Basplaggen moderedaktören alltid har i garderoben

Publisert:

En bra basgarderob är räddningen alla stressiga morgnar.

Satsa på att alltid köpa det du känner dig bekväm i.

Livsstils moderedaktör Clara Öhrn presenterar de primära plaggen i sin garderob.

Svart dubbelknäppt kavaj i satin från Arket
Svart dubbelknäppt kavaj i satin från Arket

1. Kavajen

En kavaj är ett måste i en bra basgarderob. Det funkar till allt – jeans, kostymbyxa, klänning och kjol. Dessutom gör det automatiskt att du ser lite mer välklädd ut, oavsett vad du har på dig i övrigt. Kavajen är definitivt ett av de viktigaste plaggen i min garderob.

Välj gärna en färg du känner dig bekväm med och som passar till dina övriga kläder. En svart funkar alltid, men även beige, brunt och grått är alltid säkra kort. Eller varför inte en med ett klassiskt rutmönster?

Just nu ser vi många stora kavajer, men även den korta, croppade varianten är tillbaka. Mitt bästa tips när du investerar i en kavaj är att välja den passformen du känner dig mest bekväm med. Tänk inte för mycket på vilken trend som råder.

Detta är även ett plagg som är utmärkt att fynda second hand – om du hittar en snygg ullkavaj är det bara att slå till.

ANNONS

Köp din favoritkavaj från Arket här!

Arket (Extern länk)

Blå raka jeans, Arket. Svarta vida jeans, Toteme. Hellånga raka blå jeans, Toteme.
Blå raka jeans, Arket. Svarta vida jeans, Toteme. Hellånga raka blå jeans, Toteme.

2. Jeansen

Ett par riktigt snygga svarta och ett par blå jeans är ett måste i min garderob. Kriteriet är att de ska vara bekväma och sitta riktigt snyggt. Jag föredrar jeans som sitter högre upp i midjan, men det är så klart en smaksak. Välj det du tycker passar dig bäst.

Jag tycker att de svarta jeansen passar lika bra på jobbet som på festen. Jag bär helst ett par med hög midja och ett vidare ben, eftersom det känns lite mer uppklätt än en rakare modell.

När det kommer till de blå jeansen föredrar jag en rakare modell som ger en ledigare look. Jeans, en snygg vit t-shirt, ett par flats och solglasögon är allt du behöver en solig vårdag.

Vit t-shirt i alpacka från &Other stories.
Vit t-shirt i alpacka från &Other stories.

3. Den perfekta t-shirten

En perfekt t-shirt är ett måste i min garderob. Jag gillar crewneck-modeller med rak passform och gärna ett lite tjockare tyg. En vit och en svart är ett måste, men det är även kul att köpa en med ett fint print eller i en snygg färg, för att få in lite variation i garderoben. Under de kallare månaderna väljer jag gärna en stickad t-shirt, som på bilden ovan.

ANNONS

Beställ t-shirt från Other Stories här!

Other stories (Extern länk)

Kostymbyxa i satin.
Kostymbyxa i satin.

4. Satinbyxan

Kostymbyxan är ett givet val i mångas garderob, och jag vill slå ett slag för kostymbyxan i satin. Det glansiga materialet passar lika bra till en finare topp som till ullkavajen eller en stor stickad tröja och gör hela din outfit lite roligare. Ett enkelt sätt att känna sig uppklädd – utan att vara utklädd! Finns att hitta både hos kedjorna och modehusen.

Acne track boot, Svarta boots med fyrkantig tå &Other stories.
Acne track boot, Svarta boots med fyrkantig tå &Other stories.

5. Klackarna

Jag är 160 centimeter lång och uppskattar ett par klackskor. Längtar varje sensommar efter hösten, då jag äntligen kan ta på mig ett par boots med klack igen. Mitt krav är att de ska vara tillräckligt bekväma för att jag ska stå ut med att gå runt i dem hela dagen. De får gärna ha lite platå eftersom det bidrar till bekvämligheten.

