Bättre överlevnad vid prostatacancer

Publisert:
Prostata, även kallad blåshalskörteln, är en körtel hos handjur belägen vid urinrörets översta del. Målning av Jan Håfström.
Prostata, även kallad blåshalskörteln, är en körtel hos handjur belägen vid urinrörets översta del. Målning av Jan Håfström.

Tidig behandling med en ny typ av läkemedel förbättrar överlevnaden med runt ett år för patienter med en viss variant av prostatacancer.

– Jag tycker de här resultaten är bland de bästa som kommit på senare tid inom prostatacancer, säger professor Jan-Erik Damber.

De nya medicinerna är olika hormonläkemedel som i dag används för att behandla patienter med metastaser (dottertumörer) eller där sjukdomen slutat svara på vanlig hormonbehandling.

Nu har man testat samma typ av mediciner fast på patienter där sjukdomen kommit tillbaka genom ökade PSA-nivåer, men som ännu inte fått metastaser, skriver Dagens Medicin.

– I dagsläget saknas det egentlig behandling för den här patientgruppen utan de får vänta tills man konstaterar metastaser, säger Jan-Erik Damber, professor i urologi vid Göteborgs universitet, till tidningen.

Patienter från denna grupp har nu fått testa substanserna enzalutamid och apalutamid. Resultaten, som presenterades på den nyligen avslutade Asco-kongressen, visar att medianöverlevnaden ökade med cirka 11 respektive 14 månader, jämfört med placebo. Det fanns också en överlevnadsfördel med en tredje substans, darolutamid, men där ansågs uppföljningen inte mogen för att ge medianöverlevnad.

Jan-Erik Damber tror att mellan 500 och 600 patienter med denna typ av prostatacancer kan komma bli aktuella för behandling varje år.

Utforska Livsstil

Om skribenten