Spännande hotell för en i Köpenhamn

Publisert:
The Krane i Köpenhamn
The Krane i Köpenhamn

Inget korridorspring. Inga gapande grannar.

Hotell för en är hetaste trenden i Köpenhamn. Här är fem favoriter för dig som är sugen på lite seriös egentid.

Det är ett av Europas coolaste hotell. The Krane ligger i en kolkran från 1940-talet. Högt över hamnen och havet svävar gästerna i det gamla maskinrummet som förvandlats till sovrum.

Inredningen går i svart för att inte tävla med panoramautsikten. Resten av upplevelsen är mer maxad: Personlig concierge, kylen full av bubbel, gratis lånecyklar, eget spa och dubbla terrasser – en för soluppgången, en för solnedgången.

Bara två personer och hela Köpenhamn i blickfånget.

Nästan omöjligt att inte hitta lugnet här.

Får en att tappa hakan

Ute efter en extraordinär weekendupplevelse? Eller kanske bara lite egentid?

Bums över till den danska huvudstaden! Där har det öppnat ett kluster av vassa enrumshotell, som är så läckra att man tappar hakan.

Cykla över broarna mot Holmen, förbi operan och den världsberömda danska filmskolan, så kommer du till det guppande solohotellet Kaj.

Trots att det inte är större än 16 kvadratmeter är det nästan alltid fullbokat.

Vill du se dimman rulla in från Öresund och känna vågorna klucka under fötterna är det den perfekta platsen.

Det flytande huset, som med sitt hotellrum inklusive sovloft har plats för fyra personer, är byggt av återvunnet material. Fasaden är gjord av altanbräder, järnfundamenten är överblivna järnvägsstolpar och fönstren kommer från Kuglegården, som en gång huserade danska försvaret.

– Våra gäster vill inte bara ha en sovplats, de vill ha en upplevelse också. Och nu under pandemin har många fått upp ögonen för upplevelser där man inte är så nära en massa andra människor, säger ägaren Barbara von Haffner.

Stor vikt vid detaljerna

När du vaknar hör du puttrande båtar genom fönstren. Utanför sovrummet finns en balkong. Den som vill kan låna kajaker och paddla nerför Christianshavns kanal eller bort till Den lilla sjöjungfrun.

– Eftersom vi bara har ett rum och ett sällskap lägger vi otroligt stor vikt vid detaljerna. Vi har pyjamasskjortor, stearinljus, spel, ulltofflor och massor av färskmalet kaffe, allt som är hyggeligt och som man inte hittar på ett stort vanligt hotell, säger Barbara von Haffner.

Allt är till salu

Rakt över vattnet, ett stenkast från shoppinggatan Ströget, ligger nyöppnade The Darling, ett enrumshotell för konstnördar, fyllt av målningar, sketcher, knasiga vaser, byster, prylar och snygga designmöbler av Wegner, Jacobsen och Mogensen.

Allt på de 100 kvadratmeterna är till salu, från tapeterna och knopparna på köksluckorna till högen med Dansk Magazine och Jörgen Haugen Sörensens briljanta skulptur ”En han och en hon”, föreställande en naken man och kvinna som ser ut att hänga från luften.

Varenda detalj är noggrant utvald av Uffe Buchard och Jens Løkke, två av Danmarks mest kända kreativa hjärnor inom mode och design, som också driver Darling Creative Studio.

– Folk frågade oss hela tiden var de skulle bo i Köpenhamn, men vi tyckte att den perfekta platsen för design- och konstälskare saknades, så vi tog på oss uppgiften att skapa den själva, säger Jens Løkke.

Incheckning – en timme

Tanken är att det ska kännas som att sova i ett galleri.

– Vi har ungefär 50 verk och byter ut konsten ofta. Det är inte ovanligt att incheckningen tar en timme eftersom gästerna gärna vill höra allt om designerna och konstnärerna och deras skapelser, säger Jens Løkke.

FEM HIPPASTE PYTTEBOENDENA

KAJ HOTEL – TILLBRINGA NATTEN PÅ VATTEN

■ Det guppande solohotellet vid Holmen är Köpenhamns hetaste nya boende och så charmigt att man bara gapar. Nästan allt du ser och rör på de 16 kvadratmetrarna är ekologiskt, handbyggt och hållbart. Fasaden är gjord av gamla altanbräder, järnfundamenten är överblivna järnvägsstolpar och fönstren kommer från Kuglegården, som en gång huserade danska försvaret.

Pris: Från 3 600 kronor per natt inklusive två kajaker. Lägg till en dansk femhundring om du vill hyra båten. Plats för fyra vuxna och en bebis.

Var: Vid ön Holmen.

Mer info: kajhotel.dk

THE DARLING – SOM ETT EGET GALLERI

■ The Darling vid shoppinggatan Ströget är inte bara fyllt med svincool konst; skulpturer, målningar, statyer, sketcher, föremål och häftiga designmöbler av Wegner, Jacobsen och Mogensen. Det är också ett av Köpenhamns hetaste nyaste hotell. Man blir SÅ inspirerad. Bäst av allt – allt är till salu.

Pris: Cirka 10 000 kronor per natt.

Var: Vid torget Amagertorv, ett stenkast från Ströget i Köpenhamns city.

Mer info: thedarling.dk

THE KRANE – 15 METER UPP I LUFTEN

■ I Nordhavn finns vad som skulle kunna vara världens första hotell i en gammal kran. The Krane har bara ett rum och är en lyxig, härligt knasig oas för två personer med tillgång till cyklar, panoramautsikt och till och med ett spa.

Pris: Cirka 27 000 kronor per natt.

Var: Stadsdelen Nordhavn.

Mer info: thekrane.dk

CENTRAL HOTEL – PIONJÄREN

■ Ett rum på tolv kvadratmeter med säng, dusch och mönstrad tapet. Det är allt du får för 2 500 danska kronor på stället som kallar sig ”världens minsta hotell” och ligger ovanpå Central Café på Tullinsgade i stadsdelen Vesterbro. En gata som är känd för konst, mode, litteratur och inredning. Rummet har många roliga små detaljer och frukosten serveras givetvis på fiket en trappa ner.

Pris: Cirka 3 600 kronor.

Var: Vesterbro.

Mer info: centralhotelogcafe.dk

VIPP CHIMNEY HOUSE – MED 35 METER HÖG SKORSTEN

■ Du blir knappast besviken på ”rummet” i den gamla pumpstationen i stadsdelen Nordhavn: 200 kvadrat med toppmodern arkitektur och vacker konst. Huset byggdes 1902 och är inrett med haute couture-design, udda prylar och produkter från det danska Vipp. Den som vill kan ta ett dopp direkt från hamnkajen eller en shoppingrunda längs vattnet ett stenkast bort.

Pris: Cirka 10 000 kronor per natt för upp till fyra personer (minst två nätter).

Var: Norra änden av stan, fem kilometer från Köpenhamns city.

Mer info: vipp.com

Badkläder till sommarens resa

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten