”Det är farligt att skylla längre mensrubbningar på vaccinet”
Över 7 000 mensrubbningar har rapporterats in i Sverige efter covidvaccinen.
Nu ska sambanden utredas på nytt.
Men medan en kort och övergående rubbning är ofarlig kan det vara skadligt att skylla en längre mensrubbning på vaccinet och inte söka vård.
– Mensrubbningar kan vara tecken på allvarlig sjukdom, säger Helena Kopp Kallner, överläkare vid kvinnokliniken/Danderyds sjukhus.
Mensrubbningar efter covidvaccinet har diskuterats flitigt de senaste månaderna. För ett halvår sedan när Wellness först tog sig an ämnet var frågorna många och svaren få. Nu vet forskarna lite mer.
Hos Läkemedelsverket finns nu dryga 7 400 inrapporterade misstänkta biverkningar i form av mensrubbningar. Bland dessa handlar cirka 10 procent om allvarliga rubbningar men de allra flest handlar om en mild och övergående förskjutning av cykeln.
Undersöker sambandet igen
Den europeiska motsvarigheten till läkemedelsverket (EMA) presenterade sommaren 2021 ett utredning om mensrubbningar efter covidvaccin. Då kom de fram till att det inte förelåg någon misstanke om samband mellan mensrubbningar och covid 19-vaccinerna. Men när norska Folkhälsomyndigheten nyligen presenterade sin undersökning kunde man där se ett lite annat resultat. Här såg man att det förekommit en liten och övergående förändring i menstruationscykeln som då blir lite längre i den cykeln som man tagit sitt covidvaccin.
Liknande slutsatser har även dragits i amerikanska studier av mensrubbningar efter covidvaccin. Nu kommer även EMA att återigen utreda om det finns ett samband mellan rubbningarna och vaccinen.
– Det är bra att de vill titta vidare på det, det är viktigt att vi tar sånt här på allvar. Det är alltid bättre att titta en gång för mycket än en gång för lite, säger Ebba Hallberg som är gruppchef på Läkemedelsverket.
EMA kommer nu att fokusera på kraftiga blödningar och överhoppad mens.
– Det här är nog delvis mot bakgrunden att Norge har haft mycket rapporter och också att norska folkhälsoinstitutet har publicerat studier om det här. Det är också naturligt. Det är så säkerhetsövervakningen av godkända läkemedel går till.
Mensrubbningar kan tyda på allvarlig sjukdom
Något som gör det här svårt att undersöka är att mensrubbningar generellt är väldigt vanligt
– Man har sett i studierna att det är fruktansvärt vanligt med menstruationsrubbningar. Det är bara 40 procent som har en variation i cykeln som är mindre än två dagar. De allra flesta kvinnor har en liten variation varje månad så det är väldigt svårt att upptäcka den här minimala förskjutningen, säger Helena Kopp Kallner som är docent och överläkare på Kvinnokliniken/Danderyds Sjukhus,
Den här typen av förändringar i menscykeln gör dock inte att man behöver känna sig orolig inför vaccinet.
– Det finns absolut inga anledningar att vara orolig över vaccinet. Den här typen av förändring är helt ofarligt och har sannolikt att göra med att man får en infektionsreaktion i kroppen. Det vet vi ju sen tidigare, blir man sjuk under follickelfasen när äggblåsan växer kan det leda till att hormonnivåerna kan rubbas lite. Sjukdom påverkar menscykeln och vaccin är ju en typ av sjukdom.
Även själva sjukdomen covid kan förstås få mensen att rubbas.
– När kvinnor drabbas av en akut stress kan det absolut bli så att ägglossningen inte händer den månaden. Kvinnor som har ett väldigt högt stresspåslag som till exempel tränar väldigt hårt, de tappar ofta mensen och det är ju ett påslag av stresshormoner som gör det. Fysisk stress är något som kroppen reagerar på genom att ta bort ägglossningen. Det gör den därför att man inte sak bli gravid när man är sjuk. Det är fysiologiskt.
Medan den kortvariga rubbningen är helt ofarlig är det viktigt att söka vård om den inte skulle gått över inom tre månader.
– Man får absolut inte skylla menstruationsrubbningar på covidvaccinet och gå omkring och ha detta en längre tid. Mensrubbningar kan vara tecken på allvarlig sjukdom. Har man menstruationsrubbningar som varar mer än tre månader ska man söka vård. Sitt inte och googla och utgå från att det är ett vaccin som är orsaken. Då kan du gå runt med någon annan oupptäckt sjukdom utan att få hjälp.
Har du upplevt en mensrubbning efter vaccin eller covid som du vill berätta om? Hör gärna av dig till oss. Mejla wellness@wellness.se.