Nya rön: Ät broccoli mot prostatacancer

Publisert:
Broccoli, granatäpple, gurkmeja och grönt te innehåller ämnen som kan minska risken för prostatacancer.
Broccoli, granatäpple, gurkmeja och grönt te innehåller ämnen som kan minska risken för prostatacancer.

Nya rön bekräftar att man kan minska risken för prostatacancer – genom att äta rätt.

Ämnen i broccoli, granatäpple, gurkmeja och grönt te kan ge stora effekter.

– Generellt minskar risken för prostatacancer med en bra kost, säger nutritionsforskaren Maria Hedelin.

Prostatacancer är Sveriges vanligaste form av cancer och drygt 9 000 män drabbas årligen i Sverige.

I en omfattande brittisk studie har man sett att rätt kost kan ha dramatiska effekter på PSA-värdet, den viktigaste indikatorn för prostatacancer.

Forskare utvann det kemiska ämnet polyfenol ur broccoli, granatäpple, gurkmeja och grönt te och genomförde studien bland män som tidigare behandlats för prostatacancer.

Fick placebotabletter

I ett halvår fick en grupp äta placebotabletter, medan den andra fick tabletter med polyfenol.

Bland de män som fått polyfenoltabletter hade PSA-värdet stigit med knappt 15 procent jämfört 79 procent hos de som fått placebotabletter – en skillnad på 64 procentenheter.

– PSA är ett protein som frigörs i kroppen och vid väldigt höga nivåer har man ofta prostatacancer. Ju mer tumören växer, desto högre värden har man, säger nutritionsforskaren Maria Hedelin, som forskat kring hur rätt kost kan skydda mot prostatacancer.

Mara Hedelins studie, som genomfördes vid Karolinska Institutet, visade att män som hade ett högt intag av fytoöstrogenrika livsmedel, som bönor, sojabönsprodukter, linfrö, solrosfrö, bär och jordnötter, hade 26 procent lägre risk att drabbas av prostatacancer.

Kan hjälpa miljoner

Hon känner sedan tidigare till teorierna om att en polyfenol-rik kost kan hjälpa mot prostatacancer, men menar att det fortfarande krävs fler studier i ämnet.

– Det har gjorts liknande studier förut, men fördelen med den här är att den är större än de som gjorts tidigare. Man kan inte säga att det hjälper varje individ, men på gruppnivå fungerar det.

Forskaren bakom den brittiska studien, professor Robert Thomas vid Bedford Hospital och Addenbrooke’s Hospital in Cambridge, har kommenterat sina fynd i brittiska The Guardian:

– Vi hoppas att detta kommer hjälpa miljontals män att bekämpa uppkomsten av prostatacancer.

Utforska Livsstil

Om skribenten