Bästa tiden för billiga solresor

Oktober ger mycket sol för pengarna

Publisert:
Rhetymnon, Kreta.
Rhetymnon, Kreta.

Regnet strilar ner. Nu är frågan: Var är solen?

Vi har gått igenom charterbolagens utbud och hittat de bästa sista minuten-resmålen med kort flygtid och låga priser.

Seriöst: Sommaren är en usel tid att åka utomlands på med trängsel, saltade notor och rekordvärme. Tacka vet vi hösten. Då är det guldläge för budgetresor. I oktober betalar du ungefär hälften så mycket som i juli.

Egentligen är det självklart. Industrisemestern är över och många jobbar. Flygplanen måste fortfarande fyllas. Priserna faller.

Rear ut resor

I slutet av augusti brukar de stora charterbolagen rea ut sista minuten-paket för de kommande två månaderna. Vill man få en vecka på exempelvis Kreta eller Madeira med flyg och hotell för runt 3 000 kronor är det guldläge efter sommaren.

– Men det går lika bra att åka på egen hand. Priserna är alltid bättre i oktober och när man väl är på plats kan man upptäcka sevärdheterna utan långa köer, säger Sofia Eddelid, kommunikationsansvarig på Ticket.

Många bra alternativ

Vart reser man då?

Cypern är solsäkrast med 340 soldagar om året och har en temperatur på runt 28 grader. Trivs du med 24 grader är Malta, Mallorca och Malaga bra med kort flygtid.

– Grekiska Rhodos är en annan Medelhavspärla som har massor att se och göra efter högsäsong. Tröttnar du på stranden finns det fantastisk natur, olivodlingar, vinfält och vandringsleder i bergen, säger Sofia Eddelid.

7 favoriter med högsommarvärme långt in i oktober

Kreta
Kreta

Kreta

• Greklands största ö är aldrig så bra som under lågsäsong, när du slipper armbågas med 50 busslaster vid populära turistställen som Knossospalatset, Baloslagunen och Elafonissi, Kretas Maldiverna som är känd för sin rosa sand. Dessutom är temperaturen perfekt för att vandra i en av södra Greklands absolut största naturupplevelser: den 16 kilo- meter långa Samariaravinen i Vita bergen.

Dagstemperatur i oktober: Cirka 24 grader.

Flygtid: Knappt 4 timmar.

Madeira
Madeira

Madeira

• Det milda klimatet gör att border får vara kvar i grönderna hela vintern. Visserligen saknas bra sandstränder på den portugisiska ön som ligger 40 mil norr om Kanarieöarna, men vem behöver det när turismen är inriktad på vandringar, val-safari och golf? Vill man ändå ta ett dopp finns det förstås flera fina havsvattenpooler att välja mellan.

Dagstemperatur i oktober: Cirka 23 grader.

Flygtid: Cirka 4,5 timme.

Mallorca
Mallorca

Mallorca

• Svenskarnas favoritö håller huvudet högt hela året, men är som bäst i början av oktober när turisterna åker hem, vädret är lagom varmt och pulsen fortfarande är hög i huvudstaden Palma, med sitt utmärkta utbud av mat, barer, fik och nattliga nöjen. Bergsbyar, vingårdar och sköna promenader finns i alla riktningar.

Dagstemperatur i oktober: Cirka 23 grader.

Flygtid: 3 timmar och 40 minuter.

Rhodos
Rhodos

Rhodos

• Ingen housemusik, inget röjj. I oktober är det lugn och ro i de djupa gyllene gränderna i Rhodos stad. Med 300 soldagar om året finns det gott om naturupplevelser, kyrkor och vingårdar som kan upptäckas med hyrbil.

Dagstemperatur i oktober: Cirka 26 grader.

Flygtid: 3 timmar och 50 minuter.

Malta
Malta

Malta

• Europas sydligaste ö är förvånansvärt prisvärd och varm och skön till långt in på hösten. Du behöver inte köa vid Blå lagunen och du har i princip ensamrätt på smågatorna i den superintressanta huvudstaden Valetta, där det bara bor 7000 människor.

Dagstemperatur i oktober: Cirka 24 grader.

Flygtid: 3 timmar och 50 minuter utan mellanlandning (5 timmar och 50 minuter med mellanlandning).

Marknad i Malaga
Marknad i Malaga

Malaga

• Spanska solkustens huvudort var platsen man åkte förbi - men inte längre. Gå på Picassomuseet och besök huset där han föddes, strosa på den livliga hamnpromenaden Muelle med sina långa rader av tapasbarer och kaféer, och gör en utflykt till den vitkalkade byn Ronda, palatset Alhambra, surfmeckat Tarifa eller Christina Scholins Nerja. På gågatan Calle Larios finns allt du kan tänka dig i shoppingväg.

Dagstemperatur i oktober: Cirka 22 grader.

Flygtid: 3 timmar och 40 minuter.

Trodosbergen, Cypern
Trodosbergen, Cypern

Cypern

• Här kan du sola och bada många veckor efter att de andra öarna i Medelhavet klappat ihop för säsongen. Satsa på Pafos, som har så många bra historiska sevärdheter att hela staden finns med på Unescos världsarvslista. I bergen ovanför gömmer sig sköna stigar med milsvid havsutsikt. Huvudstaden Nicosia har uppfunnit sig själv på nytt och erbjuder schyssta boutiquevandrarhem, ginbarer och lokalproducerad mat.

Dagstemperatur i oktober: Cirka 28 grader.

Flygtid: Cirka 4 timmar och 15 minuter.

Två härliga höstresmål utanför Europa

Tel Aviv – ett riktigt matmecka.
Tel Aviv – ett riktigt matmecka.

Tel Aviv

• Atmosfären i Mellanösterns Miami är förvillande europeiskt - det kunde lika gärna vara Nice. Här kan du sola och bada långt efter att de andra semesterorterna runt Medelhavet har klappat ihop för säsongen. Den åtta kilometer långa strandpromenaden är full av skyskrapor, palmer, hotell, uteserveringar och solbrända kroppar. Runt knuten väntar så mycket hålligång och shopping att man blir yr.

Dagstemperatur i oktober: 24 grader.

Flygtid: 4,5 timmar.

Dubai

• Den lyxiga ökenstaden går bra hos researrangörerna och det är klart - den liknar ingenting annat i världen. När du får nog av salta bad på Jumeirah Beach väntar shopping i världens största köpcenter, ökensafari och en tur upp i världens högsta byggnad. Restiden är dessutom helt överkomlig.

Dagstemperatur i oktober: Cirka 29 grader.

Flygtid: Cirka 6,5 timmar.

Badkläder till sommarens resa

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten