Trendplaggen att fynda second hand

Publisert:

Fransar, fickor och croppade kavajer står högst upp på önskelistan 2023.

I år är det dags att skippa budgetkedjorna och lära dig att fynda trendplaggen second hand.

– Du kan hitta precis vad som helst second hand, säger modejournalisten och stylisten Hulda Andersson.

Att shoppa second hand har aldrig varit lättare. De traditionella second hand-butikerna som Stadsmissionen och Myrorna får in tonvis med kläder varje vecka och det finns flera köp- och säljsajter och grupper i sociala medier där du kan fynda både nya och gamla plagg.

– Du kan hitta precis vad som helst second hand, det handlar bara om att det tar lite längre tid. Och ibland är det väldigt bra, för att under den tiden kan du reflektera över om det här är att plagg som du verkligen vill ha. Låt det ta lite längre tid, säger stylisten Hulda Andersson.

Cargobyxor på Versaces vårvisning
Cargobyxor på Versaces vårvisning

Cargobyxan och Y2K-stilen

Y2K-stilen, eller 90- och 00-talsmode, syns fortfarande mycket på vårens visningar. Cargobyxorna är den absolut största trenden men även stora fickor och spännen är populärt på andra plagg och accessoarer. Detta är utmärkt att fynda second hand och finns i olika material och passformer.

– Om man inte har hakat på den här trenden redan så tycker jag definitivt att man ska göra det nu. Man kan fynda cargobyxor i denim och canvas men även siden är populärt, säger Hulda Andersson.

Hulda Andersson i fransjacka
Hulda Andersson i fransjacka

Liva upp kläderna med fransar

Man brukar säga att det tar ungefär två säsonger innan en trend riktigt sätter sig brett och kommersiellt. Nu har trenden med fransar fastnat på riktigt och kommer att bli något vi ser mer och mer av framöver, både hos de stora modehusen och kedjorna.

– Det kommer att explodera till våren, säger Hulda Andersson

Just plagg med fransar är utmärkt att fynda second hand. Hittar du inget du gillar med fransar kan du i stället köpa fransband på en sybehörsbutik och applicera på dina second hand-fyndade plagg. Testa till exempel att sy fast på fransar på ärmarna på en jeansjacka, sy fast fransar längst ner på en kjol eller varför inte på bensluten av dina byxor.

– Mode behöver inte vara svårtillgängligt. Man kan göra saker själv med små medel. Man behöver inte ens vara sykunnig, det är bara att köra loss. Jag är inget proffs på att sy men lyckas ändå – kan jag så kan du, säger Hulda Andersson.

Dolce Gabbanas vårvisning
Dolce Gabbanas vårvisning

Addera detaljer

För ovanlighetens skull ser vi mycket svart och mystiskt på vårvisningarna. Goth-trenden med svart, chiffong och spetsdetaljer kommer att bli populärt. Jenna Ortegas karaktär från Netflixserien Wednesday är perfekt att inspireras av om du vill testa på delar av goth-stilen.

Testa att översätta catwalktrenden till din egen personliga stil och addera små detaljer som ger en trendig känsla.

– Man behöver inte gå all in på hela stilen utan kan plocka ut delar. Testa att köra ett par svarta kostymbyxor, vit skjorta och en svart bandeautopp eller korsett över. Toppa med ett svart sammetsband eller svart chokerhalsband. Det känns som trendigt 90- och 00-tal men du kan absolut ha på dig det på ett glöggmingel, till exempel, säger Hulda Andersson.

ANNONS

Beställ Vintage-kläder & second hand online | Åhléns

Åhlens (Extern länk)

Vit bikerjacka med nitar från Chloés vårvisning.
Vit bikerjacka med nitar från Chloés vårvisning.

Måste-jackorna i vår

Skinnjackan och mer specifikt bikerjackan har hängt med länge nu och fortsätter vara ett starkt trendplagg i garderoben. I år ska du satsa antingen på en större eller kortare varianter av jackan.

– Ytterligheterna är det du ska leta efter! Antingen köper du en tajt eller så kan du försöka hitta en på herravdelningen och köpa största storleken. Ett riktigt bra second hand-köp, säger Hulda Andersson.

Sara Olsson driver instagramkontot @hallbarasara
Sara Olsson driver instagramkontot @hallbarasara

Även kavajen hänger med under nästa år. På flera av vårvisningarna, bland annat Guccis, syntes den kortare, croppade varianten. Second hand-butikerna är fyllda med kavajer av olika slag. Hittar du ingen kort variant kan du köpa en längre som du klipper av själv.

– Lek och testa. Vad är det värsta som kan hända? I bästa fall får du ett plagg som du kommer att älska. I värsta fall gillar du det inte men då har du i bästa fall ändå givit pengar till en hjälporganisations second hand-affär eller webbshop. Om man inte vill fålla den så kan man ju bara ha den avklippt, säger Hulda Andersson.

Ett fint exempel är Sara Olssons, @hallbarasara på Instagram, kreation där hon gjort ett set med croppad kavaj och kjol av en herrkavaj som hon fyndat second hand.

Draperad klänning i vit spets – två stora trender i år.
Draperad klänning i vit spets – två stora trender i år.

Draperat

Den draperade trenden håller också i sig. En drapering är enkel att fixa själv på plagg du redan har, som till exempel en vid klänning eller kjol. Genom att tvinna insidan av plagget och fästa med en gummisnodd får du till en fin drapering. Tricket fungerar även utmärkt på en blus eller t-shirt för att få en liten extra detalj på dina kläder.

– Jag tycker det är världens bästa tips för att du kan få en snyggare silhuett och det funkar på nästan alla plagg.

ANNONS

Köp Vintage-kläder & second hand online | Åhléns

Åhlens (Extern länk)

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Clara ÖhrnClara Öhrn är content manager på Livsstil och har tidigare jobbat som reporter på Aftonbladets redaktion för feature och sociala medier. Clara har en kandidatexamen i media och kommunikationsvetenskap från Mittuniversitetet. Hon har även studerat Global Trendwatching på Amsterdam University of Applied Sciences och retorik vid Stockholms Universitet.