Så fixar du ny stil i vardagsrummet – till budgetpris

Inredarens knep och DIY

Publisert:

Vill du förnya vardagsrummet utan att göra hål i plånboken (eller klimatet)?

Inredaren Monica Karlstein ger smarta tips och trix för en ny snygg budgetstil

Sy kuddfodral av gamla kläder

Favoritklänningen som du vuxit ur kanske har gjort sitt i garderoben. Varför inte gå loss med saxen och sy ett par kuddfodral av den? På nätet finns många gratis kuddmönster att ladda ner, till exempel på Selfmades webbplats, om du inte vill sy ett fodral på fri hand.

Ta sticklingar och få nya krukväxter

Ett gäng sticklingar i små vaser på soffbordet eller fönsterbrädan gör mycket för helhetsintrycket. Perfekt alternativ till snittblommor och är dessutom roligt att byta med vänner så att ni får många olika nya sorter. När de får rötter går de fint att plantera i kruka med jord. Tar du hand om dem så har de goda förutsättningar att växa till sig och bli stora krukväxter. Blir de riktigt stora kan de dessutom bli en extra inkomst. Stora krukväxter har ett ganska bra andrahandsvärde på till exempel Blocket.

Sorter som passar att ta sticklingar av är palettblad, elefantöra, pelargon, fuchsia eller petunia.

Sy en ”lapp-matta”

Trasmattor finns det gott om på loppisar. Köp ett gäng små mattor och sy ihop till en stor med hjälp av ett snyggt lädersnöre som både håller ihop mattorna och fungerar som snygg detalj. Ett hemmafix som ligger helt rätt i tiden, men som du garanterat blir ensam om att ha hemma.

Gör en lampa som överraskar

Skapa en riktig ”conversation piece”. En lampa gjord av något som verkligen inte är tänkt att vara en lampa väcker uppmärksamhet i vilket hem som helst. Vad sägs om en lampa av en kaffekvarn, en gammal grammofontratt eller ett gäng gamla solfjädrar i bast.

En lampa av solfjädrar blir en conversation piece
En lampa av solfjädrar blir en conversation piece

Måla med slattar

Se efter vad du eller någon vän har i källaren. Kanske hittar du en burk med överbliven färg som räcker till en fondvägg, en halv fondvägg, en dörr eller ett par tavlor.

Väggen är målad i Trofast 861, bordet i Karamell 700, skåpet i Snäckskal 569 och dörr i Aloe Vera 826, från Beckers.
Väggen är målad i Trofast 861, bordet i Karamell 700, skåpet i Snäckskal 569 och dörr i Aloe Vera 826, från Beckers.

Tips! Hacka möblerna

Tröttnat på soffan? Måla den med textilfärg. Tröttnat på sänggaveln? Klä den med textil. Tröttnat på den blå kakelbården i badrummet. Dölj den med dekorplast.

Nästan alla möbler, ytskikt och detaljer i ditt hem går att göra om ganska enkelt med små medel. Det gäller bara att sätta igång.

Utforska Livsstil

Om skribenten