frälst och vill aldrig köra bil igen.

– Det är inte ett dugg svårt. Alla våra tuk-tukar är automatväxlade vilket gör det ännu enklare. Vi hade ett 80-årigt par som var ute och åkte i elva dagar för ett tag sedan, säger grundaren Bruce Haxton.

Ute på vägarna är det löjligt roligt – högljutt, dammigt och svettigt, solen i ansiktet, vinden i håret. Roade bybor vinkar och hejar och tror knappt sina ögon.

Swisha förbi risfälten

Redan när du vrider om nyckeln dånar motorn som en Airbus.

Till en början känns tuk-tuken förbaskat bångstyrig, men själva tekniken är inte särskilt komplicerad.

– Styret fungerar ungefär som på en moped, du gasar med höger handtag, bromsar med höger pedal. Det enda som krävs är att man har körkort, säger Bruce Haxton.

The Tuk Tuk Clubs flotta består av orangefärgade fordon, döpta till Flo eller Jen, som står parkerade i Mae Wangdalen, ungefär en timme från Chiang Mai. Efter förarprovet skumpar du ut på den slumrande landsbygden i en konvoj med resten av farangerna, förbi byar, risfält och mangofarmar, till områden som de flesta turister aldrig kommer i närheten av.

Maxfarten är 50 kilometer i timmen men det känns mer än tillräckligt utan dörrar, även för en adrenalinknarkare.

Och det bästa:

Kan du inte få nog går det att följa med på klubbens elva dagar långa tuk-tukroadtrip runt norra Thailand.

Chatuchak – en loppis med 5000 stånd där du kan botanisera bland allt.
Chatuchak – en loppis med 5000 stånd där du kan botanisera bland allt.

Fynda på världens största helgmarknad

Loppmarknaden Chatuchak är så gigantisk att du aldrig hinner igenom den på en dag. Här finns fler än 5 000 stånd som säljer allt, precis allt. Det borde vara förbjudet att lämna Bangkok utan att ha varit här. Se till att boka incheckat bagage på flyget hem. Du lär behöva de där extra 20 kilona.

Vad: Chatuchak eller ”Weekend market”.

Var: Kamphaeng Phet 2 Road, Bangkok.

Mer info: chatuchakmarket.org

Elefanterna har räddats från gatorna.
Elefanterna har räddats från gatorna.

Bo med elefanter – med gott samvete

Få upplevelser kan tävla med Anantara Golden Triangles etiska elefantreservat i Chiang Rai. Här jobbar forskare och experter med 25 elefanter som räddats från gatorna i Bangkok samtidigt som de studerar deras beteende. Anläggningen fungerar som en ekoby där du kan bo ett par dagar och vara nära djuren. Elefanterna strosar som de vill men kommer ofta fram till terrasserna där gästerna bor. Det är tillåtet att bada och trekka med dem längs Mekongfloden i solnedgången, men kom ihåg att reservatet är en lugn miljö, där djurens hälsa och behov står i centrum.

Vad: Anantara Golden Triangle Elephant Camp.

Var: Chiang Rai.

Pris: Från cirka 10 500 kronor per rum och natt, inklusive helpension.

Mer info: goldentriangle.anantara.com

Brassar stjärnomletter.
Brassar stjärnomletter.

Ät middag på gatukrog – med Michelinstjärna

Det är som om korvkiosken på Mariatorget i Stockholm skulle hamna i Michelinguiden. Den 77-åriga legenden Supinya Junsuta brassar skaldjursomeletter med skyddsglasögon i det enda gatuköket i Bangkok som fått en Michelinstjärna. Hundratals köar i gränden varje dag, både nyfikna Bangkokbor och seriösa gourmander. För dyrt och lång väntetid, säger vissa. En upplevelse för livet, hävdar andra.

Vad: Jay Fai.

Var: 327 Mahachai Road, Bangkok

Pris: Cirka 350 kronor per omelett.

The tuk tuk club – körskola för turister.
The tuk tuk club – körskola för turister.

Lär dig köra tuk tuk

För några år sedan var det i princip omöjligt för turister att köra tuk-tuk i Thailand, men The tuk tuk club utanför Chiang Mai har ändrat på det.

Det är den första dedikerade körskolan som låter vanliga Svenssons lära sig grunderna, sätta sig bakom ratten och dundra ut på den sömniga landsbygden. På riktigt: Så roligt att man tjuter! Tänk på att du måste vara över 18 år och ha ett giltigt körkort.

Vad: Tuk Tuk Club.

Var: Mae Wang, cirka en timme utanför Chiang Mai.

Pris: Från cirka 1 479 kronor för en heldag inklusive körlektion, lunch och rafting.

Mer info: thetuktukclub.com

Bangkok tree house – kittlar sannerligen i magen.
Bangkok tree house – kittlar sannerligen i magen.

Sov under bar himmel i Bangkok

Slumra in sju meter upp i luften med endast palmkronorna till tak. Bangkok tree house är en grön lunga i den bullrande huvudstaden och rena drömmen för friluftsfantaster. Den häftigaste utomhussviten ”Utsikt med ett rum” är en enkel himmelssäng på en bambuveranda där du kan dricka vin medan skymningen sänker sig över floden.

Vad: Bangkok Tree House.

Var: Bangkok.

Pris: Från 1 050 kronor per natt.

Mer info: bangkoktreehouse.com

Fika på hundvalpskafé

Kliv in på Inu Café i semesterorten Hua Hin och räkna med att hjärtat smälter. Här serveras fluffiga hundar till fikat. Det finns ett helt gäng uppmärksamhetstörstande vovvar att kela med, alla av den japanska rasen Shiba Inu. Beställer du något att äta kan du räkna med att ha hela flocken runt fötterna.

Vad: Inu Café.

Var: 8 Naebkehardt Road, Hua Hin

Pris: I samband notan uppmanas du ge en donation på några kronor. Vem kan motstå?

Djungelbio i världsklass

En biograf mitt på stranden – ja, tack! Cinema Paradiso på ön Koh Kut i östra Thailand visar klassiker som ”The Great Gatsby” och ”Casablanca” varje kväll. Du ligger på solstolar omgiven av tända ljus och kan beställa cocktails och käk medan filmen rullar.

Vad: Cinema Paradiso.

Var: Hotellet Soneva Kiri på Koh Kut.

Pris: Gratis – för dig som bor på hotellet.

Mer info: soneva.com/soneva-kiri

Badkläder till sommarens resa

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten