18 favoriter i Alperna

Alperna A-Z – här är bästa skidorterna

Publisert:
Skymning i Verbier.
Skymning i Verbier.

Att åka skidor i Alperna är något alldeles speciellt.

Men även under sommarmånaderna kan du njuta av de fantastiska alptopparna.

Här hittar du 18 fantastiska orter i Alperna.

Avoriaz, Frankrike

Den bilfria byn är belägen mitt i skidområdet Portes du Soleil. Här finns höjdskidåkning med panoramautsikt över Les Dents du Midi och les Dents Blanches. De 51 nedfarterna har allt från svart pist till glidarbackar och skog. Byns placering på 1 800 meter över havet garanterar snö från december till april.

Res hit: Buss eller taxi från Geneve flygplats. Alternativt TGV-snabbtåg till stationerna Thonon les Bains eller Bellegarde-sur-Valserine.

Bad Gastein, Österrike

Bad Gastein är en österrikisk kur- och skidort högt upp i Tauern-bergen. Den är känd för sina belle époque-hotell och villor utmed de skogsklädda sluttningarna. Mitt i staden forsar Gasteins eget vattenfall. Här finns dessutom Österrikes högsta berg Grossglockner, 3 798 meter över havet. Systemet spänner över fem områden och omfattar 21 mil åkning med fallhöjder upp till 1 500 meter.

Res hit: Tåg går hela vägen upp till Bad Gasteins station via Salzburg. Alternativt buss från flygplatsen i Salzburg.

Cervinia, Italien

Här lockar högalpin skidåkning året runt. Detta tack vare glaciären och det gemensamma skidsystemet runt Tobleroneberget: Cervino på italienska och Matterhorn på schweizertyska. Åretruntskidåkningen lockar många säsongare, liksom den charmiga byn och relativt humana prisbilden. Även om liftkorten är dyra över hela Alperna så ligger prisnivån generellt lägre i Italien jämfört med grannländerna.

Res hit: Flyg till Turin, sedan bil- eller busstransfer

Chamonix, Frankrike

I hjärtat av Haute-Savoie i Chamonix-Mont-Blanc-dalen lockar det vita berget med drömmar om natur och puder. Orten som kallar sig världens alpina huvudstad ger tillgång till fem system på ett liftkort: Aiguille du Midi, Brévent-Flégère , off-pistgrannen Les Grands Montets samt Domaine de Balme med familjeåkning.

Res hit: Flyg till Geneve eller tåg via Zürich

Cortina, Italien

Alla vägar bär till Rom. Det vet alla. På samma sätt leder alla backar till Cortina – Dolomiternas drottning. Den lilla staden i den norditalienska regionen Veneto heter egentligen Cortina d’Ampezzo och har en tusenårig historia. Cortinas 12 mil pist sprids över tre länkade skidområden: Tofana-Socrepes, Faloria-Cristallo och Cinque Torri-Lagazuoi. Från Lagazuoi går det att ta sig till det stora skidområdet Sella Ronda med ytterligare över 40 mil välpreparerade backar.

Res hit: Flyg till Treviso Venedig.

Courchevel, Frankrike

Courchevel, alias 1850, är smycket i världens största skidområde, Les Trois Vallées, med 60 mil pist. Här samlas välbeställda i päls och briljanter. Hela byn är ett under av elegans jämfört med skibum-Val Thorens. Med backar i norrläge är snön i dalen av toppkvalitet. Courchevel ligger högst i ett pärlband av byar och är huvudlyftnav med gondoler i tre olika riktningar.

Res hit: Flyg till Genève.

Courmayeur, Italien

I Courmayeur lockar festandet lika mycket som skidåkningen, som är begränsad till ett område på 36 kvadratkilometer. Närheten till Milano och Turin lockar välbärgade italienare för weekends med shopping, sol och coctailbarer. Men det ger bara kortare köer till Monte Bianco liften mot Mont Blancs toppstation och access till Vallée Blanche och Chamonix.

Res hit: Tåg eller flyg till Turin eller Milano.

Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

För den som vill åka tåg eller ta egen bil är detta vår närmsta skidort. Här finns Tysklands högsta topp, Zugspitze på 2 962 meter, och 17 liftar till tre toppar. De våghalsiga lockas av fallhöjden på 92 procent i legendariska backen Kandahar. Övriga vintern lockar glaciäråkning, Partnachklamm-ravinen och 118 kilometer pist.

Res hit: Tåg eller egen bil.

Grindelwald, Schweiz

Detta är schweizarnas hemliga skidparadis. För många svenskar klingar namnet bekant tack vare Harry Potter-trollkarlen Grindelwald. Den likaledes förtrollande byn ligger i schweiziska Jungfrau-regionen och har toppklassad skidåkning. Tågälskarna provar de hundraåriga bergsjärnvägarna. Dessutom är nya Eiger Express världens modernaste gondollift och har kostat över fyra miljarder kronor. Det nya systemet förkortar transporten till topparna Männlichen, Eigergletscher och Europas högst belägna tågstation på berget Jungfraujoch, 3 454 meter över havet.

