Harmoniskt – på ett ostädat sätt
Titta in i tvåvåningslägenheten i Helsingborg
Familjen Fredén/Kjellman bor i en tvåvåningslägenhet i centrala Helsingborg. Bostaden är lekfullt inredd med färgstarka textilier, unika hantverk och praktiska lösningar.
Publicerades första gången i Härligt hemma 2022–01–28
– Som barn fantiserade jag om att köra runt i en liten Fiat 500, och jag såg framför mig hur jag serverade kaffe till hela tjocka släkten från min färgglada espressomaskin. Önskestilen var då mönstrade textilier av Estrid Ericsson och Josef Frank möter Bumling-lampa och retro, säger Li Fredén.
En espressomaskin har familjen ännu inte, däremot hänger en klargul Bumling-lampa i barnen Ruths och Estrids gemensamma rum. Mönstrade textilier finns det också gott om i familjens hem. Stilmässigt är det fortfarande hantverk, intressanta mönster och färgsprakande detaljer som är Lis interiöra målbild.
– Jag skulle beskriva vårt hem som glatt, kreativt och härligt, samt harmoniskt på ett ostädat sätt. I det stora hela har vi en grön tråd genom hela hemmet. Vi har sedan kompletterat med främst gult och rosa, säger Li.
Det var under våren 2015 som Li och sambon Pontus fick syn på den 120 kvadratmeter stora tvåvåningslägenheten på Hemnet. En bild av vardagsrummets fantastiska fönsterpartier med en tavla på Frida Kahlo vid sidan om, var det som fångade parets intresse. Li bodde och jobbade då i Göteborg vilket resulterade i att hon inte hade möjlighet att gå på visning av bostaden, Pontus tog i stället med sig sin mamma och hennes man för att titta på objektet.
– Det var mest en rolig grej, men både Pontus och hans föräldrar blev förälskade i lägenheten. Trots att jag inte hade sett den mer än på bild, bestämde vi oss för att köpa den. Det roliga var att vi skrev på kontraktet på en onsdag, och under fredagen samma vecka visade det sig att vi väntade barn. Ibland händer visst alla bra saker på en och samma gång, ler Li.
Fastigheten ligger i ett av Helsingborgs äldsta kvarter och uppfördes av skräddaren Jöns Lundin 1861. Från 1910 fram till 1967 låg Stenströms Skjortfabrik i huset intill, en firma som under en tid var Skandinaviens största skjortfabrik med 140 anställda.
– Vetskapen att vår gata är starkt förknippad med sömnad och hantverk betyder extra mycket för mig som är utbildad inom textil, mode och hantverk. Jag har valt att fortsätta på den banan med mitt eget varumärke LiLKi-MONO. Min vision är att främst mixa egendesignade tyger med begagnade tyger, samt textilier som hyllar hantverkstradition. Småskaligt med hantverks- och hållbarhetsfokus, säger Li.
Sedan paret flyttade in har lägenheten uppdaterats med ett modernt och konstnärligt utseende. Li och Pontus har gjort allt från att måla om flera av rummen, till att fräscha upp golven på nedre plan, och renovera köket. Köket som hör till lägenhetens minsta utrymmen behövde moderniseras för att bättre passa familjens behov. Det tog paret närmare ett år att komma överens om en funktionell lösning som passade dem båda. Pontus prioriterade förvaringsmöjligheterna, medan Li tyckte det var viktigt att köket inte skulle kännas för klaustrofobiskt. De landade till sist i ljusgrå köksinredning från Ikea med en grön/svart granitskiva, och klassiskt vitt kakel. För ett luftigare intryck och bättre ljusinsläpp valde de att sätta två öppna hyllplan på väggen ovanför diskhon, men för att inte gå miste om betydande förvaringsmöjligheter monterades långsmala överskåp invid taket. En lösning som blev möjlig tack vare den generösa takhöjden på 315 centimeter.
– Vi är otroligt nöjda med helheten! Köket har verkligen blivit hjärtat i vårt hem. Jag får såna lyckorus när Pontus och barnen under helgmornarna dansar loss i det lilla rummet. Det finns inget bättre än att se deras bus och stök.
Utöver köksrenoveringen har Li och Pontus även renoverat, formgivit och byggt om möbler. Vid inflyttningen utgjordes den interiöra basen främst av ärvda pjäser från Pontus släkt, däribland sex stycken pinnstolar som tidigare tillhört hans mormor.
– Vi slipade stolarna och målade dem i tre olika kulörer, vitt och två nyanser av vår favoritfärg grön. Grönt började sakta men säkert utgöra basen i vårt hem. Både jag och Pontus vurmar för hantverk och gamla ting med historia, gärna möbler och bruksföremål som har tillhört någon i släkten. På gott och ont hamnar väldigt mycket av det som våra familjer gör sig av med hemma hos oss. Jag blir lite väl nostalgisk och sentimental över prylar ibland.
Li berättar vidare att hon gärna också handlar second hand, och att hon älskar att ge möbler en ny kostym för att de ska passa in i ett nytt sammanhang. Hennes deltidsjobb i second handbutiken Myrorna leder allt som oftast till att en och annan härlig pinal får följa med henne hem. Hennes yrke inom design och produktion bidrar också till att hon syr både kuddfodral, gardiner och lampskärmar.
– Det viktigaste för mig är att hemmet ska kännas välkomnande för hela familjen. Barnen ska känna att de har en självklar plats här, därför har jag försökt skapa barnhörnor i varje rum. Det enda stället där de inte får vara är i mitt kontor i matrummet. Det är min heliga hörna, inget kladd vid mina symaskiner. Men vid matbordet intill sitter de gärna och pysslar medan jag syr. Just detta är något av det bästa med vårt hem. Vi kan alltid vara nära varandra, men ändå pyssla med våra egna projekt.
Li Fredén ”En del val hade blivit annorlunda i dag”
Vad är du mest stolt över i ditt hem?
– Att det är ett hem där alla får ta plats, det är lekfullt och mysigt på samma gång.
Och vad är du minst stolt över?
– De fula markiserna som vi ännu inte bytt ut.
Är det någon pryl eller inredningsdetalj som du verkligen har ångrat att du köpt/gjort?
– En del val hade nog blivit annorlunda om vi tagit besluten i dag. Men jag försöker se charmen med att inredningen blir en avspegling av tiden vi lever i eller hur det ser ut under en viss period i livet. Jag försöker tänka att det är okej att inredningen ändras efter årstid, högtid, barnens behov så länge den fasta inredningen håller över tid. Merparten av våra möbler och prylar som inte är relaterade till våra jobb är faktiskt gåvor eller second hand. Detta är mitt bästa tips. Att låta sin egen inredning cirkulera och även handla sin inredning på andrahandsmarknaden. Där finns i princip allt, och man kan testa olika inredningsstilar och färger utan att det gör alltför stort avtryck på miljön eller ens egen ekonomi. Dessutom går ofta överskottet från secondhandverksamheter i Sverige till bra initiativ för människor i utsatthet. Därför är det svårt att ångra ett sådant köp – oavsett om prylen får stanna eller cirkulera vidare så har den ändå gett nytta för någon annan.
Hur får du det härligt hemma?
– Genom att gå på känsla. Jag är inte så mycket för trender utan kör mer på färger och mönster som vi som familj gillar. Också genom att köpa kvalitetsgrejer att älska över tid, samt mixa begagnat och återbruk för att skapa en skön och genuin känsla.