Karl Fredrik: Så tar du sticklingar på pelargoner

Publisert:

HAGESTAD. Våren tvekar – som vanligt.

Då kan det finnas tid till att pyssla om pelargonerna.

– Man kan ta sticklingar under hela våren, sommaren och hösten, säger Karl Fredrik Gustafsson, 34.

Med väderomslag på väderomslag är det lätt att skjuta upp utesäsongen.

Passa på då att pyssla med dina pelargoner, de mår bra av att planteras om nu – och se samtidigt till att ta sticklingar av favoriterna.

Karl Fredrik Gustafsson var redan som 16-åring ordförande i Svenska pelargonsällskapet. Då hade han över 350 olika pelargoner. I dag finns bara hans absoluta favoritpelargoner kvar.

– En kär pelargon är Doktor Westerlund, som många känner till som hälsoblomma eller fisblomma – kärt barn har många namn. Men den här luktar inte fis – den doftar citrus, fräsch och frisk. Jag tror att man hade buketter av den i kyrkraderna förr, för när det kom odörer emellanåt var det bara att gnugga lite på fisblomman så doftade det gott och fräscht igen.

I dag visar han hur man tar nya sticklingar från en stickling.

– Använd en kniv, sax eller sekatör för att ta en stickling. Jag vill klippa in plantan så att den blir lite tätare, säger Karl Fredrik Gustafsson.

Redan som 16-åring blev Karl Fredrik Gustafsson ordförande i Svenska pelargonsällskapet. Fortfarande finns de bland hans favoritblommor.
Redan som 16-åring blev Karl Fredrik Gustafsson ordförande i Svenska pelargonsällskapet. Fortfarande finns de bland hans favoritblommor.

– Jag tänkte ta en stickling, en toppstickling, det här är ju en topp med fina blad. Noden är fästet där det brukar komma ut blad. Det är ett som ett litet knäveck, bakom det finns hormoner som stimulerar rotbildning. Klipper du precis vid noden frigörs hormonet, då kommer den att rotas lättare. Ta bort blad som inte behövs, de tar bara näring.

Kan bränna rötterna

Den nya sticklingen sätter du ner i vatten eller direkt ner i fuktig såjord för att få rötter.

– Grejen med såjord är att den är näringsfattig, för en näringsrik jord kan bränna de nya rötterna som pelargonsticklingen utvecklar. Jorden måste hållas fuktig och inte torka ut – då är det kört.

Pelargonen har sitt ursprung i Sydafrika. I dag finns över 250 olika pelargonsorter i världen och blomman har varit favorit hos både proffsodlare och hobbyodlare sedan 1800-talet.

Varje år produceras runt tio miljoner pelargoner av trädgårdsmästare bara i Sverige.

– Pelargonen är en riktigt kär blomma och odlingsvärd. Man ska inte skämmas för att man älskar pelargoner, utan tvärtom. Jag skulle säga att pelargonen är på modet sedan flera år tillbaka och den håller sin plats, säger Karl Fredrik Gustafsson.

Älskade pelargonen Doktor Westerlund.
Älskade pelargonen Doktor Westerlund.

KARL FREDRIKS KNEP

  • Ta bort blomman från pelargonen.

– Då får plantan näring och fortsätter att växa. I professionella odlingar plockar man de första knopparna och blomställningarna för att växten ska växa på sig.

  • Så fort den går i blom, och sedan också frö, bryter man av den och lurar blomman. Det innebär att ju mer du plockar, desto mer förökar den sig.
     

ÅRETS PELARGON 2021

Över hela världen finns drygt 250 pelargonarter. Zonalpelargonen Astrid är utsedd till Årets pelargon 2021. Den har blommor som går från rosa till aprikos. Astrid blommar hela sommaren och trivs lika bra ute som inne.
 

PELARGONSÄLLSKAPETS FAVORIT

Vectis Embers är en pelargon med dubbla vita blommor med röda prickar, streck och fläckar. Den är brokbladig med silver bicolour och gräddvita bladkanter. Dvärg- och äggskalspelargonen Vectis Embers valdes av Svenska pelargonsällskapet till 2021 års favoritpelargon.

Populära pallkragar och odlingslådor

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Christina Nordh har jobbat på Aftonbladet sedan 1989 och har bland annat varit redigerare och biträdande nattchef på papperstidningen. Under ett år var hon nattchef på Punkt SE innan hon återvände till Aftonbladet. Hon har också jobbat online som webbredaktör, mobilredaktör och lokalredaktör. Hon är nu tillbaka på print som reporter. Christina Nordh har ett förflutet på Sydsvenskan och Arbetet i Malmö samt på Kristianstadsbladet. Hon tar gärna emot tips via mejl.