Från platt tomt till drömträdgård med höjdskillnader
Så skapar du en blommande ö i trädgården
Thereses och Joakims tomt var helt platt när de köpte sitt hus. Men med smarta lösningar har de lyckats skapa höjdskillnader i trädgården.
Publicerades första gången i Härligt Hemma 2022-05-20
Hur ska man bära sig åt när man har en nästan helt platt trädgård och vill få upp betydligt mer höjd på sina växter?
Ett förslag är att kopiera eller göra en egen variant av Thereses och Joakims starkt grönskande och härligt blommande ö mitt på den stora gräsmattan.
Rabatter i fyra etage
Omgärdad av sten i svängiga former är den 15 kvadratmeter stora rabatten en explosion av lysande färger i olika arter. Eller rabatten förresten, man skulle kunna säga att det är flera rabatter i en – och i fyra olika etage.
– Med 4 000 kvadratmeter i mer eller mindre exakt samma höjd ville vi skapa fler nivåer, där man kan få ett helt annat blickfång på växterna, förklarar Therese.
Därför bestämde sig paret för att bygga något som de kallar för en ”läktare” med tre olika nivåer.
– Först ritade vi upp hur stor den skulle vara och byggde sedan med tryckimpregnerat virke. Därefter fyllde vi på med ungefär tio kubikmeter planteringsjord – med andra ord ett helt lastbilsflak. Något som det var ganska mycket jobb med, men är inget vi ångrar. Vi har som tur var en fyrhjuling med släp till hjälp på gården. Att de olika planen kommer upp i höjd gör att man slipper krypa runt på marken i trädgårdsarbetet. Och vi slipper sniglar!
Alltid något som blommar
Eftersom Therese är den i hushållet med störst intresse för inredning och design – och dessutom med bäst öga – var det hennes uppdrag att bestämma placeringen av de olika växterna.
– Det gäller att hitta en kombination av blommor som gör att det alltid är något i rabatten som blommar och att få till en bra mix av färger och bladformer. Jag har utgått mycket från silver, rosa, vitt och lila. Sedan planterar jag alltid de högsta exemplaren längst bak.
Precis som för det nyanlagda växthuset med sina gångar och planteringar utanför, får paret mycket positiva kommentarer av sina gäster för sin alldeles egna ö med ”läktare”.
– Det är extra roligt att ha något eget, som vi kommit på själva. Sedan är det ju kul om vi kan inspirera andra till att göra något liknande också. Och när det gäller det här med läktare har det faktiskt lite med fotboll att göra ändå. Våra två söner brukar nämligen spela på gräsmattan och skjuta mot den högsta delen av träplanket – fast helst inte skjuta ned blommorna, haha.
Therese älskar att inreda lika mycket som att odla i trädgården och fick gå loss ordentligt både i växthuset och i det tillbyggda uterummet med det stora altandäcket utanför.
– Jag tycker mycket om att blanda nytt med gammalt som vi fått i arvegods, köpt i en antikaffär eller på exempelvis Blocket. Altanen på baksidan är också en av mina favoritplatser. Spabadet, tillsammans med kanariepalmerna och dracenaväxterna skapar en skön medelhavskänsla.
Tolv äppelträd
Paret köpte huset år 2009 och plötsligt fanns betydligt större ytor än de var vana vid. En viss skillnad mot den förra lägenheten på 46 kvadratmeter.
– I början hände det att vi nästan gick vilse på tomten eller i huset. Vi fick ropa på varandra för att se var den andra befann sig, skrattar Therese.
De tidigare ägarna hade ytterst få blomrabatter – men desto fler fruktträd.
– När vi kom hit fanns det 17 äppleträd och fem päronträd. Något vi har minskat ned till tolv och två. Vi har också bigarråer och körsbär, och odlar en massa olika grönsaker. Vi vill nämligen att trädgården ska vara prunkande, prydlig och innehålla mycket man kan äta. Sedan tycker vi om att ha gäster – det blir många middagar, fika och grillfester på altanen.
