Tre olika stilar – så blir din uteplats en oas

Trendiga val för altan och balkong

Publisert:

Äntligen ska utemöblerna fram! Inredaren Monica Karlstein tipsar om hur du fixar en härlig uteplats där du kan tillbringa långa sommardagar och ljumma nätter, oavsett om du bor litet eller stort.

1. KLASSISKT & TRÄ

Massiva trämöbler som blir gråare och vackrare med åren som går. Eller vitmålat trä och rotting i flätat mönster som för tankarna till en svunnen tid. I den här stilen är det tidlösa material och klassiska former som gäller. Sådär så att det blir svårt att avgöra om trädgårdsmöblerna har gått i arv, köpts begagnade på auktion eller är ett nyförvärv. I de små detaljerna är det toner ur en jordnära färgskala som även den kommer att kännas helt rätt i många år framöver. Inga utsvävningar med andra ord!

Rottingfåtölj från Ikea
Rottingfåtölj från Ikea
Parasoll i textil och trä från Jysk. Rund rottingsoffa från Ellos home.  Fåtölj i lärkträ från Ecofurn. Utomhuslampa från PR home. Matbord och stolar i akacia-trä, Venture home
Parasoll i textil och trä från Jysk. Rund rottingsoffa från Ellos home. Fåtölj i lärkträ från Ecofurn. Utomhuslampa från PR home. Matbord och stolar i akacia-trä, Venture home

ANNONS

Beställ Soffa Moon 2-sits med dyna från Ellos här!

Ellos (Extern länk)

BRA ATT TÄNKA PÅ: FYNDLÄGE PÅ BEGAGNAT
Lagom till att inredningsbutikerna tar in säsongsmöblerna i butikerna exploderar också andrahandsmarknaden. Många vill då snabbt bli av med sina gamla utemöbler trots att de håller i många fler år. Det är förvånansvärt hur bra skick många begagnade möbler är i – väldigt ofta som nya.

2. STILRENT & STRAMT

Här är det ett lite mer vågat formspråk som gäller och många av trädgårdsmöblerna fyller inte bara en funktion utan blir också som ett stilleben eller en dekoration i sig att vila ögonen på. Det kan vara en vacker böjd form på ett ryggstöd eller ett bordsben som snickrats med lite extra omsorg. Färgskalan på de stora trädgårdsmöblerna är återhållsam och grafisk och på materialfronten ser vi mycket lackerat stål. Den här avskalade och strama stilen mjukas gärna upp med olika blå toner för att kännas extra aktuell just i år.

Solsäng och sittsektion från Ikea.
Solsäng och sittsektion från Ikea.
Ljusslinga från PR home. Matbord i akacia-trä från Jysk. Caféset i stål från Jysk. Rullvagn från Hillerstorp. Loungestol i metall från Bloomingville.
Ljusslinga från PR home. Matbord i akacia-trä från Jysk. Caféset i stål från Jysk. Rullvagn från Hillerstorp. Loungestol i metall från Bloomingville.

ANNONS

Beställ loungestolen från Bloomingville här!

Nordicnest (Extern länk)

BRA ATT TÄNKA PÅ: HÅLL UTKIK PÅ AUKTION
Många trädgårdsmöbler har blivit klassiker med åren. På de stora auktionshusens sajter brukar det så här års poppa upp många vackra trädgårdsmöbler i gjutjärn. Inte alltid billiga men med patina och proviens – och en hållbarhet som räcker ditt liv ut.

3. SPRAKANDE FÄRGFEST

Här är det färgfyrverkeri som gäller. Ju mer färger desto bättre – och roligare. Knalliga färger och oväntade färgkombinationer såsom rosa och orange varvas med ränder i såväl textilmönster som i ryggstöd av metall. Vi ser fransar och vågiga kanter på allt ifrån parasoll till kuddfodral. För den som inte vågar gå all in med knalliga färger på uteplatsen kommer du långt även med smutsiga pasteller. Och palmbladsmönster förstås!

Bistroset i metall från Mica decorations.
Bistroset i metall från Mica decorations.
Solsäng från Ikea. Vinklingsbart parasoll från In the mood collection. Lampa från Fatboy. Gungstol från  Ikea. Kaféset i metall från Brafab.
Solsäng från Ikea. Vinklingsbart parasoll från In the mood collection. Lampa från Fatboy. Gungstol från Ikea. Kaféset i metall från Brafab.

ANNONS

Beställ caféset Ponte från Ellos här!

Ellos (Extern länk)

BRA ATT TÄNKA PÅ: RENOVERA OCH UNDERHÅLL
Du kanske inte behöver köpa nya utemöbler i år. Förmodligen räcker det med lite underhåll. Lägg några timmar på rejäl rengöring och eventuellt lite målning eller oljebehandling och de möbler du redan har kommer att kännas som nya. Eller köp ett renoveringsobjekt på andrahandsmarknaden för en bråkdel av priset för nya trädgårdsmöbler. Har du tur hittar du en trädgårdsgrupp om du söker på ”bortskänkes”.

Utforska Livsstil

Om skribenten