Det här händer med mensen när du blir äldre
Mensen förändras genom livet.
Minst besvär upplever många kvinnor att de har runt 30 – sen kan problemen tillta.
– Efter 40 år börjar fler och fler kvinnor att få problem med sina menstruationer. Den kan exempelvis bli så riklig att den påverkar livet, säger gynekologen Helena Kopp Kallner.
Många kvinnor upplever att mensvärken blir lättare med åren. Det är betydligt vanligare att ha mer mensvärk när man är ung än när man blir lite äldre, förklarar Helena Kopp Kallner, gynekolog på Danderyds Sjukhus och forskare vid Karolinska Institutet.
– Minst besvär har man ofta i åldern runt 30. Åren däromkring brukar kvinnor må som bäst med sin mens. Sedan brukar besvären tillta igen efter 40.
Om du i stället har mensvärk som förvärras med åren kan det vara sjukdomen endometrios. Ett av kännetecknen är att mensvärken inte blir bättre, trots att man blir äldre. Då är det viktigt att söka en gynekolog.
Mensen kan förändras efter barn
Exakt varför mensvärken brukar minska med åren vet man i dag inte. Många kvinnor upplever att den blir bättre efter att man fött barn, vilket många gör i åldern kring 30 år. Samtidigt finns det få vetenskapliga studier som undersökt sambandet.
– Ofta är det så att man förändrar sin preventivmetod efter att man fött barn. Det är betydligt vanligare att man innan står på p-piller för att sedan övergå till exemplevis spiral. Det kan också påverka hur mensen förändras, säger Helena Kopp Kallner.
Ju äldre man blir desto rikligare brukar mensen bli. Kvinnor kan också utveckla myom, vilket är muskelknutor i livmodern. Det kan dels innebära att man får mer ont vid menstruation, men kan också det leda till rikligare blödningar. När man sedan börjar komma upp i klimakteriet kan problemen med mensen istället börja påminna om när man var tonåring, nämligen att mensen börjar bli oregelbunden. Blödningarna kan också bli långdragna och rikliga eftersom det inte är säkert att varje menscykel innebär en ägglossning.
– Efter 40 år börjar fler och fler kvinnor att få problem med sina menstruationer. Den kan exempelvis bli så riklig att den påverkar livet, säger Helena Kopp Kallner.
Därför tycker hon att det är viktigt att man då och då gör små avstämningar av sin mens. Eftersom förändringen sker långsamt är det många som stegvis vänjer sig vid att mensen blir rikligare, vilket så småningom kan leda till blodbrist.
Finns hjälp att få
Är man inte nöjd med sitt menstruationsmönster så finns det bra hjälp att få, betonar Helena Kopp Kallner.
Myom går att behandla, det finns hormoner man kan ta som påverkar mensen, med det finns också kirurgiska behandlingar som värmebehandling av livmoderslemhinnan, vilket kan minska smärtan och mängden blödningar. Som en sista utväg går det att operera bort livmodern om problemen inte kan botas på annat sätt.
– När man börjar tänka att man ska anpassa livet efter menstruationen då är det dags att söka vård. Menstruationen ska inte styra eller gå ut över resten av livet, säger hon.