Mina favoriter genom alla tider är modellen Track från Acne, som fanns för några år sedan. Jag köpte mitt första par för lönen från mitt första sommarjobb och har haft två par till sedan dess. Har ännu inte hittat en bekvämare klacksko, vilket förmodligen är anledningen till att jag bar samma modell i över tio år.

I år köpte jag Other stories sockboot med fyrkantig tå, som jag har tyckt mycket om. Gillar att skon är nätt men stabil.

Hailey Bieber i perfekt outfit från topp till tå.
Hailey Bieber i perfekt outfit från topp till tå.

6. Skinnjackan

Jackor är mitt favoritplagg. En snygg skinnjacka kan göra vilken outfit som helst bättre. Just nu finns det hur många fina varianter som helst i butikerna, för att inte tala om vilka fynd du kan hitta second hand. Jag gillar alla sorter – bikerjackan, den korta i bomberstil, läderkappan – det kan helt enkelt inte bli fel med en snygg skinnjacka. Spana gärna in svenska Worn vintage där du kan hitta en riktig skatt.

Grå stickad tröja från Wakakuu Icons
Grå stickad tröja från Wakakuu Icons

7. Stickad tröja

En stickad tröja är ett måste. Ett självklart val på vintern, men även snyggt med klänning en sval sommarkväll. Undvik akryl som sällan håller formen eller kvaliteten utan lägg hellre lite mer krut på en i ull som kommer hålla länge. Köp gärna en noppborttagare och vädra tröjan i stället för att tvätta den i största möjliga mån.

Jag älskar gråa stickade tröjor men välj en färg som du är bekväm med och som passar till resten av din garderob.

Nike air force 1
Nike air force 1

8. Vita sneakers

Ett par snygga vita sneakers! En självklarhet men ack så viktigt. Till sommaren tycker jag det är fint att bära en lite mer slimmad modell som till exempel Adidas Samba och till hösten kan man satsa på en mer chunky modell. En modell som jag aldrig kommer tröttna på är Nike air force one som finns i många snygga färgställningar.

Vit väska Ganni
Vit väska Ganni

9. Väskan

En snygg väska kan rädda många outfits. På vardagarna vill jag ha en stor där jag får plats med datorn och på fritiden bär jag gärna en lite mindre variant. Jag föredrar väskor som går att bära på axeln eftersom att jag annars antingen slarvar bort den eller tröttnar på den.

En svart eller brun väska är alltid ett säkert kort, men om du vill vara lite mer äventyrlig vill jag slå ett slag för den vita väskan. Neutral och passar till allt – men sticker ut lite mer än en svart eller brun.

ANNONS

Beställ handväskan från Ganni här!

Åhlens (Extern länk)

Fler tips på vägen

Det finns ju de som hävdar att det finns plagg som man alltid ska ha i sin garderob. Jag skulle dock vilja hävda att det viktigaste är att investera i plagg som du vet att du trivs i. Om du inte gillar att ha på dig klänning, är inte klassikern ”den lilla svarta”-klänningen är något för dig. Satsa då i stället på ett par dressade svarta byxor istället, du kommer förmodligen ha mer användning för byxorna än klänningen som bara hänger där och väntar på att rätt tillfälle ska ges.

Jag vill även slå ett slag för att köpa roliga smycken och bijouterier. Bär flera halsband, örhängen och ringar samtidigt. Det gör en enkel outfit med jeans och t-shirt lite mer spännande.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Clara ÖhrnClara Öhrn är content manager på Livsstil och har tidigare jobbat som reporter på Aftonbladets redaktion för feature och sociala medier. Clara har en kandidatexamen i media och kommunikationsvetenskap från Mittuniversitetet. Hon har även studerat Global Trendwatching på Amsterdam University of Applied Sciences och retorik vid Stockholms Universitet.