Här hittar du ditt hotell Romantik

Lottie Knutson tipsar: Tv-succén väcker vår längtan till Alperna

Publisert:

Sveriges Televisions nya serie Hotel Romantik har skapat rabalder på kultursidorna.

I verkligheten höjer ingen på ögonbrynen över kärlekstörstande 65-åringar.

Däremot har serien givit höjd puls av längtan till Alperna.

Vi vill till Schweiz i sommar. Kosta vad det kosta vill. Det är förstås serien Hotell Romantik som väckt gamla Sound of Musicdrömmar till liv. Avsnitten är inspelade i Davos och stegrar tittarnas begär, vecka för vecka.

Seriens hotell heter egentligen Berghotel Schatzalp. Det nås först med tåg och sedan bergbana, precis som på tv. 1 860 meter över havet bjuds utsikt över Graubündens vita toppar, vattendrag och blomsterängar.

Personalen är van vid besökare och inspelningar: formatet till serien är nämligen belgiskt med premiärinspelning 2016, följt av flera länders tv-team.

– Det är ju så fint. Jag vill bara springa över kullarna som i ”Sound of Music”, säger Merja Haanpää i ett av avsnitten.

Hon är inte ensam att ha hittat sin inre Julie Andrews. Alla vill springa på en alpäng och sjunga ”The hills are alive”. I tv-serien badas det i vattenfall, joddlas, viftas med schweiziska flaggor, dansas, rejvas, kitesurfas och övernattas i egen liten stuga med betande alpkor nedanför terrassen.

Lokala charkbrickor och ostfondue står på menyn i serien, trots att lokalborna i verkligheten mest äter den delikata och mäktiga rätten på vintern.

Lottie Knutson
Lottie Knutson

Prisvärda lokala viner

I glasen bjuds förhoppningsvis enbart schweiziska lokala viner. De är prisvärda och svåra att få tag i utanför landet. Produktionen är liten. Lokalborna konsumerar det mesta själva; smarta som vanligt, de där schweizarna.

Den som en gång smuttat ett glas Petite Arvine från Valaisdalen är fast för alltid. Precis som efter den första klunken av det fylliga, röda Merlot-vinet från Ticino. Det omkullkastar allt vi trodde oss veta om druvor.

På verklighetens Hotell Romantik, Berghotel Schatzalp, finns en botanisk trädgård och örtagård. Belle Epoque-restaurangen kryddar maten från egna odlingar.

Även om det dansas och flörtas en del så ägnar sig deltagarna i Hotell Romantik mest åt vandring; de senaste årens stora trend.

Vandring för alla

Till fots är Alperna oslagbara. Klimatet är soligt, lagom varmt och myggfritt. Och bildskönt, oavsett väder. Det konstaterar både programledarna och deltagarna Rooger och Monica på kärleksstigen, liksom Maria och Göran i blomplockartagen.

Tack vare vandringen drar de schweiziska bergen lika många besökare sommar som vinter. Alla hittar sin nivå: från enkla promenader till högalpin klättring. Vyerna är lika vackra när man tagit liften upp och går på tvären, för att konkretisera en annan fördel med Alperna.

Vad gäller flörtandet och förälskelserna går de olika bra i Hotell Romantik. Ibland inte alls. Men en känsla förenar alla deltagare: de älskar det omgivande alplandskapet.

Därmed levererar i alla fall landet Schweiz vid varje date – oavsett väder och tidigare erfarenheter.

Chalet Mayen
Chalet Mayen

Romantiska stugan

■ I Hotell Romantik får två deltagare per avsnitt ta svanbåten till hotellets alpstuga. Men varken stugan eller svanen tillhör verklighetens hotell. De ligger dessutom en bra bit bort, vid varsin sjö.

Ett mer genuint och romantiskt alternativ finns i Val d’Anniviers. Där är bergsbyn St-Luc och Bella Tola starten för en bergslimousinfärd, alltså Land Rover, till Chalet Mayen. I den rustiklyxiga stugan 1 800 meter över havet firas bröllopsdagar och förlovningar med blomsterängar runtom. Välfyllda korgar från Bella Tolas kock och sommelier ingår.

Pris: 4 500 kronor dygnet med all mat och dryck. Sök Mountain chalet på www.bellatola.ch.

