Så ser våra drömkök ut 2023

Inredaren om största trenderna

Publisert:

Grädde, jord och trä. Det är årets kökstrender.

Inredaren Monica Karlstein visar hur vindarna sveper när det gäller köken och tipsar om smarta lösningar för dig som är i planeringstagen.

En genomgång av produktnyheterna hos flera stora köksleverantörer – inom alla prissegment – visar att det är jordnära färger som gäller nu. De senaste åren har vi sett mer vågade kulörer som grönt, blått och gult. Men nu satsar vi på långsiktigt säkra kort igen.

Den här gången ser vi dock inte bara vitt och grått utan aningens mer smutsiga och dämpade toner. Och trots allt en något mer vågad variant, som för tankarna till natur och klimat. Kök helt i trä. Både rödtonade mörka och ljusa.

KÖKSTREND 1: JORD & ASKA

Svartbetsad ek

Här är Ballingslövs senaste nyhet som finns både i svartbetsad ek och i en ljusare betsvariant. Utmärkande för det här köket är luckan, kökslådorna och bänkskivan är i massivt trä, vilket ger ett enhetligt intryck. Prisexempel: Lucka Gastro ek svartbets, 60 cm, 3 850 kronor, Ballingslöv.

Riktigt nära svart

Ikeas nya kök Upplöv är näst intill svart med sin mörka antracitgrå. Prisexempel: Kökslucka 60x80 cm 979 kronor, Ikea.

Blandare i mörkaste grå

De jordiga och grå tonerna syns inte bara i luckor och bänkskivor utan också i de mindre detaljerna. Som till exempel här i blandare. Blandare Essence smartcontrol borstad hard graphite, 18 418 kr, Grohe.

TREND 2: SMUTSIG BEIGE & KRÄMIG GRÄDDE

Beige med svarta kontraster

Kviks senaste köksnyhet är Bordo arizona beige, med återvunnet trä och folierad med återvunnen PET. Prisexempel: Lucka Arizona beige, 60 cm, 469 kronor, Kvik.

Gräddig nostalgi

Alla kök från Nordiska kök byggs från grunden i deras eget snickeri utanför Göteborg. Hos dem finns inget standardutbud utan varje skåp och lucka anpassas helt i mått och utformning baserat på kunden behov men de ser tydliga trender i vad som efterfrågas. Här ett shakerkök i en skandinavisk design med nättare ramverk. Med en ljus monokrom färgsättning och den kontrasterande kalkstenens värme skapas en lugn harmoni i köket. Prisexempel: Shakerlucka från 1 250 kronor (går att få i valfritt mått), Nordiska kök.

Jordigt gråbeige

Kvänum lanserade nyligen sin köksnyhet Spira, som bygger vidare på deras prisbelönta kök Intro, som lanserades för sju år sedan. Spiras snickerier är utförda i ek och alm. Pris vid förfrågan.

En ny mjukhet

Med Kvänums köksnyhet Spira kommer nu en helt ny gestaltning med rundstaven som en bärande del i hylla och köksö. Med Kvänums Spira tas rundstaven till en ny nivå, från hobbysnickeri till möbelkonst, från enkel pinne till pelare. Spiras snickerier är utförda i ek och alm. Pris vid förfrågan.

TREND 3: TRÄÅDROR & RUNDSTAV

Valnöt och krämigt vitt

Vedum låter olika träslag mötas i en stilren harmoni. Resultatet är ett kök som kombinationen av luckan Molly i valnöt och luckan Edit i krämig vit som har blivit en ny favorit hos Vedums kunder. Pris 219 600 kronor för kök Molly valnöt/Edit naturvit med bänkskiva på bilden.

Mix med målade ytor och ådrat trä

Här är en av Ballingslövs köksnyheter där betsat ljusbrunt trä står i fokus och syns i väggar, luckor och bänkskiva. Prisexempel: Lucka wood ek ljusbrun bets, 60 cm, 3 850 kronor, Ballingslöv.

Blandare i varmare toner

De varma och ofta lite brända tonerna som vi just nu ser i luckor och bänkskivor av trä syns även i andra köksdetaljer. Här har den varma och gyllene färgen fått återkomma i en blandare. Blandare Essence warm sunset, 12 695 kronor, Grohe.

