Budgetfixa i köket – inredarens bästa knep

Publisert:

Vill du förnya köket utan att göra hål i plånboken (eller klimatet)?

Inredaren Monica Karlstein ger smarta tips och trix för en ny stil – till budgetpris.

Styla köket med maten

Nej, du behöver inte dekorera köket med paprikor överallt, såsom Hemnet-annonsen härom året. Men köket blir lite trevligare och mer ombonat med ett par olika färska örter i kruka eller varför inte en stor vitlöksfläta på väggen. Den torkar dessutom och ser lika fin ut år efter år.

Månadens bästa köp! Måla om stolarna

Många möbler håller mycket längre än vi använder de för. Oftast hinner vi tröttna på dem rent stilmässigt långt innan de blir för nötta eller faller isär. Kom då ihåg att ett nytt lager färg kan göra susen. Passa på att välja en helt ny kulör på stolarna så skapar du stor förändring i hela rummet.

Köp nya detaljer – begagnat

Ett par saker kanske du vill addera till ditt kök även om du vill hålla hårt i plånboken så här i början av året. Ta ett varv på en loppis och se vad du hittar. Gamla föremål såsom träslevar, väggvaser, bakformar i koppar, mortlar i sten eller kavlar i trä är ofta finare när de har många år på nacken och tillför en mer genuin och robust känsla till ditt kök än nya inredningsdetaljer. Det är ofta de äldre föremålen som bäst mjukar upp ett i övrigt kalt och kallt kök.

Dekorera med finporslinet

Plocka fram dina finaste tallrikar och häng upp på väggen. Njut av det du redan har istället för att köpa någon annan väggdekoration. Vill du inte göra hål i väggen kan du fästa tallrikarna med kardborrtejp som går fint att använda på både målade och tapetserade väggar utan att lämna märken efter sig.

Torkade blommor i vas ur Rörstrands klassiska servis Swedish Grace.
Torkade blommor i vas ur Rörstrands klassiska servis Swedish Grace.

Ta in naturen – torkad

Vad sägs om ett torkat blomsterarrangemang på matbordet, eller ett fång ormbunkar uppbundet på en sladdlampa ovanför köksbordet. Här behövs inga snittblommor som färdats långt. Gå en promenad i skogen och se vad du hittar.

Tips! Sök efter bortskänkes på nätet

Någon annans skräp kan bli ditt guld. Du behöver bara ha rätt glasögon på dig. På andrahandsmarknaden finns det massor av saker som andra vill skänka bort gratis eller för nästan inga pengar alls. Att det skänks bort behöver inte betyda att det är något fel på det, utan ofta är det bara så att någon tröttnat eller vill bli av med det snabbt inför en flytt eller liknande. Men det gäller att vara snabb, när något utannonseras som gratis eller bortskänkes på nätet går det åt som smör i solsken.

Utforska Livsstil

Om skribenten