Experten: p-piller minskar risken för cancer

Publisert:

Överläkaren Helena Kopp Kallner avlivar en hel rad myter och missuppfattningar om p-piller.

– Totalt sett ger p-piller oerhört mycket positiva hälsoeffekter som minskade blödningar, minskad mensvärk, de kan mildra symptomen vid Endometrios, de kan mildra symptomen vid PMS och de ger minskad risk för cancer i äggstock, livmoder och i tjocktarm.

Hur är det egentligen med risken för blodpropp och borde man verkligen mixtra med sina hormoner? Kan det vara skadligt att skjuta upp sin mens gång på gång? Eller är det kanske smart egentligen, sparar man sina ägg då? Helena Kopp Kallner som är docent och överläkare vid kvinnokliniken på Danderyds sjukhus ger svar på allt vi undrar om p-piller.

Hur stor är risken för att få blodpropp av p-piller?

– Det är en oerhört liten risk men det beror väldigt mycket på kvinnan. Den största risken som påverkar är BMI. Det är en viktigare faktor i sig än p-pillret egentligen och det andra är åldern. Är man överviktig och över 30 år och bara behöver p-piller som preventivmedel så är det något vi avråder ifrån. Men det gäller bara de kombinerade p-piller som innehåller östrogen-hormon. P-piller utan östrogen som vi nu kallar för mellanpiller innebär ingen ökad risk för blodpropp så dem kan man äta när som helst.

Helena Kopp Kallner docent och överläkare, Kvinnokliniken/Danderyds Sjukhus
Helena Kopp Kallner docent och överläkare, Kvinnokliniken/Danderyds Sjukhus

Kan det vara skadligt att skjuta upp sin mens?

– Nej det är aldrig farligt att skjuta upp sin blödning utan det är tvärtom något som vi i vården rekommenderar att kvinnor gör hela tiden. Blödningen man får när man äter p-piller är 100 procent konstgjord. Mens får kvinnor av att vi har en ägglossning, men när du står på p-piller har du ingen ägglossning.

– Anledningen till att vi rekommenderar att man aldrig gör uppehåll utan fortsätter att ta sina p-piller varje dag är att man i forskningen sett att kvinnor mår bättre då. De får mindre svängningar i hormonerna och de slipper mensvärk. Pillret blir också mer effektivt som preventivmedel utan uppehåll. Varje gång man gör ett uppehåll så börjar nämligen ägget att växa. Gör man aldrig uppehåll så börjar det aldrig växa och då gör det faktiskt ingenting om man råkar glömma ett enstaka piller då och då. Äter du kombinerade p-piller som innehåller både östrogen och gulkroppshormon ska du absolut inte sluta då och då med dina p-piller. Varje gång du börjar om med kombinerade p-piller får du nämligen en ökad risk för blodpropp.

Är det så att man sparar på sina ägg genom att ta p-piller och inte ha någon ägglossning? Blir man mer fertil vid 35 om man ätit p-piller?

– Nej, så går det inte till. Äggen omsätts ändå av sig själva. De dör utan att de har blivit något tyvärr. Det går inte att ”spara ägg”. Du kommer in i klimakteriet vid samma tidpunkt ändå.

Hur stor är risken för nedstämdhet och depression på grund av p-piller?

– Den exakta risken vet vi ingenting om men forskningen tror att det kan röra sig om några procent som mår sämre av hormoner. Jag tycker att kvinnor som upplever att de har svår PMS ska vara lite försiktiga. De kan antingen bli friska eller väldigt dåliga av p-piller. Det är dock fler av dem som blir friska än som blir dåliga. P-piller är nämligen väldigt effektivt för att behandla premenstruella symptom. Ett fåtal kvinnor reagerar dock precis tvärtom och upplever att de får PMS varje dag. Men jag tycker att man ska satsa, testa och hoppas att man blir frisk.

Går man upp i vikt av att äta p-piller?

– Nej. Det finns det mängder med studier som visar att man inte gör. Det som gör att man går upp i vikt är att man blir äldre eller lägger om sin livsstil. I studier där forskare jämfört grupper som har preventivmedel och grupper som inte har det har de båda grupperna gått upp lika mycket vikt.

Hur är det när man slutar med p-piller, tar det flera månader innan man får tillbaka mensen?

– Det gör det inte. Över 90 procent får tillbaka menstruationen inom en månad. Man får tillbaka samma mönster som man hade innan man började med hormoner.

Men det allra bästa för kroppen måste väl ändå vara om man inte mixtrar med hormoner utan låter menscykeln ha sin naturliga gång?

– Nej, de flesta studier visar att det är precis tvärtom, att det är bra att vi inte har så mycket ägglossningar. Totalt sett ger p-piller oerhört mycket positiva hälsoeffekter. Som minskade blödningar, minskad mensvärk, de kan mildra symptomen vid Endometrios som är någonting 10 procent av svenska kvinnor har. De mildrar symptomen vid PMS för de allra flesta och de ger en minskad risk för cancer i äggstock, livmoder och i tjocktarm.

– Sedan ger de nog en liten ökad risk för bröstcancer men den balanseras mer än väl av riskminskningen. Så totalt sett anser man att det är sämre egentligen att vara utan de här konstgjorda hormonerna.

Så det är bättre att äta p-piller än att inte göra det?

– Ja. Totalt sett finns det ingenting med mens som är positivt för kvinnor. Vi får sämre blodvärde, de flesta kvinnor får mensvärk, de ökade menstruationerna ökar även risker för symptom av endometrios samt ger ökad risk för bland annat ovarialcancer.

Utforska Livsstil

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Livsstil sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade då på Wellness, Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.