Kök i mörk ek med få detaljer

Minimalistiskt träkök i mörkbetsad ek, en av Nordiska köks mest populära stilar just nu. Prisexempel: Lucka ekfanér från 1 370 kronor (går att få i valfritt mått), Nordiska kök.

3 SÄTT ATT RENOVERA KÖKET KLIMATSMART

1. Måla om luckorna och spara naturen

Visste du att du kan måla om en kökslucka 35 gånger innan du kommer upp i samma utsläppsmängd som om du skulle köpa en ny, enligt Naturskyddsföreningen. Det är därför klokt att måla om luckorna i stället för att köpa nya. Och det tar ungefär lika lång tid att måla som att åka och köpa nya.

Vill du ha tips på hur du gör och får ett resultat som håller? Gå in på Hemmafix.se och sök på ”måla köksluckor” så finns där en steg för steg-guide.

2. Köp begagnat & uppgradera de små detaljerna

Bäst är förstås alltid att köpa begagnat, före nytt. Och Blocket och Facebook marketplace är fullt av utrivna men välfungerande och snygga kök. Kanske finns det något där som passar dig?

Du behöver heller inte riva ut allt i köket för att få en ny känsla. Kanske kommer du tillräckligt långt och når önskat resultat bara genom att byta blandare eller knoppar och beslag?

3. Byt luckorna behåll stommarna

Om du trots allt vill ha nya luckor och varken vill köpa begagnat eller måla om de du redan har så kanske ett alternativ, för klimatets skull, kan vara att behålla de gamla köksstommarna som ju oftast alltid är vita ändå. Då kan du komplettera med nya luckor. Lucks är ett företag som specialiserat sig på luckor som passar till de stora kökstillverkarnas skåpstommar. De har luckor i många olika utseenden och kulören kan du välja helt själv såklart utifrån ncs-koder.

SMARTA DETALJER SOM LYFTER KÖKET

ODLA I KÖKET

Hur härligt vore det inte att ständigt ha färska örter hemma? Men ofta är verkligheten motsatsen med torkade, slokande kryddor på köksbänken. Avvara en glugg bland köksskåpen och installera växtbelysning och vattentålig låda så är det fritt fram för en egen örtodling i minifomat.

GÖM FULA SLADDAR

Fundera över var du vill placera kaffebryggare, var du kommer att stå när du vispar grädde med elvisp eller använder stavmixen och placera uttagen efter det. Och lägg gärna till ett par uttag extra, det är svårt att sätta in i kakelväggar i efterhand. För den som inte vill dra el inuti kakelväggar finns smarta popup-uttag som fälls in i köksbänken och går att hissa upp för användning och ner när de inte behövs.

BYGG IN DOLD FÖRVARING

Lådor i socklar är ett smart kökshacks som numera börjar bli en klassiker men som kan vara lätt att glömma bort vid en köksrenovering när det är mycket att tänka på.

Behöver du mer extra förvaring i ditt nya kök kan nedsänkbara lådor mellan väggen och överskåpen vara en fiffig idé. Vill du bli av med kaffebryggaren på bänken när du inte använder den finns det också lösningar där ett hyllplan som bryggaren står på hissas upp och ned likt en hiss. ”Taket” på hissen blir då som en del av bänkskivan som du också kan förvara andra saker ovanpå. Tomma sidor av köksskåp kan du också maximera genom till exempel knopplister eller varför inte en sån här smart lösning med hål där krokar och hyllplan kan hakas i.

UTNYTTJA ALLA SKRYMSLEN

Utrymmen i hörn under bänkskivor kan i många kök vara som slukhål. Det som åker in där hittar man aldrig igen. Länge fanns bara skåplösningar med utdragbara hyllplan. Numera finns smarta hörnformade lådor som verkligen maximerar utrymmet och skapar extra mycket plats för bestick och redskap. Magiskt!

BYGG IN FLÄKTEN

Spishäll med inbygd fläkt är både funktionellt och visuellt briljant. Matos sugs nedåt istället för upp i ansiktet och du slipper dessutom ha en stor koloss i huvudhöjd på väggen. Det finns både modeller där fläkten sitter i hällen och fristående bänkfläktar som sätts ner i bänkskivan mellan häll och vägg.

Utforska Livsstil

Om skribenten