Sommarens stora resenyheter

Publisert:

Litteraturtåget genom Värmland och Dalarna? En öluff mellan Naxos, Mykonos och Santorini? Eller kanske lågprisflyg till Porto, där en söt vingård ligger instoppad i varje krök?

Nu laddar flyg- och resebolagen upp med nya destinationer. Här är sommarens skönaste nyheter.

En paraplydrink på playan vid Medelhavet? Ja, tack – trots dyra elräkningar och en svag krona går resenärerna bananas.

– Vi räknade med att 2023 skulle bli ett bra reseår, men att trycket skulle bli så här stort var verkligen en positiv överraskning. Redan i januari var säljnivån lika hög som i januari 2018, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef på Apollo.

Grekland är storfavoriten inför sommaren och där lanseras en mängd nya resmål. Apollo satsar på lokalfavoriten Ithaka, Naxos grannö Syros med ljusa, långgrunda stränder och staden Ioannina i bergen nära gränsen till Albanien. Ving börjar åka till Samos och TUI till Karpathos, halvvägs mellan Rhodos och Kreta.

– Karpathos är fantastiskt för den som älskar Grekland och vill upptäcka något nytt. Vattnet är så turkost och klart att det känns som att bada i pool, säger Tommy Serban, kommersiell direktör på TUI.

Mellan april och juni är det premiär för de nya direktflygen. Norwegian börjar köra till Malaga och Alicante från sin nya bas i Skavsta. Ryanair startar två rutter från Arlanda; till Irlands huvudstad Dublin och den trendiga vinregionen Porto i Portugal.

SAS drar igång en efterlängtad direktlinje till New York från Göteborg.

– Det blir första gången man kan flyga non-stop mellan västra Sverige och USA och det är verkligen fantastiska nyheter för hela regionen, säger Anna Strömwall, flygplatschef på Göteborg Landvetter.

Den som vill uppleva två eller flera destinationer på samma resa bör passa på. Kombinationsresor är en av årets hetaste trender.

– Det är perfekt om man vill se så mycket som möjligt. Särskilt i Grekland är kontrasterna mellan öarna så stora att man verkligen får uppleva olika sidor av samma land, säger Sandra Miller Kinge.

Syros i Grekland.
Syros i Grekland.

Nytt i sommar:

Sommaren är snart här – det är hög tid att boka resa. Vi hjälper dig på traven och listar nyheterna bland arrangörernas digra utbud.

Reguljärflyg:

Norwegian öppnar en ny bas i Skavsta i april och lanserar två rutter till Spanien, en till Malaga och en till Alicante. Även Växjö får direktflyg till Malaga i april. 

norwegian.se

Den 4 juni börjar Ryanair flyga till det portugisiska vinmeckat Porto från Arlanda. Ytterligare sju rutter är redan igång: Dublin, Malta, Valencia, Birmingham, Pisa, Turin och Tuzla i Bosnien och Hercegovina. Därtill tillkommer tätare trafik på fyra gamla linjer: Milano, Thessaloniki, Wien och Krakow.

ryanair.se

SAS kör direkt till New York från Göteborg tre gånger i veckan med start den 28 april.

sas.se

Wizz Air satsar också på Göteborg med en lågprislinje till Italiens huvudstad Rom. Flygen går varje onsdag och söndag året runt från den 30 april.

wizzair.com

Det tyska lågprisbolaget Eurowings lanserar två resmål från Arlanda: Rom och Stuttgart. Göteborg får en direktlinje till Berlin fyra gånger i veckan.

eurowings.com

Nytt i charterkatalogen:

Apollo går all-in på Grekland och börjar köra till Ithaka, Syros, Ioannina och Preveza. Samtidigt är det premiär för en mängd nya kombinationsresor till flera öar och städer i Grekland, Kroatien och Cypern, bland annat Naxos/Mykonos/Santorini och Brac/Split.

apollo.se

Den 15 maj lanseras Tuis direktflyg till Karpathos från Stockholm och Köpenhamn. 

tui.se

Ving börjar åka till Samos i östra Grekland, nära gränsen till Turkiet, den 13 maj. Umeå får direktflyg till Cypern och Visby till Mallorca och Rhodos.

ving.se

Azorerna.
Azorerna.

Gruppresor – fyra favoriter

Litteraturtåget.

I sommar går Världens resor och Norstedts bokförlag ihop och lanserar "Litteraturtåget" till några av Sveriges mest älskade litterära miljöer. Färden går med chartrat tåg genom Dalarna, Bergslagen och Värmland med programledaren Marianne Rundström som ciceron och på vägen får man träffa författare, besöka attraktioner som Mårbacka och se de vackra vyerna längs Siljan, Vänern och Fryken. Pris 17 800 kronor.

varldensresor.se

Cykling på Åland.

6 700 öar och flest soltimmar i Norden – bara en sån sak. På Temaresors nya cykelresa är det lätt att stanna till vid mikrobryggerier, slott och White Guide-krogar. 10 990 kronor för fem dagar inklusive resa, hotell, guide, helpension och utflykter.

temaresor.se

Vandring med öhoppning på Azorerna.

Båt mellan öarna São Miguel, Pico och Faial mitt i Atlanten. Orörda stränder, valsafari, bubblande vulkanlandskap och Europas enda teplantager. Niodagarsturerna till Azorerna startar i april. Pris 20 995 kronor inklusive flyg från Stockholm, båtresor, hotell, guide och utflykter.

escapetravel.se 

Balkan – sju länder på 18 dagar.

Trivs du i länder som turismen inte redan kört över? Då kommer du älska tidningen Vi:s rundresa från Ohridsjön i Nordmakedonien till Bledsjön i Slovenien, som görs i samarbete med Världens resor. På vägen får du uppleva Albaniens pulserande huvudstad Tirana, Serbiens böljande landsbygd och ottomanska basarer i Bosnien och Hercegovina. Bland annat. Pris från 43 000 kronor inklusive flyg, hotell, mat, reseledare och utflykter.

varldensresor.se

Badkläder till sommarens resa

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil