Experten: Därför rubbas din menscykel

Publisert:

Att mensen skjuts upp eller uteblir kan vara obehagligt – när det inte är planerat. Vad är det då som rubbar menscykeln när det väl händer? Och hur är det nu med coronavaccinet, påverkar den mensen? Experten Lena Marions, docent vid Karolinska institutet, reder ut.

Det kan vara svårt att sätta fingret på varför man under en viss period har en utebliven eller uppskjuten menstruation. Men det är inte så konstigt då det finns en rad olika anledningar varför det ibland sker.

– Det kan bero på olika saker. Graviditet är ju en vanlig orsak att menscykeln uteblir. Sen kan den även skjutas upp eller utebli om man är stressad och har mycket stresshormoner, eller om man tränar mycket eller äter dåligt säger Lena Marions, docent vid Karolinska institutet.

Klimakteriet ger oregelbunden mens

Men det är inte bara graviditet och stresshormoner som kan ligga bakom en oregelbunden mens. Det kan vara så att man är i precis det skede i livet då det faktiskt inte är så ovanligt alls.

– Det kan vara att det bara blir så ibland, att man under en period har en oregelbunden mens. Detta är väldigt vanligt när man börjar få sin mens vid en ung ålder, och det kan vara likadant när man går in i klimakteriet. Då kan den också vara oregelbunden, det är inget konstigt med det, berättar Lena.

Om mensen försvinner sex månader eller mer bör man söka läkare och också om mensen är oregelbunden under en längre tid, tillägger hon.

Kostens påverkan

Men hur mycket påverkar de egna intagen av till exempel mat eller dryck ens menscykel? Det kan ha en effekt – men mest troligt så är det ingen fara, så länge man får i sig det man behöver.

– Det diskuteras mycket om kostens påverkan och det är klart att kopiösa mängder av till exempel koffein skulle kunna ha en effekt. Men en normal konsumtion tror jag inte påverkar något, säger Lena.

– Sen har det diskuteras om kosten påverkar mensvärk, men det är också väldigt tveksamt. Framförallt om man får i sig ett normalintag av det du behöver, berättar Lena.

Så påverkar covid-19 och vaccinet menscykeln

Men hur är det nu med de olika vaccin som man kan ta mot covid-19. Har ni sett något som tyder på att det kan påverka?

– Nej, det har vi inte. Verkligen inte. Det finns ingen bakgrund till det heller. Sen har det varit diskussioner om covid-19 som sjukdom och om det skulle kunna påverka menscykeln – och det kan det säkert göra, säger Lena.

– Om du blir sjuk så bildas en massa stresshormoner i kroppen, som kan påverka cykeln. Sen om du hamnar på intensiven så får du säkert en del läkemedel som också kan ha en påverkan. Det finns andra saker i sig, än själva sjukdomen som kan påverka menscykeln. Det spelar ingen roll om det handlar om covid eller hjärnblödning.

”Inget som talar för att viruset skulle påverka menstruationscykeln på lång sikt”

– Det finns inget som talar för att viruset skulle påverka menstruationscykeln på lång sikt. När patienter tillfrisknat har man sett att allt blivit normalt igen. Då kan man tänka sig att det inte kan vara någon långtidseffekt, eftersom att systemet återhämtar sig så snabbt, avslutar Lena.

Utforska Livsstil

Om skribenten