Bästa kosten om du har PCOS – expertens råd

”Nej, du kan inte äta dig till hormonell balans”

Publisert:

Det sägs att man kan äta sig till hormonell balans och lindra PCOS med rätt kost. Men hur ligger det till? Näringsfysiologen Ingrid Larsson reder ut kostråden.

– Kostrekommendationerna som man har till gruppen med övervikt är hälsosam energireducerad kost för viktminskning, säger Ingrid Larsson.

Polycystiskt ovarialsyndrom eller PCOS som det kallas är ett syndrom som cirka 10 till 15 procent av alla kvinnor i fertil ålder drabbas av. Det handlar om att man har många omogna äggblåsor i äggstockarna samt mycket av könshormonet testosteron i kroppen.

Symptomen blir glesa och oregelbundna menstruationer och svårigheter att bli gravid. En del av kvinnorna med PCOS har även övervikt eller fetma. Det pratas ofta om att man ska äta på speciella sätt för att må bättre. Men finns det någon kost som kan påverka PCOS?

Finns det någon kost som är extra bra om man har PCOS?

– Nej, det finns det inte. PCOS är ju ett svårt syndrom och det finns en överrepresentation av kvinnor med övervikt eller fetma bland de drabbade. Kostrekommendationerna som man har till gruppen med övervikt eller fetma är hälsosam energireducerad kost för viktminskning. Man vet nämligen enligt forskning att fertiliteten förbättras med viktminskning, säger näringsfysiologen Ingrid Larsson.

Ingrid Larsson är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Ingrid Larsson är docent och klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hur mycket kan kosten påverka hormonerna, kan den ge hormonell balans?

– Nej. Kosten kan inte påverka könshormoner på det sättet.

Det finns en hel del böcker på marknaden som säger att den kan det ...

– Jag har sett det och det finns dieter som säger sig vara ”kosten för din hormonella balans” men det finns inget vetenskapligt underlag som säger att man ska äta på ett visst sätt eller äta specifika livsmedel för att hålla sin kropp i hormonell balans. Den hormonella balansen styrs av kön, ålder, vikt.

Hur ska man äta för att gå ner i vikt och lättare bli gravid?

– Varje kost kan göras energireducerad genom att man minskar på mängden mat. Men utgår vi från hälsosam mat generellt så vet vi enligt forskning att medelhavskost är ett hälsosamt kostmönster. Där ingår grönsaker, frukt baljväxter, rotfrukter, fullkornsprodukter, fisk, vegetabilisk fetter, nötter, några mejeriprodukter och så små mängder av kött. Och har man ett lägre kaloriintag av medelhavsmaten så minskar man även i vikt. Minskar man i vikt har man oftast lättare att bli gravid och ibland behöver det inte vara så många kilon det handlar om.

Fet fisk och fullkornsprodukter är viktiga delar av medlehavskosten
Fet fisk och fullkornsprodukter är viktiga delar av medlehavskosten

Finns det något man behöver stryka helt om man ska gå ner i vikt?

– Man behöver inte stryka något men det som underlättar för viktminskning är om man begränsar det där extra som man äter. För en del kan det vara den stora kaffelatten man dricker varje dag, för en annan är det choklad och godis, för en tredje är det smörgåsarna. Har man fetma så har man ofta någon sådan sak. Då äter man mycket eller ofta av något.

– Sen ska man titta på sin vanliga mat. Äter jag grönsaker varje dag? Äter jag frukt varje dag? Äter jag fullkornsprodukter? Äter jag magra mejeriprodukter? Äter jag vegetabiliskt fett och fisk regelbundet? Då är det att minska portionerna som gäller. Det handlar aldrig om att undvika, utan begränsa det som är mindre hälsosamt. Och det finns ett livsmedel som har visat sig vara otroligt ohälsosamt. Sockersötade drycker.

Hur mycket läsk är det okej att dricka då?

– Dricker jag ett glas sockersötad läsk i veckan då är det helt okej men är jag en person som dagligen eller flera gånger i veckan dricker sockersötad läsk då har man stora hälsovinster att vinna av att byta ut det mot vatten eller lightläsk.

Aspartamet som finns i lightläsk då, är det inte farligt?

– Det är inte farligt. Aspartam är två aminosyror. Alltså minsta beståndsdelen av protein. Dem har man kopplat ihop och när man kopplade ihop dem såg man att det blev en söt smak. Aspartamet är 200 gånger sötare än vanligt socker, det vill säga att det krävs otroligt små mängder av aspartam för att få den söta smaken. Amonisyrorna som ingår i aspartam finns även i mejeriprodukter och i kött som kyckling så det här är inga konstiga saker. När vi dricker lightläsk hanterar kroppen aspartamet på samma sätt som vilka aminosyror som helst.

Så man behöver inte skämmas om man dricker mycket Cola zero?

– Man ska definitivt inte skämmas för att man dricker lightläsk. Det finns maxgränser för aspartam för vuxna och det motsvarar fyra liter lightläsk om dagen. Är man uppe i den nivån har man kanske andra problem som man behöver få hjälp med.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.