Res hit: tåg eller flyg via Zürich.

Ischgl, Österrike

I Ischgl finns inte mindre än 24 mil pist och snowparks med 45 liftar och goda möjligheter till freeride. Dessutom blev orten ofrivilligt känd för after-skin, som efter pandemiutbrottet är ett minne blott. Här finns snögaranti från november till april och 1 100 snökanoner. Huvuddelen av skidområdet ligger 2 300 – 2 872 meter över havet. Skidområdet ingår i tullfria Samnaun i Schweiz. Det ger åkning över gränsen på ett och samma liftkort.

Res hit: Buss eller flyg till Innsbruck.

Kitzbühel, Österrike

Medeltida traditioner och stadsmurar med Wilder Kaiserbergen i fonden. Det bjuds i den tyrolchica orten Kitzbühel, känd för det årliga Hahnenkamm-utförsloppet. 21 mil utförslöpor är fördelat på tre områden: Kitzbüheler Horn, Hahnenkamm och freerideområdet Bichlalm.

Saalbach, Österrike

Pisterna är lika långa som namnet på det sammanflätade systemet: Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn. Här väntar 27 mil pister, 70 moderna liftar och djupsnöbackar. Byn räknas som en av Alpernas mysigaste skidorter med en bilfri huvudgata och kallas för ”Europas Aspen”. Med biljetten Alpin Card ges dessutom tillgång till över 40 mil pist i ännu fler system, inklusive Zell am Zee.

Res hit: Flyg eller tåg via Salzburg.

Chalet i Zermatt
Chalet i Zermatt

St Anton, Österrike

St Anton är den unga skidvärldens favoritställe. Entusiaster har vallfärdat hit i över hundra år. Den kända, ibland ökända, festarorten anses dessutom vara en av Alpernas mest snösäkra. Tillsammans med fyra andra byar formas Ski Arlberg, med totalt 35 mils pistade nedfarter. Den längsta pisten löper i en hel mil. Åkningen passar avancerade åkare och offpist-möjligheterna är goda. Skogsåkningen i Stuben har utsetts till bäst i Europa.

Res hit: Buss eller flyg Innsbruck.

Val Gardena, Italien

Orten är en del av Dolomiti Superski – ett gigantiskt skidområde med 122 mil pist och 450 liftar. Samtidigt som området är snösäkert snittar det på över 300 soldagar om året. Bergen runtom toppar Unescos världsarvslista och här finns nästan 18 mils backar att se framemot. Skid-

åkningen sker upp till 2 520 meters höjd och den längsta pisten löper över en mil. Den berömda Sella Ronda-turen tar nästan en dag och passerar grannbyar som Canazei och Corvara.

Res hit: Tåg eller flyg via Innsbruck, sedan buss.

Val Thorens, Frankrike

Vi är i Europas högst belägna skidort på 2 300 meter. Här finns dessutom världens största sammanhängande åkning: De tre dalarna, les Trois vallées. Allt platsbyggdes för att bli ”det perfekta skidområdet”. Det märks framför allt på systemet, där liftstationerna ofta ligger mitt i bebyggelsen. Ytorna spänner över 60 mil pist, varav 14 mil i Val Thorens. Åkningen passar de flesta. Byn omges av sex glaciärer och sju toppar på över 3 000 meter, med över 260 pister, snowparks och ett barnområde.

Res hit: Flyg till Genève.

Verbier, Schweiz

Kosmopolitiska Verbier bildar tillsammans med La Tzoumaz, Bruson, Nendaz, Veysonnaz och Thyon de fyra dalarnas 410 kvadratkilometers skidområde; störst i Schweiz och med utsikt över både Matterhorn och Mont-Blanc. Drömmen om heliski från toppen av Petit Combins 3 663 meter över havet blir verklighet i Verbier. Helikopter och offpist i ospårad pulversnö bjuds också från Rosablanche, glacier du Trient och Pigne d’Arolla på 3 790 meter.

Res hit: Flyg eller tåg till Genève.

Zell am See, Österrike

Inför 2021 öppnades en ny lift mellan Saalbach och Zell am See. Den ger tillgång till fyra skidområden och över 40 mil pist – på samma liftkort. Zell am See ligger vid sjön Zeller See omgivet av höga alptoppar. Högsta åkhöjden är på över 3 000 meter, vilket är en av de högsta i Österrike. Från Kitzsteinhorn märks panoramautsikten över sjön och Österrikes högsta berg, Grossglockner.

Res hit: Tåg eller flyg Salzburg.

Zermatt, Schweiz

Bakom byfasaden med anor från 1200-talet går Zermatt från klarhet till klarhet: destinationen har utnämnts till ”Best ski resort in the Alps”. Den vackra och bilfria byn omges av 38 toppar upp till 4 000 meters höjd. Matterhorns glaciär bjuder vyer över tre länder och åkning på Cervinias solsida. Åket tillbaka ner till Zermatt by är 2,5 mil; längst i Europa.

Res hit: Till Zermatt går enbart tåg, vilket är ännu en anledning att älska byn.

Badkläder till sommarens resa

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten