Merkurius retrograd – så kan det påverka dig

Publisert:

Försenade flyg och skärmar som fryser under videomöten. Alla snackar om planeten Merkurius och vad som händer när den går i retrograd. Livsstils astrolog Hanna Tolander reder ut fenomenet.

Att planeten Merkurius går i retrograd är inget ovanligt fenomen. Ändå är det på allas läppar just nu. Livsstils Hanna Tolander tror att det kan bero på den tid vi lever i.

– Jag vet inte varför alla pratar om det helt plötsligt. Jag har inte upplevt att de andra retrograderna får samma djup och intryck, men det kan ju bero på att vi bor i en del av världen som kretsar kring el, teknik och datorer.

Vad är Merkurius retrograd?

Fenomenet som uppstår är att planeten till synes rör sig baklänges, vilket är en vanligt fenomen enligt Michael Bradley, professor i fysik vid Umeå universitet.

– Jo man kan få såna effekter när man observerar planeterna. Det kan bli effekter på alla planeter om man tittar från jorden. Beroende på var man befinner sig kan omloppsbanorna se annorlunda ut, säger han.

Han förklarar att synvillan styrs av hur planeternas omloppsbanor ligger i förhållande till varandra, och därför kan gå fram och tillbaka. Effekterna går att se på alla planeter, men påverkas av att planeterna rör sig fortare ju närmare solen de är.

Enligt Hanna Tolander går alla planeter in i retrograd, men det händer oftare planeter med kortare omloppsbana, som Merkurius. Hon beskriver fenomenet som något intressant att studera ur ett astrologiskt perspektiv.

– Merkurius står för kommunikation, teknik och i viss mån sociala samspel och underhållning. När Merkurius befinner sig i retrograd förändras specifika grejer med tolkningen av vad planeten gör, säger Hanna Tolander.

Hon förklarar också att det typiska, inom astrologin, är att när retrograden bryts så krånglar det som just den planeten står för. I Merkurius fall – teknik och kommunikation.

Michael Bradley motsätter sig att Merkurius retrograd skulle ha någon särskild påverkan på kommunikation eller teknik.

– Det har jag svårt att tro, säger han.

Michael Bradley, professor i fysisk, tror inte att Merkurius retrograd har särskilt stor påverkan på vårt dagliga liv.
Michael Bradley, professor i fysisk, tror inte att Merkurius retrograd har särskilt stor påverkan på vårt dagliga liv.

Vad händer på stjärnhimlen när Merkurius går in i retrograd?

Hanna Tolander förklarar att fenomenet uppstår när man iakttar stjärnhimlen från en planet, i stället för solen. Därför är det extra viktigt för astrologer, som studerar planeterna just härifrån.

– Det synliga intrycket är att planeten rör sig åt fel håll. En illusion av att den går baklänges. Det skulle såklart vara en katastrof om planeter gick åt fel håll, men det kan de inte. Så det är inget att oroa sig för, säger Hanna Tolander.

Enligt Michael Bradley kan fenomenet bero på flera saker. Eftersom vi rör oss runt solen, och inte befinner oss i solsystemets centrum, blir den rörelse vi ser för de andra planeterna ganska komplicerad.

– Då kan vi ibland se planeterna röra sig bakåt, vilket kallas för retrograd. Det är inget konstigt med det. Om vi istället betraktade det hela från solsystemets centrum skulle vi se planeterna röra sig i ellipser runt solen.

Astrolog Hanna Tolander säger att Merkurius retrograd har nästan komisk effekt på vårt dagliga liv.
Astrolog Hanna Tolander säger att Merkurius retrograd har nästan komisk effekt på vårt dagliga liv.

Så påverkas vi av Merkurius retrograd

Hanna Tolander säger att effekterna av Merkurius retrograd brukar vara nästan komiskt påtagliga om man håller ett öga på den.

– Det brukar vara fullt med tågförseningar, problem med internet, missförstånd och sammanträden som spårar ur. Framför allt förseningar och att saker som brukar funka inte går som det ska.

Astrologer brukar därför rekommendera att man har lite framförhållning när Merkurius befinner sig i retrograd.

– Att försöka träffas flera stycken som kommer från varsitt håll, kan vara knepigt. Om man ska ha digitalt möte, lycka till, man får räkna med att det tar två timmar innan alla ens är uppkopplade, säger Hanna Tolander.

Med andra ord märks Merkurius retrograd, enligt astrologin, mycket i vardagslivet. Hanna Tolander antar att det är därför man pratar så mycket om fenomenet just nu.

– Jag tror inte att de medeltida bönderna märkte Merkurius på samma sätt. Men för tillfället, i Internet-världen, är det Merkurius som bokstavligen är stjärnan på himlen.

Men Michael Bradley tror inte att planetrörelserna i sig har någon särskild påverkan på vårt dagliga liv.

– Störningar i elektroniska system på jorden kan uppstå på grund av solvinden, som består av elektriskt laddade partiklar från solen. Vid en del extra kraftiga utbrott från solen kan en del system slås ut. Men det här har knappast något med rörelsen hos planeterna att göra, säger han.

Så kan du ta vara på Merkurius retrograd

Även om förseningar, missförstånd och digitalt krångel är det som märks av mest påverkas vi inte bara negativt av retrograden.

– Retrograd är inte bara trassel utan också genombrott av olika saker. I slutet av den kan helt nyskapande saker hända och folk får genialiska idéer, säger Hanna Tolander.

För den som vill vända retrograden till något positivt rekommenderar hon att göra aktiviter i hemmet som inte bygger på kommunikation och teknik.

– Det är väldigt bra tillfällen att lägga pussel, snickra eller plantera växter. Slutet av retrograden är ett perfekt tillfälle för brainstorming, som kan leda till rena genidrag. Det blir aldrig medelmåttigt, utan antingen en flopp eller succé.

Hanna Tolander menar också att det går att förutspå trender inom populärkulturen beroende på vilket stjärntecken Merkurius står i när den går i retrograd. Just nu är det Vågen, ett lufttecken.

– Då skapas mest kultur som går att associera med lufttecken, som exempelvis lättsamma relationsdraman och sitcoms.

Att det är just ett lufttecken gör kommunikationen extra krånglig, eftersom lufttecken inom astrologin är distinkta för ord och kommunikation.

Hur ofta går Merkurius in i retrograd?

Merkurius retrograder sker alltid i cykler, ungefär tre gånger om året.

– I år är det tre och jag tror att det är ganska standard. Jag vågar inte lova att det alltid är exakt tre, men det brukar ligga ungefär där, säger Hanna Tolander.

Under 2021 inträffade Merkurius retrograd i första halvan av februari, första halvan av juni och nu, mellan september och oktober.

De andra planeternas retrograder sker också i cykler, men antal per år varierar.

Hur länge pågår Merkurius retrograd?

Den senaste retrograden satte igång den 27 september och pågick fram till den 18 oktober 2021. I början av en retrograd brukar effekterna dock inte märkas av lika mycket utan det är i slutet och dagarna då retrograden släpper som de riktigt stora problemen dyker upp menar Hanna.

– Från den 17 oktober och fram till den 26:e oktober släppte retrogradens inflytande och då brukar det faktiskt vara ännu mer struligt. Jag brukar se till att ligga ett antal dagar före deadline med jobb där, utifall att internet försvinner eller InDesign inte startar.

Då går Merkurius i retrograd 2022

Under 2023 kommer Merkurius att gå in i retrograd vid tre tillfällen, enligt Illustrerad Vetenskap.

Den 21 april till den 14 maj 2023.

Den 23 augusti till 15 september 2023

13 december till 1 januari 2024

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.