Tror du på astrologi? Då kan du ha narcissistiska personlighetsdrag

Forskaren: Det finns ett värde i att tycka olika om horoskop

Publisert:

Brukar du fråga stjärnorna om svar?

Då kan du ha narcissistiska drag och ”lägre intelligens”, enligt en svensk studie.

Vad säger stjärnorna om din vecka, eller om hur ditt år ska bli? Du är inte ensam om att läsa ditt horoskop för att se vad som väntar dig.

Men vad är det för personlighetsdrag man har om man lägger sin tilltro på astrologi? Det har personlighetsforskaren Petri Kajonius och hans forskarkollegor vid Lunds universitet undersökt i en studie som publicerades i mars förra året i Science Direct.

I studien ingick 264 deltagare. De som trodde på astrologi trodde även att astrologi är vetenskap. Det forskarna kunde se var att de personerna hade narcissistiska drag. Tolkningen av resultatet, enligt Petri Kajonius, är att den egocentriska egenskapen gör att man tror att astrologi handlar om en själv, vad man förtjänar och att det som händer en beror på saker utom ens kontroll.

Han poängterar att det inte handlar om elak narcissism, snarare om välvillig och barnslig narcissism.

– Hela vårt samhälle är fokuserat på att ”jag ska ha ett så bra liv som möjligt”. Lite spekulativt kan man säga att den typ av individ som omfamnar denna värdering har extra stor behållning av astrologi.

Petri Kajonius, personlighetsforskare.
Petri Kajonius, personlighetsforskare.

Har lägre intelligens

Han och hans kollegor kunde även se att de som trodde på astrologi även hade ”lägre” intelligens. För att undersöka detta fick deltagarna testa sitt logiska tänkande. De som presterade bra hade gemensamt att de inte trodde på astrologi, och de som presterade sämre hade tilltro till astrologi som gemensam nämnare.

– En tes är att de kanske har lite lättare att lura sig själva.

Studien har diskuterats på internetforumet Reddit. Vissa med kommentaren: ”Det är det jag sagt hela tiden, folk som tror på astrologi är korkade”. Petri Kajonius tar dock astroligi-frälsta i försvar.

– Jag skulle säga att en viss nivå är narcissism direkt hälsosamt. Att ha någon variant av självuppskattning och att kunna identifiera sig med generella uttalanden, vad är det för dåligt med det? Men ur ett strikt vetenskapligt perspektiv så är det en myt och påhitt med astrologi, det finns inget som säger att Mars och Jupiter kan förklara hur det är med mig och mitt liv.

– Men lite horoskopglädje hör till människors små lyckopiller i tillvaron. Som personlighetsforskare så är det kul att se att individuella skillnader även visar sig i vår tro, eller icke-tro, på astrologi. Det finns ett värde i att tycka olika om horoskop.

ANNONS

Beställ boken ”Omgiven av narcissister” här!

Adlibris (Extern länk)

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Malin WigenMalin Wigen är reporter på Livsstil sedan maj 2023. Vid sidan om är hon reporter och redaktör på Aftonbladet Family sedan 2019. Malin började på Aftonbladet 2016, då arbetade hon på tidningens sociala medier-redaktion.