Bosse Rappne tipsar: Så tar du hand om din amaryllis

Amaryllisens dag – så väljer du rätt och sköter den bäst

Publisert:

Sunshine nymph, Caprice, Lagoon, Sweet star, Terra Mystica och Apricot parfait. Äntligen börjar amaryllisarna dyka upp i butikerna, den ena läckrare än den andra. Trädgårdsmästare Bosse Rappne på Ulriksdals slottsträdgård tipsar om hur du väljer och sköter om din amaryllis.

Stora härligt bulliga lökar trängs sida vid sida i det stora växthuset på Ulriksdals slottsträdgård. Här finns vita och röda förstås, men också läckert aprikosfärgade, fyllda blommor och skira blommor, randiga och sött rosa. Sorterna är så många att det är svårt att välja en favorit. Och hur väljer man ut den absolut bästa? Trädgårdsmästare Bosse Rappne tipsar om vad du ska hålla utkik efter och hur du sköter om dem.

Håll utkik efter knopparna på amaryllisen.
Håll utkik efter knopparna på amaryllisen.

– Ja, det kan ju vara lite svårt att välja ibland, säger Bosse Rappne. Men det du ska titta efter är att en knopp har börjat titta fram. Den ser nästan ut som bladen men den är ganska tjock och då vet du att löken har vaknat, det vill säga att den är på gång att drivas upp.

Undvik lökar där inget av amaryllisens knopp syns.
Undvik lökar där inget av amaryllisens knopp syns.

Lökar där man inte kan se att några knoppar kommer kan det vara klokt att undvika. Det händer, även om det inte är så vanligt, att det inte kommer några knoppar alls, det kallas att löken är blind.

– När du väl har hittat din amaryllis och knoppen har börjat titta fram, då ska du vara väldigt sparsam med vattningen. Om man ställer den här inne i rumstemperatur och börjar vattna så kommer stjälken, eller snarare cellerna i stjälken, att bli mycket större, de blir lösare och långa och då är det stor risk att stjälken lägger sig ner eller viks när klockorna börjar slå ut, säger Bosse Rappne. Så under tiden stjälken växer måste man vara väldigt sparsam med vattningen.

Störs du av amaryllisbladen  är det bara att riva bort dem.
Störs du av amaryllisbladen är det bara att riva bort dem.

Om du tycker att det blir för många blad eller att bladen blir väldigt långa och lägger sig ner är det bara att riva loss dem, amaryllisen klarar sig fint utan dem. När knopparna börjar utvecklas och amaryllisen ska börja blomma är det dags att vattna så att själva blomman inte torkar. Vattna den på samma sätt som dina andra krukväxter.

– När amaryllisen så småningom blommat klart kan du skära av hela stängeln och så fortsätter du vattna den som en vanlig krukväxt. Låt den stå framme i det ljusaste fönster du har, då kommer bladen att börja växa. Senare i mars–april kommer bladen vissna ner vilket betyder att löken vill vila. Då ställer du undan den på ett svalt och torrt ställe. Det är då blomanlagen bildas.

Framåt slutet av oktober tar du fram löken, ställer den i fönstret och börjar vattna den igen. Då kommer det snart upp nya knoppar.

– Det är fantastiskt lätt att få den här att blomma år från år, säger Bosse Rappne.

Amaryllisar – lättskötta och vackra.
Amaryllisar – lättskötta och vackra.

Så sköter du om din amaryllis

  • Välj en amaryllis där knopparna börjat synas.
  • Vattna ytterst sparsamt så länge amaryllisen inte blommar.
  • När blommorna börjar slå ut, vattna som en krukväxt så att blommorna inte torkar.
  • När den blommat över klipper du av stängeln.
  • Fortsätt att vattna den tills bladen börjar vissna.
  • Ställ undan den svalt och torrt.
  • Plocka fram amaryllisen i slutet av oktober, ställ den ljust och börja vattna igen. Snart kommer det nya knoppar.

Amaryllisens dag

När är amaryllisens dag?

19 november varje år firas amaryllisens dag.

Varför firas amaryllisens dag just då?

I november är det perfekt att köpa hem sina amaryllisar så de hinner att gå i blom till julhelgerna.

Populära pallkragar och odlingslådor

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten