Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Bästa tipsen för att slippa mensvärk

Så lindrar du smärtan

Publisert:
Mensvärk är en riktig plåga för många.
Mensvärk är en riktig plåga för många.

Ont i magen, smärta i ländryggen, yrsel och illamående. Mensvärk kan vara fruktansvärt jobbigt för många.

Här är våra bästa tips på metoder som kan lindra mensvärk.

Varför får man mensvärk?

Några dagar innan du ska få mens drar livmodern ihop sig för att stöta ut slemhinnan. Dessa sammandragningar fortsätter även under mensen och kan både göra mycket ont och kännas obehagliga. Runt omkring livmodern har du många nerver som alla strålar ut till olika ställen i kroppen och när de påverkas av sammandragningarna får du mensvärk i form av ont i magen, värk i rygg, och ibland även ljumskar och lår. Vissa kan uppleva yrsel och illamående och ibland behöva kräkas. Du kan också känna dig deppig, ledsen och må dåligt psykiskt under mensen. Det är vanligt att ha mensvärk några dagar innan mensen kommer och de första dagarna – sedan brukar mensvärken avta.

Riktigt kraftig mensvärk kan bero på endometrios, myom eller inflammation i livmodern. Kom ihåg att alltid kontakta vården om du är osäker på varför du har ont eller om du har riktigt svår mensvärk som inte går över.

Tips mot mensvärk

Mensvärk upplevs väldigt olika av olika personer. Vissa har jättestora problem medan andra nästan inte upplever några problem alls. Mensvärk brukar avta i takt med att du blir äldre och kan även lindras efter en graviditet. En del preventivmedel kan också lindra problem med mensvärk.

Här är några fler tips att prova om du lider av mensvärk.

Använd en värmekudde

En värmekudde kan vara skön vid mensvärk.
En värmekudde kan vara skön vid mensvärk.

Mensvärk kan lindras av att du lägger någonting varmt på magen eller ryggen, till exempel en varmvattenflaska eller en uppvärmd vetekudde. Värmen gör att musklerna slappnar av och då gör det mindre ont. Den här vetevärmaren från Jordklok ger dig behaglig värme och avslappning, är tillverkad i finaste linne och fylld med KRAV-odlat vete. Du kan värma vetevärmaren i både mikrovågsugn och i vanlig ugn och förutom att lindra mensvärk kan den även användas som kylare för ömma muskler och sträckningar.

Välj färg och köp din vetevärmare hos Jordklok här.

Testa yoga

Yoga är en skonsam träningsform vid mensvärk.
Yoga är en skonsam träningsform vid mensvärk.

Rörelse både före och under mensen kan lindra mensvärk. Olika typer av träning, till exempel promenader eller lugna träningspass, får igång blodcirkulationen och tillsätter syre till musklerna, vilket kan lindra smärtan. Även yoga är ett skonsamt sätt att lindra besvären med mensvärk. I den här boken finns fler än 65 övningar för alla kroppsdelar, som gör dig smidig och rörlig. Det enkla 10-stegsprogrammet tar dig vecka för vecka vidare i ditt yogautövande till en fördjupande inre upplevelse. För små och stora pauser i vardagen och ett bra sätt att mjuka upp kroppen.

Tips! Glöm inte yogamattan

TENS

TENS ger bra smärtlindring.
TENS ger bra smärtlindring.

Mensvärk kan lindras med hjälp av TENS, en smärtlindringsmetod som ofta används av fysioterapeuter och naprapater. TENS stimulerar nerverna under huden med hjälp av elektroder som skickar ut elektriska strömmar, vilket leder till att kroppens eget system för att lindra smärta i form av mensvärk förstärks. TENS kan helt enkelt göra så att mensrelaterad värk i rygg och mage minskar kraftigt medan du får behandling, vilket gör det enklare att slappna av. TENS kan du enkelt använda hemma, med hjälp av en smart TENS-apparat som går att ladda via USB. Det är enkelt att komma igång och du kan dessutom använda den för att lindra smärta efter träningspass eller behandla triggerpunkter.

Köp din TENS-apparat här nedan – just nu 50 % rabatt!

Ett varmt bad

Ett avkopplande bad kan lindra mensvärk.
Ett avkopplande bad kan lindra mensvärk.

Värme är bra för att lindra mensvärk och ett varmt bad eller en härlig långdusch kan faktiskt minska problemen. Värme mjukar upp musklerna och sätter igång blodcirkulationen så att spänningarna lättare släpper. DeoDocs kvinnliga läkarteam har skapat ett skonsamt badskum med underlivets pH-balans i fokus (pH 5). Det fluffiga badskummet berikat med vårdande vitamin E, Shea Butter och olivolja lämnar huden silkeslen och återfuktad. Med lugnande noter av persika får du ett härligt bad som dessutom kan göra under för mensvärken.

Läs mer och handla badskummet hos Lyko här!

Sex och onani

Onani kan minska smärtan.
Onani kan minska smärtan.

Mitt i plågsamma menssmärtor kan det ibland vara svårt att känna sig sexig, men faktum är att sex och onani i vissa fall kan lindra mensvärk. En orgasm gör att livmodern slappnar av och det kan på så vis lindra de smärtsamma sammandragningarna. Så om du känner att du har lust, orkar och vill prova något nytt för att lindra värken kan det vara ett roligt tidsfördriv. Ett tips är lyxiga Satisfyer Pro Deluxe, som ger en touch av elegans till sovrummet, med sin Air pressure-stimulans samt 11 extravaganta intensitetsnivåer. Den stimulerar med härliga tryckvågor och passar fint i handen tack vare den ovala formen. Placera det runda munstycket av silikon över klitoris och låt den omsluta dig.

Hitta det som passar dig

Behöver du fler tips för att lindra mensvärk? Hos MEDS hittar du ett stort utbud av receptfria läkemedel, vitaminer, mensskydd, tamponger och annat du behöver för en så bra menstruation som möjligt. Läs mer och handla här!

.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Maja Eriksson är kommersiell redaktör på Aftonbladet och Wellness sedan november 2020. Maja har en lång bakgrund inom Schibstedkoncernen, samt erfarenhet som frilansskribent och innehållsproducent.