Guide: Kliv rakt in i film- och tv-historien

Turisterna vallfärdar till kända platserna i New York – så gör du för att hitta dem

Publisert:
Manhattan.
Manhattan.

NEW YORK. Det är inte bara USA:s största stad. New York är också en av världens mest populära filmkulisser – ett ställe där klassiska scener har spelats in i nästan varje gatuhörn.

Vill du själv besöka platserna där film- och tv-historia skapades?

Så här gör du.

På 80-talet sprang barnen Huxtable upp och ner för de här trapporna i ”The Cosby show”.

Och där – runt hörnet – bodde Rachel, Chandler och Monica i ”Friends”.

New York svämmar över av modern film- och tv-historia, men det är inte alltid lätt att på egen hand ta sig upp och ner för Manhattan för att till exempel hitta Will Smiths lägenhet i ”I am Legend” eller brandstationen som låg till grund för högkvarteret i ”Ghostbusters”.

Som tur är finns det ett flertal guidade turer – både via buss och till fots – att tillgå.

– Intresset för film- och tv-platser i New York är alltid stort. Och det är även något som politikerna här i stan har förstått; produktionsbolag som vill filma får ofta skattelättnader eftersom man har insett vilket turismvärde det är för New York att figurera i filmer och serier, säger Jonathan Dauermann som har jobbat som turguide i New York i fyra år.

Vännerna på Central perk.
Vännerna på Central perk.

”Central perk” finns inte

Vi träffar Jonathan i hörnet av Grove och Bedford Street, där en grupp turister tittar upp mot en bekant lägenhetsfasad med tindrande ögon. Det var här som karaktärerna i 90-talets mest populära sitcom ”Friends” bodde, åtminstone utåt sett.

Huset i fråga användes egentligen bara för exteriörer – inomhusscenerna spelades in i Los Angeles – men det hindrar inte dröser av människor från att komma hit varje dag för att insupa atmosfären.

Caféet ”Central perk” – där Joey, Phoebe och de andra brukade fika – finns till mångas besvikelse inte i verkligheten, men i dess ställe finns en restaurang vid namn The Little Owl som för dagen är fullsatt.

– ”Friends”-huset är ett måste på de turer jag gör här i området. Just den här turen jag gör i dag handlar egentligen om Greenwich Village och dess historia, men alla vill stanna till här. Det finns fortfarande ett otroligt intresse för ”Friends”, trots att det har gått 25 år sedan serien gick, säger Jonathan Dauermann.

Att röra sig upp och ned för Manhattans myllrande gator i jakt på ”movie locations” är en kalenderbitares våta dröm. Om du vill kan din guide säkerligen peka ut affären där Dudley Moore tog Liza Minelli på bar gärning när hon snattade i filmen ”Arthur” (Bergdorf Goodman på Fifth Avenue). Eller där Cameron Diaz jagade en väskryckare och fick hjälp av Hugh Jackman i ”Kate och Leopold” (ett lummigt område av Central Park).

Även tragiska stopp

Vissa guidade turer gör även stopp på platser som har gått till populärhistorien av mer tragiska anledningar, som till exempel lägenheten i nedre Manhattans Soho-distrikt där skådespelaren Heath Ledger hittades död i januari 2008 (adressen är 421 Broome Street).

Har du riktig tur kan du som turist till och med se en livs levande Hollywoodstjärna. När Aftonbladet besöker West Village noterar vi att ingen mindre än Jake Gyllenhaal sitter på en sylta och artigt avböjer att bli fotograferad av trånande fans.

”Sex and the city” 1998.
”Sex and the city” 1998.

Mängder av turer

Vare sig du har en särskild favoritserie – som ”Sopranos” och ”Sex and the city” – eller är mer allmänt intresserad av film och tv finns det mängder av turer att välja mellan.

– Även om ”Sopranos” mestadels utspelar sig i New Jersey finns det en hel del platser här i stan som folk vill titta på. Till exempel en restaurang i Little Italy där Tony brukade träffa Johnny Sack, berättar Jonathan Dauermann.