Berghotel Schatzalp

■ Hotell Romantik heter egentligen Berghotel Schatzalp. Det ligger på 1 860 meter i Davos. Tvärtemot medieuppgifterna är det inget lyxhotell. Det är klassiskt och trestjärnigt men i behov av nya ytskikt: ett dubbelrum för två kostar 238 schweizerfrancs, runt 2 800 kronor. Då ingår frukost, bergbana och tillgång till vandringslederna runt Graubünden. Den som hyr ett rum eller bor på bed&breakfast nere i byn betalar 10 schweizerfrancs för bergbanan upp till inspelningsplatserna. www.schatzalp.ch; www.davos.ch

Kurhaus Bergün

■ Benelux-länderna spelade in sin version av Hotell Romantik på jugend-pärlan och hotellpalatset Kurhaus Bergün. Byn med samma namn ligger 1 400 meter över havet, vid foten av Albulabasset nära tågstationen. Hotellet fick ekonomiska problem och föll i glömska ganska snart efter invigningen 1906, för att nyligen återställas. Graubünden och Engadindalens vandringsleder lockar, liksom kurbad och restaurang. Priset ligger på 1 800 kronor natten i dubbelrum. Därutöver finns sovsalar och lägenheter. www.kurhausberguen.ch

Grandhotel Giessbach

■ Det överromantiska hotellet från 1874 ovanför Brienzsjön nås med bergbana, precis som TV-seriens Hotell Romantik. Bergbanan är dessutom Europas äldsta. Här erbjuds utsikt över sjön ochvattenfallet Giessbach. Vandringen sker i den egna parken och omgivande leder. Rummen är renoverade med originalmöbler och 1800-talscharm. I halvpensionen ingår fyrarätters middag. Enkelrum från 1 300 kronor natten under sommaren.

www.giessbach.ch

Alpko-romantik

■ Runt änglarnas berg, Engelberg, kan man betala lite till lokala bönder och åka Buiräbähnli, bondlift, upp på höjderna. Där vandrar man, badar, bor enkelt och pussar på alpkor. Den vanligaste rasen i Alperna är Hérens, med korta ben och höghöjdsvana. Mjölkbönderna hyr ofta ut några rum. De flesta alpstationer, berghütter, har också vanliga dubbelrum för den som inte gillar sovsalar. Priset börjar på 400 kronor natten. Vissa gårdar säljer egen ost, andra serverar enklare mat på kvällen. Chrüzhütte-Bannalp och Rugghubelhütte hör till de charmigaste runt Engelberg-Titlis. www.chruezhuette.ch www.rugghubel.ch www.engelberg.ch

Lottie Knutson
Lottie Knutson

Tågromantiska Schweiz

Precis som tittare och deltagare i Hotell Romantik har noterat så är tåg i Schweiz en romantisk skönhetschock. Utanför fönstret passerar ängar, turkosa sjöar, alper och byar med kyrkan mitt i byn.

Interrail Interrailkort fungerar hela vägen till Schweiz från Sverige, liksom inom landet. Platstillägg krävs ofta mellan europeiska länder, på natttåg och på vissa turistlinjer. Det utmärkta, statliga schweiziska bolaget heter SBB.

• Swiss Travel Pass Den som flyger till Zürich eller Geneve letar efter kampanjer och Swiss Travel Pass. Det ger fria resor på schweiziska tåg, alpbussar, båtar och i lokaltrafiken. Kortet ger också entré till muséer och klassiska rutter med SBB.

• Grand Tours De vanliga tågen går på samma spår och ikoniska sträckor som panorama-turisttågen. Det gäller Glaciärexpressen Zermatt-Andermatt-StMoritz, Berninaexpressen, Matterhorn-Gotthard, Guldturen Luzern-Interlaken-Montreux, Jungfraubahn och Chokladtåget från Montreux upp till ostparadiset Gruyère. Det sistnämnda kräver dock bussanslutning och egenfixad choklad för den som inte bokar utflyktstågets paket.

• Pris Ett Interrail seniorkort kostar från 2 850 kronor med fyra resdagar under en månad. Ordinarie pris för ett Swiss Travel Pass ligger på 232 schweizerfrancs, cirka 2 600 kronor, för tre dygn. Håll utkik efter rabatter och erbjudanden, de finns ibland. www.rail.cc/se; www.resebutik.se www.myswitzerland.com www.swiss-pass.ch

Utforska Livsstil

Badkläder till sommarens resa

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Om skribenten