Skörden från alla äppleträd bidrog förresten till att familjen skaffade en egen mustapparat.
– Varje höst gör vi egen must och tappar upp i bag-in-box, det är supergott och kul, ler Therese.
Mängder av pioner
Vad gäller blommor har de allra flest sorter av pioner, framför allt vita och rosa. Men också en hel del rosor, iris och dahlior.
– För att få mer vintergrönt har vi på senare tid börjat med fler buskar, prydnadsgräs och barrväxter, bland annat ädelgran, idegran och smaragdtuja. Vår Coloradogran med sina mjuka barr väcker mycket uppmärksamhet. Den är väldigt fin och har redan vuxit några meter.
Trädgården är i ständig utveckling, och nästa projekt är något även barnen är väldigt taggade på.
– Vi planerar att bygga ett poolområde med en pergola. Problemet är bara att hela huset står på ett berg, så det finns en del att lösa med sprängande och så, avslutar Therese.
Läktaren
Kostnad (material, jord, frakt och växter): Cirka 10 000 kr.
Yta: 5 x 3 meter. Längst fram är den 50 cm hög och längst bak 115 cm. Nivåerna är 30 cm höga och 1 meter djupa. För att kunna sitta på läktaren ligger det en 20 x 4,5 cm bräda runt hela konstruktionen.
Material: Paret har valt tryckimpregnerat virke eftersom de inte odlar ätbart i den. Till vänster längst ned står jättedaggkåpa, med vita och rosa borstnejlikor intill. I mitten diamantgräs och till höger en flamingolönn. De lila blommorna är kattmynta och de ljusrosa högst upp pionen Sarah Bernard.
Så bygger du en blommande ö
✿ Lägg ut brädor eller en vattenslang för att få en uppfattning om placering och storlek. Placera läktaren så att ni kan njuta av den från huset eller altanen där ni vistas mycket.
✿ Gräv bort gräsmattan. Sätt jordankare eller gjut fästen för reglar och börja såga och skruva. Sätt markduk på insidan av bygget så att jorden inte smiter ut mellan brädorna.
✿ Fyll ön med jord och trampa till den – annars sjunker den en del.
✿ Plantera efter en plan och beställ gärna växter så att ni får ner det mesta direkt och slipper öppna jordytor som ger risk för ogräs.
✿ Glöm inte att plantera många lökar för vårblomning.
✿ För att få en mjukare övergång mellan läktare och gräsmatta skapar ni rabatter runtom och får ännu en nivå.
✿ Förstärk nivåerna genom att plantera träd i den översta.
✿ För att underlätta gräsklippningen är rabatten runt ön avgränsad med marksten som ligger på stenmjöl.
Thereses bästa trädgårdstips
”Dela växter med vänner och bekanta”
✿ Ett bra förarbete är a och o, det låter tråkigt men är ett av mina bästa tips när det gäller plantering. Gräv ordentligt, gärna 50 cm djupt, jordförbättra och sätt en kant mellan planteringen och gräsmatta.
✿ Skapa upphöjda rabatter för att få höjd på växterna och enklare hantering av ogräs och det försvårar för sniglar att ta sig till växterna.
✿ Försök att planera så det alltid är någonting som blommar i trädgården. Tänk även på vintergröna buskar och häckar.
✿ Plantera tätt för att minska öppna jordytor och underlätta ogräsrensningen. Fröså sommarblommor medan perenner och buskar växer till sig.
✿ Dela perenner och växter med vänner och bekanta. Besök växtmarknader och växtbytardagar för att få tag på stora exemplar till en billig peng.
✿ Satsa på växter som trivs i din växtzon och jordmån, titta in hos grannen och se vad som trivs där och kopiera det du tycker är fint.
TEXT JOAKIM LÖWING