– Nu på sistone har det varit ett ökat intresse för nyare serier som ”The Gilded age” och ”Gossip girl”. Det finns även ett område av Midtown där ett stort slag i ”Avengers” (2012) ägde rum. Men folk vill fortfarande kolla på klassiska platser, som Carrie Bradshaws hus på Perry Street i ”Sex and the city”.

Jerry Seinfeld och Julia Louis-Dreyfys, som Jerry och Elaine.
Jerry Seinfeld och Julia Louis-Dreyfys, som Jerry och Elaine.

11 klassiska filmplatser på Manhattan – här hittar du dem

”Seinfeld”

Caféet där Jerry Seinfeld och hans vänner brukade samlas hette “Monk’s” i den omåttligt populära tv-serien. Exteriörerna filmades vid ”Tom’s Restaurant”, som ligger på adressen 2880 Broadway (i hörnet av West 112th Street)

”Sex and the city”

I ”Sex and the city” bor huvudkaraktären Carrie Bradshaw i Upper East Side, på den fiktiva adressen 245 E. 73rd Street. Men i själv verket filmades exteriörerna i West Village, på adressen 64 Perry Street. Vissa scener filmades även på 66 Perry Street.

”The Cosby show”

På adressen 10 St. Luke’s Place ligger ett brownstone-hus som figurerade i ”The Cosby show”, familjeserien om doktor Cliff Huxtable och hans välartade familj. 80-talsserien utgav sig för att utspelas i området Brooklyn Heights, långt söderut om det område i Manhattan som huset alltså ligger i. Men det är bara exteriören som syns i serien – alla inomhusscener filmades i en tv-studio.

”Ghostbusters”

Högkvarteret i ”Ghostbusters” spelades in på Firehouse, Hook & Ladder Company 8, en brandstation på adressen 14 North Moore Street i Tribeca-området. Brandstationen är fortfarande i drift idag, och har marshmallowgubben från filmen som sin maskot. Extra kuriosa: Stationen ligger bara ett stenkast från den sista lägenheten som John F. Kennedy Jr (1961-1999) bodde i före sin död.

”Friends”

Huset där ”Friends”-gänget bodde ligger i hörnet av Grove och Bedford Street i Greenwich Village – även om det bara var exteriörerna som filmades här.

”The Gilded age”

HBO:s succéserie ”The Gilded age” utspelar sig på 1800-talet, så det är lätt att förstå att dagens moderna New York inte figurerar så ofta. Men en del scener filmades i Central Park, som har varit sig ganska likt sedan dess. Bland annat har Bethesda Fountain (Midpark, i höjd med 72nd Street) figurerat.

Klassisk scen.
Klassisk scen.

”The seven year itch”

Scenen där Marilyn Monroes klänning blåser upp på grund av ett luftgaller utanför en t-banestation i ”The seven year itch” från 1955 filmades klockan ett på morgonen i hörnet av 52nd Street och Lexington Avenue.

”The Avengers”

I Marvel-filmen ”The Avengers” från 2012, med skådespelare som Scarlett Johansson och Robert Downey Jr, äger ett stort slag rum när hjältarna ska försvara New York mot en invaderande Chitauri-flotta. Flera av dessa scener filmades på Pershing Square vid 42nd Street, mitt emot Grand Central.

”Sleepers”

Scenen där tonårspojkarna i ”Sleepers” (1996) knuffar ner en korvvagn nerför en trappa spelades in i Astor Place på Eighth street, en av New Yorks äldsta t-banestationer. Men stationen ligger inte alls i området Hell’s Kitchen, som det påstås i filmen.

”När Harry mötte Sally”. Billy Crystal och Meg Ryan i rollerna.
”När Harry mötte Sally”. Billy Crystal och Meg Ryan i rollerna.

”När Harry mötte Sally”

Meg Ryans klassiska orgasmscen i ”När Harry mötte Sally” spelades in på Katz’s Delicatessen på 205 East Houston Street. Just den restaurangen figurerar även i filmen ”Enchanted”.

”The Sopranos”

New York-maffian i ”The Sopranos” – ledd av John ”Johnny Sack” Sacrimoni – hade flera möten som filmades inne i Mulberry Street Bar (176 Mulberry Street).

Badkläder till sommarens resa

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten