Dags att odla! 5 steg till en blomstrande trädgård

Publisert:
Nu är det dags att komma igång med odlingen.
Nu är det dags att komma igång med odlingen.

Som man sår får man skörda.

Oavsett om du har en gigantisk trädgård, balkong eller en liten täppa blir det vackert med lite grönska och blomster till sommaren. Nu är det hög tid att börja så. Men glöm inte planeringen – den lägger grunden för allt.

Inredaren Monica Karlstein tipsar om 5 steg som är smarta att följa för att lyckas med trädgården i år.

1. Gör en skiss
På samma sätt som en inredare gör en planritning och en möbleringsskiss till ett hem som ska inredas och en trädgårdsmästare ritar upp en trädgårdsplan kan du också planera din trädgård, odlingslott eller uteplats, för att få en bättre helhetsbild. Var ska det blomma och var vill du att det ska finnas ätbart? Var ska det finnas skugga i form av träd och var är det sol hela dagen? När du väljer blommor till rabatterna är ett tips att kombinera sorter i olika höjd och placera de lägsta längs fram. På så sätt kommer du att få en levande, naturlig och vildvuxen trädgård.

Ta för vana att förså ett par nya perenner varje år.
Ta för vana att förså ett par nya perenner varje år.

2. Sätt några perenner varje år
När du driver upp frön inomhus och kämpar med rätt ljus, rätt temperatur och rätt mängd vatten till fröerna under våren är det lätt att tänka att det vore smidigare med perenner som liksom sköter sig själv. Det är det också. Men en blandning är allra härligast.
Ta för vana att förså ett par nya perenner varje år. På så sätt kan du vara säker på att få en blomstrande trädgård varje år, även de år då du inte orkar förså eller om hela försådden av någon anledning dör.
Använd också alltid jord av hög kvalitet och anpassad för just det du odlar så kommer alla blommorna att ge finare blomster och du ger fruktträd, bärbuskar och grönsaker bättre förutsättningar för en stor skörd.

3. Fundera på varför du odlar – skönt för öga eller gom?
Vill du njuta av blomster i trädgården eller vill du få till en egen snittblomsodling för att plocka in sagolika buketter – eller vill du bara kunna smaska på massor av egenodlade grönsaker, frukter och bär.

Fundera över vad som är viktigt och prioritera det. Det är lätt att vilja väldigt mycket under våren och sen inte riktigt orka med att sköta allt när sommaren kommer. Kanske kan du fokusera på att driva upp blommor som är perenner ena året för att nästkommande år när de sköter sig själva satsa på morötter och brysselkål eller något annat gott ätbart.

4. Sätt ihop en färgkarta för blommorna
Vill du kunna skapa vackra buketter av blommorna i trädgården kan det vara smart att redan nu sikta in dig på kulörer som blir fina tillsammans. Sätt ihop en egen färgkarta du gillar och välj blommor efter den. Om du inte redan börjat är det hög tid att så fröerna om du vill driva upp dem (på en sval plats) inomhus.

5. Gör ett tidsschema för blomningarna
De allra vackraste trädgårdarna är de där blomningarna avlöser varandra från tidig vår till sen höst. När du planerar din trädgård kan det därför vara bra att välja växter utifrån när de blommar. Om en blomma blommar tidigt i juni och blomningen varar i tre veckor blir det fint om det i närheten finns en annan blomma som börjar blomma tidigt i juli. På så sätt kan du njuta av en vacker trädgård under lång tid.

Populära pallkragar och odlingslådor

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten